10 mituri si superstitii despre sarcina desfiintate

/ / Modificat: 2016-09-12
10 mituri si superstitii despre sarcina desfiintate

Daca esti insarcinata, suntem siguri ca toate prietenele iti dau sfaturi legate de sarcina. Mama, sora si verisoarele deja iti pot prezice cariera copilului ba dupa forma burticii, ba dupa miscarile celui mic. Toate aceste informatii si sfaturi sunt bine intentionate, insa nu sunt neaparat si adevarate. Exista mult superstitii legate de sarcina, insa unele dintre ele nu au nicio legatura cu realitatea.

Iata o lista cu 10 mituri despre sarcina desfiintate:

Forma si marimea burticii pot indica sexul copilului

Cu siguranta ai auzit ca daca ai burtica tuguiata si mica inseamna ca ai baiat, iar daca o ai rotunda inseamna ca vei avea o fetita. Nimic mai fals, spun medicii. Sexul copilului nu poate fi "ghicit" in functie de aceste aspecte si nu influenteaza cu nimic forma burtii, kilogramele in plus luate in perioada sarcinii sau alte modificari fizice ale corpului mamei.

Singura modalitate de a afla daca vei avea fata sau baiat este efectuarea unei ecografii, si uneori chiar si ea poate sa fie greu de citit.

Arsurile stomacale sunt produse de faptul ca micutul din burta are mult par pe cap

In perioada sarcinii, foarte multe femei sufera de arsuri stomacale. Ele sunt normale si sunt cauzate de refluxul gastric deoarece de obicei femeile mananca mai mult decat inainte sa ramana gravide. Faptul ca resimti aceste arsuri nu da niciun indiciu legat de copil si nu are nicio legatura cu pilozitatea lui. S-a intamplat foarte des ca femei care au nascut copii cu mult par sa nu fi suferit deloc pe parcursul sarcinii de aceste arsuri.

Femeile insarcinate trebuie sa manance cat pentru doi

O graviduta nu trebuie sa manance mai mult decat doreste si nu trebuie sa se indoape in perioada in care este insarcinata. Mananca atat cat iti cere organismul, organismul se autoregleaza in aceasta perioada si stie exact de ce are nevoie. O singura regula ar trebui urmata in perioada sarcinii: trebuie sa mananci mai sanatos, sa renunti la alimente nocive, cu multi aditivi si potentiatori de arome.

Nu-ti face griji nici daca nu ai luat prea mult in greutate, fiecare sarcina este diferita si fiecare femeie este diferita, daca prietena ta a pus pe ea 20 de kilograme in timpul sarcinii, asta nu inseamna ca trebuie neaparat si tu sa te ingrasi la fel de mult.

Nu este recomandat sa ai contacte sexuale in timpul sarcinii

In unele cazuri, mai rare, ce-i drept, medicul recomanda sa eviti contactul sexual. Daca ginecologul ti-a spus in mod expres acest lucru, atunci e cazul sa tii cont de recomandare. In rest, sexul nu face niciun rau copilului.

Adesea, femeilor insarcinate le scade apetitul sexual din acuza schimbarilor hormonale, din cauza greturilor sau a diverselor dureri care mai apar pe parcursul celor 9 luni, dar sexul in sine nu reprezinta niciun pericol pentru copil.

Nu ai voie sa faci radiografii in timpul sarcinii

Si in acest caz avem de-a face cu un mit. In general, radiografiile sunt efectuate in deplina siguranta pentru fat, asa ca nu ai de ce sa-ti faci griji in legatura cu asta. Acelasi lucru este valabil si pentru mamografii sau tomografii. Bineinteles, un exces nu este recomandat si daca nu e nevoie neaparata sa faci aceste investigatii medicale, mai bine le lasi pentru mai tarziu.

Durerile din timpul sarcinii sunt ereditare. Daca mama ta a nascut usor, la fel va fi si la tine

Sarcina ta si nasterea nu au nicio legatura cu cele ale mamei tale sau ale altei femei din familia ta. Poate ca ea a avut un travaliu greu, lung, insa asta nu inseamna ca si tu vei trece prin aceleasi experiente.

Poti determina sexul copilului prin metoda inelului sau dupa poftele alimentare pe care le ai

Acesta este un mit foarte raspandit, multe viitoare mamici facand testul inelului pentru a afla daca vor avea baiat sau fata. Printr-un inel se trece un fir de ata lung si se pozititioneaza dasupra burticii tinand cu o mana un capat al atei si cu o mana celalalt capat. Potrivit acestui "test" daca inelul se misca circular, ai un baiat, iar daca el se misca inainte si inapoi, ai fata.

Un alt mit spune ca daca in timpul sarcinii poftesti la dulciuri vei avea fetita, iar daca ti-e pofta de alimente sarate sau acre, vei avea un baiat. Adevarul este ca nu poti ghici sexul copilului dupa niciun astfel de test si nici dupa poftele pe care le ei.

Daca furi ceva in timpul sarcinii, copilul va avea un semn pe corp in forma acelui obiect sau aliment

Cu siguranta ai auzit de aceasta superstitie legata de sarcina. Fiecare mama are o poveste legata de cum a furat un strugure, niste cirese, capsuni sau porumbi de fiert, iar copilul ei s-a nascut cu un semn chiar in forma alimentului respectiv. Se mai spune chiar ca semnul va aparea in apropierea locului in care a ascuns viitoarea mamica alimentele sau obiectele furate.

Aceasta superstitie nu are absolut nicio legatura cu realitatea, iar daca tu ai un semn din nastere in forma unui fruct furat de mama ta in timp ce era gravida cu tine, cel mai probabil este o coincidenta.

Nu poti ramane gravida cata vreme alaptezi

Faptul ca alaptezi nu te protejeaza de o noua sarcina. Poti ramane gravida din nou si la o luna dupa ce ai nascut, chiar daca inca iti hranesti copilul cu lapte matern. Faptul ca alaptezi nu actioneaza ca o metoda naturala de contraceptie. Chiar daca multe persoane cred asta, acesta este doar un mit.

Nu poti face sport in timpul sarcinii

Daca nu ai o sarcina dificila si totul decurge normal, poti face sport fara griji in aceste noua luni. Bineinteles, e bine sa-ti dozezi efortul si sa nu exagerezi cu exercitiile fizice. Sportul te va ajuta sa te mentii in forma si, in plus, ajuta la eliberarea de endorfine, hormonii care ne ajuta sa fim veseli si binedispusi.

Daca inainte sa ramai gravida mergeai la sala sau faceai jogging in fiecare zi sau de cateva ori pe saptamana, iti poti continua antrenamentele, insa la o intensitate mai mica. Discuta cu medicul tau despre asta, dupa un consult, el iti va face recomandarile legate de activiatatea fizica, insa in general sportul nu este interzis in perioada sarcinii.

Tu ce mituri despre sarcina mai stii? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Taguri Mituri sarcina Superstitii sarcina Gravide Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre