Calcularea varstei fatului

/ / Modificat: 2013-11-18
Calcularea varstei fatului
Intrebare:

- Este posibil ca un copil la nastere sa aiba 2.1 kg, in conditiile in care contactul sexual a avut loc pe data de 08.08.2004, iar copilul s-a nascut pe data de 03.03.2005? Iar mama la nastere a avut 18 ani si trei luni, menstruatie peste sarcina. Cum se calculeaza varsta fatului daca prima zi a ultimei menstruatii a fost sa zicem 1 august? Cate saptamani a avut la nastere fatul? Un fat nascut prematur cat timp sta in intubator? Va multumesc anticipat!

Raspuns:

Tinand cont si numai de varsta sarcinii in momentul delivrentei (nasterii), calculata in cazul dumneavoastra dupa contactul sexual considerat fecundant, ar reiesi ca acest copil s-a nascut prematur, la 30-31 de saptamani, insa si in cazul unui copil nascut la termen pot exista o sumedenie de situatii care sa determine un anumit retard de crestere intrauterina.

Daca s-a intamplat ca menstruatia sa se suprapuna sarcinii, atunci e mai greu de calculat pe baza ciclurilor menstruale varsta gestationala, si in acest caz se tine cont de varsta sarcinii stabilita ecografic (in functie de aparat si de experienta celui care realizeaza ecografiile pot exista diferente de apreciere de 2 saptamani in plus sau minus); daca sa tine cont de contactul sexual presupus a fi fecundant, se adauga 9 luni la data la care s-a produs contactul si se obtine data probabila a nasterii (in cazul unui copil nascut la termen) – in cazul dumneavoastra 08 aug + 9 luni = 08 mai ar fi fost data la care bebelusul dumneavoastra s-ar fi nascut la termen.

Daca menstruatiile sunt regulate inainte de sarcina si nu apare situatia unei menstre suprapusa peste perioada de graviditate, atunci se adauga 9 luni la data in care a inceput ultima menstruatie plus inca 10 zile (in cazul ales de dumneavoastra 01 aug + 9 luni = 01 mai + 10 zile = 10 mai ca data probabila a nasterii a unui fat la termen).

Fiind vorba de un fat prematur, acesta va sta in incubator pana cand se realizeaza un anumit grad de maturare a organelor vitale ale acestuia, si care sa-i permita o supravietuire fara probleme. Trebuie avut in vedere faptul ca in cazul copiilor in general situatia se poate agrava foarte repede, de aceea decizia de a-l scoate din incubator trebuie sa fie foarte bine justificata de parametrii vitali ai nou-nascutului.

Un nou-nascut prematur poate prezenta dificultati majore la simpla actiune de a respira, la a face fata icterului neonatal (colorarea in galben a tegumentelor datorata depunerii de bilirubina rezultata in urma metabolizarii hemoglobinei din hematiile materne), la toleranda digestiva fata de alimentatia cu lapta. Astfel ca decizia de a scoate un nou-nascut prematur din incubator apartine neonatologului.

Multa sanatate!

Taguri Calcul sarcina Calcul saptamani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre