Din momentul in care o sarcina este confirmata, este normal ca viitorii parinti sa intrebe de nenumarate ori: va fi baiat sau fata? In incercarea de a elucida misterul, multe familii recurg la metode traditionale sau la povesti populare care pretind ca pot ghici. Cu toate acestea, aceste practici ar trebui tratate ca un joc, deoarece nu au o baza stiintifica, iar predictiile nu sunt exacte. Studiile medicale sunt cele care pot determina in mod fiabil sexul copilului.
Ce determina sexul unui copil?
Sexul unui copil este determinat in momentul conceptiei si este legat de combinatia cromozomilor sexuali ai parintilor. Pentru a intelege acest proces, este esential sa trecem in revista cateva concepte biologice de baza. In timpul procesului de fertilizare, milioane de spermatozoizi concureaza pentru a ajunge la ovul. Cu toate acestea, numai unul dintre ei va reusi sa patrunda in ovul si sa dea nastere formarii embrionului.
Acest mic zigot, rezultat al uniunii dintre ovul si spermatozoid, va purta cu el combinatia genetica care ii va determina sexul. Din cei 46 de cromozomi pe care ii poseda fiecare celula din corpul uman, doar doi dintre acestia determina sexul.
Fiecare ovul contine un cromozom X, in timp ce fiecare spermatozoid poate purta fie un cromozom X, fie un cromozom Y. In momentul fertilizarii, unirea acestor componente determina sexul copilului:
-
Daca spermatozoidul care fertilizeaza ovulul are un cromozom X, rezultatul va fi o fata (XX).
-
Daca spermatozoidul furnizeaza un cromozom Y, copilul va fi un baiat (XY).
Cum poti afla sexul copilului tau?
Daca vrei sa afli sexul copilului inainte de nastere, exista mai multe optiuni disponibile care pot fi efectuate in diferite momente ale sarcinii. Cu toate acestea, unele nu sunt potrivite pentru toata lumea, deoarece prezinta anumite riscuri.
1. Fertilizarea in vitro cu selectarea sexului
Tehnologia fertilizarii in vitro (FIV) ofera persoanelor care intampina dificultati de conceptie posibilitatea de a avea un copil biologic. Ca parte a procedurii, unele clinici ofera optiunea de a alege sexul copilului.
In cadrul FIV, ovulele femeii sunt recoltate si fertilizate in laborator cu sperma barbatului pentru a produce embrioni. Embrionii sunt examinati si cei mai viabili sunt selectati pentru a fi transferati in pantecele mamei. In timpul studiului fiecarui embrion, se pot efectua teste genetice pentru a detecta anomalii si pentru a determina daca este baiat sau fata. In acest fel, pentru cei care doresc sa aiba un copil de un anumit sex, poate fi solicitata identificarea si apoi pot fi transferati doar cei de sexul dorit.
2. Testarea prenatala neinvaziva
Testarea prenatala neinvaziva (NIPT) a devenit un instrument de nepretuit pentru viitoarele mame care doresc sa obtina informatii despre sanatatea copilului lor din timp si in siguranta. In plus, acest test ofera informatii timpurii si exacte cu privire la faptul daca asteptati un baiat sau o fata.
Aceasta procedura poate fi efectuata incepand cu 10 saptamani de sarcina. Ea consta in prelevarea unei mostre de sange de la mama si trimiterea acesteia la un laborator pentru analiza. Deoarece este o metoda neinvaziva, este sigura atat pentru mama, cat si pentru bebelusul pe drum.
3. Ecografia prenatala
Ecografia este un instrument esential in monitorizarea prenatala si poate oferi indicii cu privire la sexul copilului. Pe masura ce sarcina progreseaza, aceasta va poate oferi informatii mai precise cu privire la faptul daca astepti un baiat sau o fata.
4. Amniocenteza
Amniocenteza este, de asemenea, un test pentru diagnosticarea posibilelor probleme de dezvoltare ale fatului. In timpul acestei proceduri, medicul colecteaza o mica mostra de lichid amniotic care contine celule care pot indica prezenta unor anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down sau spina bifida. Acest test este efectuat intre 15 si 18 saptamani de sarcina si dureaza aproximativ 30 de minute. Este recomandat numai atunci cand se suspecteaza o problema la nivelul fatului, de exemplu, atunci cand un test prenatal neinvaziv sau o ecografie detecteaza o anomalie, daca mama are peste 35 de ani la momentul nasterii sau daca exista un istoric familial de tulburari cromozomiale.
Ce spui despre metodele casnice de a afla sexul unui copil?
Metodele casnice pentru a prezice sexul unui copil exista de secole si, desi sunt adesea amuzante, nu au o sustinere stiintifica solida. Unele dintre dinamici implica amestecarea urinei mamei cu anumite substante, luarea in considerare a simptomelor, luarea in considerare a formei burtii sau a pozitiei buricului, analizarea datelor de gestatie si chiar leganarea unui inel pe burta.
Pe internet este, de asemenea, posibil sa se obtina teste pentru a afla daca este baiat sau fata prin analizarea sangelui sau a urinei mamei. Dar nu exista nicio dovada stiintifica ca aceste teste functioneaza.
Ele pot fi amuzante, dar nu ar trebui luate ca o modalitate fiabila de a determina sexul copilului. Daca vrei o predictie precisa, cel mai bine este sa consulti un profesionist din domeniul sanatatii pentru a iti recomanda cele mai potrivite optiuni pentru situatia ta.
https://eresmama.com/cuando-saber-si-es-nino-o-nina/