Intregul proces de aducere pe lume a unui copil, de la conceptie pana la perioada postnatala, reprezinta pentru fiecare femeie o schimbare coplesitoare din punct de vedere fizic si emotional. Viitoarele mamici au nevoie de sprijin si intelegere pentru a se ingriji cum se cuvine si pentru a depasi cu succes o incercare pe cat de miraculoasa, pe atat de provocatoare. Din acest motiv, specialistii iti impartasesc 6 moduri de a preveni cu succes depresia prenatala.
Deoarece sarcina te poate predispune decaderilor psihice sub actiunea fluctuatiilor hormonale, a transformarilor fiziologice si a anxietatii, este recomandat sa te pregatesti din timp pentru dificila misiune.
Tumultul psihologic depinde in mare masura de semnificatia emotionala pe care o atribui sarcinii, felul in care iti accepti propria imagine in raport cu modificarile fizice implicate si de circumstantele vietii in care te afli atunci cand urmeaza sa devii mama.
Foto: ivstatic.com
Priveste cu atentie inauntrul tau
Componenta psihologica a sarcinii si a nasterii iti confera o noua identitate, atat ca femeie cat si ca mama. Asuma-ti cu atentie aceasta transformare si identifica-te din timp cu noul statut, astfel incat sa stii daca te va face sau nu fericita. Intreaba-te cat esti de pregatita pentru maternitate, ce fel de parinte vei fi pentru micutul tau si care sunt asteptarile tale in noua ipostaza.
Analizeaza istoria familiala
Fa o retrospectie asupra relatiei tale cu parintii si fratii, intrucat ranile netratate ale copilariei iti vor influenta in mod semnificativ comportamentul de parinte. Aceasta tehnica se numeste "inlaturarea fantomelor din camera copilului".
O buna cunoastere a greselilor trecutului te va ajuta sa preintampini repetarea lor in raport cu micutul tau. Intreaba-te daca iti doresti sa fii la fel ca mama ta sau dimpotriva, stabileste-ti propriile idealuri si confrunta-ti temerile reprimate pana in prezent, astfel incat ele sa nu aiba nicio sansa de a iesi la suprafata in viitor.
Ia-ti nevoile in serios
Acest pas te ajuta sa-ti anticipezi necesitatile firesti de mamica. Gandeste-te la toate lucrurile care te vor solicita inainte, in timpul si dupa sarcina, de la ajutorul casnic pana la problemele de relationare cu apropiatii.
Intocmeste o lista de necesitati pentru intregul an de maternitate si imagineaza-ti situatiile pe care le vei traversa in fiecare etapa importanta. In acest fel, te vei pregati mult mai bine pentru confruntarea neprevazutului si vei putea identifica aspectele la care vei renunta odata cu venirea pe lume a bebelusului.
Masoara armonia din cuplu
Cei doi factori principali asociati cu depresia viitoarei mamici sunt problemele de cuplu si sarcina nedorita. Daca relatia de cuplu este dezechilibrata, partenerul nu este implicat cu adevarat in proces, ba chiar pare ca bate in retragere, sansele declansarii unei crize postpartum sunt extrem de mari.
Asigura-te ca esti sprijinita cu adevarat de sotul tau, ca acesta isi asuma cu maturitate responsabilitatea de parinte si incearca sa-ti imaginezi ce fel de tata va fi acesta pentru copilul tau.
Nu te teme sa ceri ajutor
Vreme de secole intregi, procesul de a deveni mama a fost intru totul subestimat de omenire. Sprijinul emotional este la fel de important ca orice alta pregatire pentru nasterea si cresterea copilului, asa ca nu neglija importanta acestuia.
Nu te teme sa ceri ajutor atunci cand te simti confuza, speriata sau anxioasa. Vorbeste cu persoane apropiate tie si accepta-le interventia, ori apeleaza la sfaturile unui psiholog imediat ce simti ca te scufunzi intr-o stare de apatie crescanda.
Proiecteaza-ti viitorul asa cum ti-l doresti
Nu imbratisa experienta maternitatii in virtutea inertiei, lasand la mana norocului cursul pe care viata il va lua odata cu nasterea copilului. Exploreaza-ti universul interior si discuta cu partenerul tau despre etapa cu totul diferita in care va avantati in calitate de parinti. Nu uita ca aspectul material favorabil nu este suficient pentru a creste un copil fericit.
Dorintele comune, certitudinea ca veti ramane impreuna indiferent de obstacole si gradul de maturitate necesar pentru a va asuma noul statut sunt puncte pe care este necesar sa le validezi cu toata convingerea in intampinarea micutului vostru.
Cu alte cuvinte, proiectati-va impreuna familia pe care v-o doriti si va rezervati in acest fel biletul castigator al implinirii si al fericirii in viitor.