Fatul incepe sa aiba o viata emotionala odata cu dezvoltarea sistemului nervos central cand incepe sa apara activitatea creierului (in prima luna de sarcina). Se stie ca trebuie sa vorbesti cu bebele tau inca de cand este in burtica, sa ii pui muzica si sa il stimulezi prin atingeri tandre pentru ca, spun specialistii, este receptiv emotional la astfel de stimulente. Insa are fatul amintiri din viata intrauterina?
Exista emotii in viata intrauterina?
Incepand cu a 20-a zi de la conceptie, sistemul nervos central al fatului incepe sa se dezvolte, iar activitatea cerebrala sa functioneze. Fatul traieste si simte mai ales prin intermediul senzatiilor si perceptiilor la care este supus in viata intrauterina. Sistemul lui senzorial este primul care incepe sa functioneze: devine sensibil la atingeri, dar mai ales la sunete. Simtul auditiv este cel care se dezvolta cel mai repede si care este cel mai solicitat la fat.
Fatul are memorie si amintiri!
Au existat o multime de dezbateri pe tema memoriei la fat si a constiintei lui si inca mai persista dileme cu privire la felul in care se dezvolta acestea sau in privinta a ceea ce simte. S-a demonstrat insa ca fetii au memorie in timp ce se afla in burtica, iar la nastere sunt capabili sa recunoasca sunete la care au fost expusi in viata intrauterina.
Abia daca mai reusim sa ne amintim cate ceva din copilaria noastra timpurie, daramite sa incercam sa ne dam seama daca avem amintiri din burtica. Totusi, specialistii considera ca memoria pe termen scurt a fetilor se dezvolta incepand cu varsta gestationala de 30 de saptamani.
Cercetatorii au analizat mai multe femei insarcinate, urmarind raspunsurile fetilor la stimularea vibroacustica pentru a-si da seama daca ei reusesc sa retina informatii si sa si le fixeze. Ei au analizat reactia folosind ultrasunetele. Atunci cand fetii au primit un prim impuls vibroacustic, au tresarit. Au urmat si altele la fel, iar dupa mai multe aplicatii ale acestui stimulent au constatat ca fatul nu mai tresarea. Acest lucru indica ca el s-a obisnuit cu rspectivul stimulent si ca si l-a fixat in memorie.
Ce memoreaza fatul in viata intrauterina?
Fatul rezoneaza in primul rand la toate starile afective ale mamei. Graviditatea este o perioada minunata si unica, iar modul in care bebele comunica cu mama in cele 9 luni de sarcina sunt cu adevarat uimitoare. Fatul are reactii si este afectat daca mama este trista, vesela, furioasa stresata etc. Exista anumite substante care se activeaza sub influenta acestor stari la mamici si care sunt transmise si fatului prin sange.
El este de asemenea atent la comversatii si mai ales la muzica. In viata intrauterina, fatul este perceptibil nu numai la vocea propriei mame, ci si la altele din jur. De aceea, specialistii recomanda comunicarea permanenta cu burtica in sarcina, stimularea fatului prin muzica si prin atingeri tandre etc.
Rolul amintirilor din viata intrauterina
Amintirile pe care le poseda nou-nascutul din viata uterina ii sunt de un real ajutor in procesul de adaptare la noul mediu. Iesirea din uterul mamei, unde totul era cald si bine si se simtea confortabil il face pe bebe sa se simta in nesiguranta.
Memorarea vocii parintilor si a unor sunete la care a fost expus cand era fat il ajuta sa recunoasca mai usor mama, dar si persoanele cu care a intrat in contact. El se poate linisti atunci cand este agitat daca aude anumite sunete asemanatoare celor din uter sau daca aude un cantecel pe care i l-ai pus tot timpul in ultima parte a sarcinii.