Sarcina este o perioada plina de mituri care ingrijoreaza fara motiv o multime de gravide. Cele mai multe se concentreaza pe aflarea sexului copilului, simptomele de sarcina si nastere. Iata care sunt cele mai cunoscute!
1. Forma si inaltimea burticii indica sexul copilului
Aceasta este o credinta populara total neadevarata. Se considera ca daca ai burtica joasa vei avea baietel, iar daca este inalta va fi fetita. Forma si inaltimea burticii sunt date de tonusul muscular, uterin si de pozitia fatului.
2. Mancarurile picante sau sexul declanseaza travaliul
Sunt recomandari pe care si unii medicii le fac gravidelor, insa trebuie sa stii ca nu s-a dovedit eficienta acestor metode in declansarea travaliului. Sunt doar presupuneri fara temei, insa merita sa incerci, daca te tenteaza.
3. Daca greturile matinale sunt intense, vei avea baiat
Severitatea greturilor matinale nu indica sexul copilului. S-a considerat ca baieteii produc mai mult testosteron in organism si de aceea provoaca episoade mai intense de greata. Insa acest lucru nu s-a dovedit pana acum.
4. Trebuie sa manaci cat pentru 2 in sarcina, adica dublu
Cea mai mare greseala pe care o poti face in sarcina este sa mananci cantitati duble de mancare. Este unul dintre cele mai frecvente mituri legate de sarcina. Nu cantitatea de mancare trebuie dublata, ci elementele nutrive. Si in niciun caz nu trebuie sa fie duble.
5. Radiatiile emanate de calculatoare si aparate electrocasnice provoaca avort spontan!
Monitoarele de calculator si aparatele electrocasnice de ultima generatie sunt realizate dupa standarde foarte inalte si emana cantitati foarte mici de radiatii. Acestea nu pot pune in pericol sarcina. Este adevarat insa ca in trecut monitoarele emanau cantitati periculoase de radiatii.
6. Ritmul inimii fetale indica sexul copilului!
Un ritm cardiac fetal normal este undeva intre 120 si 160 de batai pe minut. Daca medicul depisteaza un ritm usor crescut la o vizita prenatala nu inseamna ca fatul are un anumit sex, ci doar ca este mai activ sau este intr-o etapa a sarcinii in care ritmul este mai accelerat.
7. Sarcina iti poate trata anumite boli
Este adevarat ca sarcina are efecte benefice asupra organismului tau. Orice femeie ar trebui sa ramana insarcinata cel putin o data in viata. Sarcina ajuta la reducerea chisturilor de ovare, la reglarea menstruatiilor si la reducerea nodulilor aparuti la san. Dar ea nu te vindeca de boli, nu este un tratament in sine.
8. Nu ai nevoie de medic pentru a ramane gravida
Multe femei merg pe premisa ca cea mai buna cale de a ramane insarcinata este pe nepregatite, fara a merge la medic si a face diverse analize. Nu este obligatoriu sa faci analizele inainte de sarcina pentru a ramane gravida, dar o faci pe riscul tau. Sarcina poate aparea, dar odata cu ea si pericolele de sanatate pentru fat: malformatii congenitale, afectiuni cardiace si alte boli care sunt depistate la aceste teste.
9. Sexul in timpul sarcinii dauneaza fatului
Acesta este mitul pentru care multe gravidute renunta la sex timp de 9 luni. Este o greseala. Sarcina nu este o boala care pune interdictii. Poti face sex fara griji in sarcina, atata timp cat ai acordul si respecti sfatul medicului.
10. Daca ridici mainile deasupra capului, cordonul ombilical stranguleaza fatul
Exista riscul ca micutul tau sa se stranguleze sau sa se nasca avand cordonul ombilical in jurul gatului, dar nu ridicatul mainilor este cauza.