Perioada sarcinii este un domeniu necunoscut pentru tine. Esti la primul bebe si abia ai ramas insarcinata. Esti si asa speriata de tot ce ti s-ar putea intampla, in ciuda faptului ca este o perioada minunata din viata oricarei femei, si intrebarile si curiozitatile abunda in mintea ta. Persoana cea mai indicata pentru a te lamuri este medicul care are grija de sarcina ta!
Care sunt facilitatile financiare de care ai parte in sarcina?
Atentie! O parte din testele sau analizele prenatale sunt suportate de stat si nu esti obligata sa platesti pentru ele daca ai trimitere de la medicul de familie. Asadar, nu ezita sa intrebi care sunt facilitatile de care poti beneficia si cat te costa nasterea. Este bine sa fii pregatita pentru acestea inca de la inceputul sarcinii!
Care sunt testele obligatorii si optionale in sarcina?
Pune-te la curent cu tot ce te asteapta in sarcina din punct de vedere medical, cate intalniri vei avea cu medicul, prin ce analize si teste vei trece etc. Si nu uita sa vorbesti despre testele considerate optionale in sarcina. Unele dintre ele sunt mai utile decat se crede. Dar sunt contracost si medicii evita sa mai supuna pacientele acestora decat daca este absolut necesar. Insa daca tu vrei sa faci unele dintre ele pentru mai multa siguranta este alegerea ta! De aceea este bine sa stii care-ti sunt optiunile!
Care este data probabila a nasterii si ce fel de nastere ti se recomanda?
Cezariana, nastere naturala, subacvatica, toate acestea sunt optiuni pentru a-l aduce pe bebe pe lume. Este clar ca si in ultimul moment, cand intri in travaliu, modalitatea de nastere se poate schimba in functiile de particularitatile medicale in care evolueaza travaliul si nasterea. In unele situatii, medicii stiu in functie de starea de sanatate a pacientei daca are voie sau nu sa apeleze la un anumit tip de nastere. Este bine sa fii informata in acest sens!
De asemenea, intreaba medicul care este data probabila a nasterii (DPN). Este indicat sa stii in mare care este perioada in care vei naste. Va mai elimina o parte din stres si din griji, te va ajuta sa iti pui in ordine ganduri, idei, planuri etc. ce te vor elibera de tensiuni.
Cate kilograme trebuie sa acumulez pana la sfarsitul sarcinii si cum o fac?
Medicii iti pot spune, in functie de istoricul medical, de starea actuala de sanatate, care este maximul de kilograme pe care il poti lua pe toata perioada sarcinii si te pot ajuta cu sfaturi utile in acest sens. El iti poate spune la ce sporturi ai voie sa apelezi si la care nu, ce alimente te pot ajuta sa te mentii in forma si cum sa nu depasesti niciodata pragul de greutate.
Ce medicamente sunt permise si care sunt interzise complet in timpul sarcinii?
In mod cert inainte de a lua orice medicament este indicat sa ceri sfatul medicului. Insa este bine sa ai o lista cu medicamente permise (pentru ameliorarea simptomelor de sarcina si ale unor dureri sau disconforturi, dar si a altor afectiuni usoare) si ce anume e strict interzis. Este bine sa ai cunostinta de ele pentru a evita sa le administrezi din greseala sau sa stii cand sa spui "nu" cand cineva ti le recomanda.
Ce trebuie sa stii despre sex in timpul sarcinii si inainte de nastere?
Sexul este un subiect delicat in sarcina, dar nu si cu medicul tau. Ai libertate deplina sa intrebi absolut tot ce doresti cu privire la relatiile sexuale si efectul lor asupra sanatatii si dezvoltarii fatului. Nu te sfii sa o faci si inlatura orice jena! Sfaturile medicului te pot ajuta sa ai o viata sexuala satisfacatoare fara niciun pericol pentru fat.
Ce carti este recomandat sa citesti in timpul sarcinii?
Exista zeci de carti despre sarcina, nastere si cum sa te ingrijesti pentru a aduce pe lume cel mai sanatos copil si pentru ca tu sa fii cea mai puternica si fericita mamica. Atunci cand nu stii exact pe care sa o alegi, intreaba medicul. El iti poate recomanda carti care sa se potriveasca starii tale de sanatate si sa-ti fie de ajutor in evolutia sarcinii.
Ce cursuri prenatale sunt recomandate?
Exista mai multe tipuri de cursuri prenatale si de exercitii recomandate pentru o nastere mai usoara. Intreaba medicul care dintre ele s-ar potrivi conditiei tale medicale si fizice.
Ce fel de anestezie si medicatie se recomanda in timpul nasterii?
Afla ce fel de anestezie ti se potriveste, care sunt optiunile pe care le ai la-ndemana si care sunt situatiile in care nu poti apela la ele. Pune intrebari despre tot ce presupune travaliul, durerile nasterii si complicatiile lui si intreaba-l cum procedeaza in astfel de cazuri.
Care sunt semnele care indica ca ai intrat in travaliu?
Este bine sa stii care sunt semnele care prevestesc nasterea pentru a sti cand este cazul sa mergi la spital. De asemenea, roaga-l sa iti spuna si care sunte semnele false de nastere si cum le recunosti si cand este cazul s apui mana pe telefon si sa il suni pentru a afla daca este sau nu vorba de travaliu.