Depresia in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Depresia in sarcina





   

Depresia in sarcina este o afectiune comuna si tratabila, manifestata prin schimbari emotionale puternice. Aproape 10% dintre femeile insarcinate vor suferi de depresie in timpul sarcinii.

Femeile care prezinta un risc crescut de a suferi de depresie sunt cele insarcinate si cele care au nascut de curand. Depresia in aceste perioade poate fi confundata usor cu simptome ale sarcinii sau cu o afectiune trecatoare. Depresia dupa nastere poarta numele de depresie postpartum.

Vestea buna este ca depresia in sarcina este tratabila. Este important sa vorbesti cu doctoral tau daca ai impresia ca suferi de depresie. Daca o lasi netratata, depresia poate sa-ti creeze probleme si tie si bebelusului.

 Care sunt semnele depresiei?

Depresia se instaleaza incet si simptomele difera de la persoana la persoana. Cele mai comune semne ale depresiei sunt:

• Schimbari ale apetitului, mancatul excesiv sau lipsa poftei de mancare

• Schimbari ale rutinei de somn, dificultati in a adormi sau dormitul in exces

• Oboseala sau lipsa de energie

• Sentimentul unei suparari mari, deznadejde sau sentimental ca nu valorezi nimic

• Plansul fara niciun motiv

• Lipsa de interes sau bucurie in lucrurile care obisnuiau sa-ti faca placere

 Cum afecteaza depresia femeile insarcinate si fatul?

Daca o femeie insarcinata sufera de depresie si nu primeste tratamentul adecvat exista riscul unor repercusiuni grave atat pentru santatea ei cat si a fatului. O femeie insarcinata care prezinta simptome ale depresiei si nu se trateaza poate sa hotarasca sa nu faca toate analizele si tratamentele asociate sarcinii, sa nu manance la fel de bine sau sa nu se odiheasca suficient.

De asemenea, ea prezinta un risc crescut de a suferi o pierdere a sarcinii, de a naste inainte de termen sau de a naste un bebelus foarte slab, sub greutatea normala. Studii recente au demonstrat si ca femeile care sufera de depresie in timpul sarcinii si nu se trateaza dau nastere unor bebelusi care vor avea, in timp, probleme grave de comportament si pot suferi de hiperactivitate sau anxietate.

Daca depresia nu este tratata in timpul sarcinii, ea se poate transforma in depresie postpartum. Depresia postpartum este o afectiune care nu trebuie subestimata, ea poate dura chiar cateva luni dupa nastere si poate afecta felul in care o mama interactioneaza cu bebelusul ei.

 Cum este tratata depresia?

Depresia poate fi tratata prin mai multe metode, dar numai la recomandarea unui specialist. Tratamentul depresiei include de cele mai multe ori urmatoarele:

• Medicamente antidepresive

• Terapie individuala: sedinte cu un psiholog, psihiatru sau alti specialisti.

• Terapie de famile: implica si membrii ai familiei, ca partenerul sau alti copii. Acest tip de terapie este benefic atunci cand copiii sunt mai mari.

• Suport social: munca in folosul societatii sau educatie pentru parinti.

 Efectul antidepresivelor asupra sarcinii

Pana in prezent, copiii ai caror mame au luat antidepresive in timpul sarcinii nu au avut probleme. Unele femei cred ca ar trebui sa renunte sa ia medicamente antidepresive in timpul sarcinii chiar daca sufera de depresie.

Specialistii sunt de parere ca, in general, efectul negativ al antidepresivelor (daca exista) este mai mic comparativ cu efectul negativ al neadministrarii tratamentului. Orice medicament antidepresiv trebuie luat numai la sfatul medicului.


Articole recomandate

Citeste si despre