31 de maternitati Prietene ale Copilului

/ / Modificat: 2011-11-11
31 de maternitati  Prietene ale Copilului

Reprezentanta UNICEF in Romania impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca, in ultimii 2 ani, 9 noi maternitati au fost certificate ca "Spital Prieten al Copilului". In prezent, in Romania sunt active in Initiativa 40 de maternitati din care 31 sunt certificate ca Spital Prieten al Copilului, o maternitate a primit Certificat de Angajament (indeplineste cel putin 7 din cele 10 criterii) si 8 se afla in diferite stadii de implementare a celor 10 Pasi.

In toate aceste maternitati se nasc aproape 40% dintre copiii din Romania. Aceasta inseamna aproape 80.000 de nou-nascuti.

Toate studiile arata ca mamele care sunt informate in maternitate despre efectele pozitive ale alaptarii, au mai multa incredere in abilitatea lor de a alapta si chiar alapteaza pentru mai mult timp. Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor, cat si copiilor. In acelasi timp, reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori.

Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, de a instala sindromul de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.

In SPC procentul copiilor la care s-a initiat alaptarea, in prima jumatate de ora de viata, este de 3 ori mai mare decat in cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media nationala, 14,8% in SPC si 5,3% in celelalte maternitati. Desi exista aceasta diferenta incurajatoare, totusi proportia copiilor la care s-a initiat alaptarea in prima jumatate de ora, chiar si in maternitatile SPC, este inca foarte mica, de 15%.

Faptul ca exista o preocupare mai accentuata in punerea cat mai precoce a copilului la san in SPC este evidentiata si de observarea conduitelor privind initierea alaptarii in primele 4 ore de viata a copiilor. Peste 40% dintre copii (41,4%) sunt pusi la san in primele 4 ore de viata in SPC fata de numai 23% in celelalte spitale.

Desi dureaza cateva zile, perioada petrecuta in maternitate are un rol esential in consolidarea alaptarii si sprijinirea mamei sa continue alaptarea si dupa ce iese din spital.

Cei Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes

Desemnarea unei maternitati ca Spital Prieten al Copilului presupune indeplinirea unui set de 10 conditii (Cei Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes) care reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou-nascut; ele nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.

1. Sa aiba o politica scrisa privind alaptarea care sa fie comunicata regulat intregului personal de ingrijire.

2. Sa instruiasca intregul personal de ingrijire in scopul aplicarii acestei politici.

3. Sa informeze toate gravidele despre avantajele alaptarii si aspectele practice ale alaptarii.

4. Sa ajute mamele sa inceapa alaptarea in primele 5 minute dupa nastere sau imediat ce mama isi revine dupa anestezie (pentru nasterile prin cezariana cu anestezie generala).

5. Sa arate mamelor cum sa alapteze si cum sa mentina secretia lactata chiar atunci cand sunt despartite de copiii lor.

6. Sa nu ofere nou-nascutilor alimente sau lichide, altele decat laptele matern, cu exceptia cazurilor cu indicatie medicala.

7. Sa practice rooming-in-ul, care permite mamei si copilului sa ramana impreuna 24 ore pe zi.

8. Sa incurajeze alaptarea la cererea copilului.

9. Sa nu ofere suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la san.

10. Sa incurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame si sa orienteze mamele catre aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.

In pachetul informativ pentru spitale este descrisa modalitatea de a introduce in practica cei Zece Pasi.

"Pentru toate aceste motive cu totii trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a creste cunostintele, increderea si abilitatile profesionistilor si ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a incepe este maternitatea. Proiectul de lege privind reglementarea activitatii de marketing a substituentilor de lapte matern aflat in Parlament va sprijini eforturile de a imbunatatii starea nutritionala a copiilor", a declarat domnul Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF Romania.

Maternitatile active in Initiativa Spital Prieten al Copilului au fost sustinute tehnic si financiar de Reprezentanta UNICEF in Romania prin bunavointa unor companii din sectorul privat si prin contributiile individuale ale cetatenilor romani facute in cadrul teledonului din mai 2008 realizat in parteneriat cu Televiziunea Romana.

Lansata in 1991 de catre UNICEF si OMS, Initiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) reprezinta un efort de a transforma toate maternitatile in centre de sprijinire si promovare a alaptarii.

Afla mai multe pe www.spital-prieten.ro

Taguri Maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre