Lactatia, secretia laptelui din glandele mamare pentru hranirea nou-nascutului, este o functie importanta a organismului feminin, pe care orice viitoare mamica o poate sustine inca din perioada de sarcina. Pregatirea sanilor inainte de nastere iti creste sansele de alaptare confortabila si te tine departe de cumulul de probleme asociate cu acest proces natural.
Foto: ammaparentingcenter.com
Durerea, refuzul bebelusului de a se hrani la pieptul mamei sau cantitatea insuficienta de lapte sunt neplaceri frecvente de care proaspetele mamici se plang imediat dupa nastere. Toate aceste provocari pot fi depasite cu brio prin pregatirea timpurie a sanilor pentru o lactatie corespunzatoare.
Lactatia in sarcina si dupa nastere
Principala functie a lactatiei este aceea de a furniza hrana necesara bebelusului dupa nastere si de a fortifica sistemul imunar fragil al acestuia. La toate mamiferele, lactatia determina instalarea unei perioade de infertilitate, care foloseste la rezervarea unei perioade de pauza a reproducerii pentru supravietuirea puiului.
Inca din cea de-a 24-a saptamana de sarcina, corpul gravidutei produce hormoni care stimuleaza extinderea sistemului glandelor mamare de la nivelul sanilor: progesteron, estrogen, prolactina, oxitocina etc. In ultimul trimestru, sanii intra in prima faza a lactogenezei si incep sa produca colostrul (un lichid galbui, dens), care urmeaza sa fie prima masa a nou-nascutului, deosebit de importanta pentru imunitate.
La nastere, debuteaza cel de-al doilea stadiu al lactogenezei, in care glandele mamare produc in mod normal cantitati generoase de lapte.
Cand secretia laptelui devine mai stabila, sanii intra in stadiul III al lactogenezei, controlat de sistemul local al sanilor, numit autocrin. Productia slaba de lapte poate fi cauzata de:
- pomparea insuficienta a laptelui;
- incapacitatea nou-nascutului de a suge laptele (disfunctii mandibulare, malformatii ale gurii);
- boli endocrine rare ale mamei;
- tesut mamar hipoplastic;
- probleme de nutritie si digestie ale bebelusului;
- malnutritia mamei.
Secretia laptelui
Secretia laptelui este initiata de aspiratia orala exercitata de bebelus. Reflexul natural al sfarcului de a elimina laptele poate fi indus si prin alti stimuli externi (pana si gandul ca alaptezi poate declansa scurgerea).
Stresul si anxietatea cauzeaza deseori dificultati in alaptare. Hormonul numit oxitocina stimuleaza muschii sanilor pentru expulzarea laptelui. Daca o mamica intampina probleme in proces, exista o serie intreaga de metode prin care se poate declansa reflexul secretiei de lapte.
Printre aceste tehnici se numara masajul, incalzirea sanilor sau alaptarea intr-o locatie familiara, in care mamica se simte confortabil.
Pregatirea sanilor inainte de nastere
Femeile insarcinate pot preintampina problemele legate de alaptare prin intermediul unor masuri preventive luate inainte de nastere.
Iata care sunt acestea:
- Un curs prenatal: cauta un instructor capabil sa iti ofere informatii corecte despre transformarile prin care trece corpul tau in perioada prenatala; afla din timp daca sansele tale de a alapta fara probleme sunt supuse unui grad de risc (de pilda, nasterea prin cezariana te expune pericolului).
- Sfarcurile plate sau infundate: apasa cu degetul mare si cel aratator pe areola, deasupra si dedesubtul sfarcului; daca acesta se aplatizeaza sau se infunda in interior, foloseste in ultimele saptamani de sarcina cupele de san (creeaza o presiune usoara la baza sfarcului si il trag in afara).
- Examinarea prenatala: la 28 de saptamani, solicita examinarea prenatala a sanilor pentru alaptare; medicul va observa factorii de crestere, aparitia firicelelor venoase in jurul mamelonului, distanta dintre sani, prezenta/absenta mameloanelor infundate, eventualii noduli mamari sau leziuni care necesita tratament.
- Masajul: cu cateva saptamani inainte de nastere, poti incepe sa iti masezi zilnic sfarcurile cu creme speciale, disponibile in farmacii. Stimularea trebuie sa fie usoara, intrucat masajul sustinut poate induce travaliul prin declansarea contractiilor uterine.
Precautii in pregatirea sanilor in sarcina
- Nu iti spala mameloanele cu sapun, bureti de dus si alte materiale din dorinta de a le "intari". Iti poti provoca rani si contractii uterine (nastere prematura).
- Nu aplica alcool sau alte substante dezinfectante pe sfarcuri. Risti sa declansezi iritatii, durere si leziuni.
- Nu iti spala mameloanele cu sapun. Vei indeparta substanta naturala care le curata si le mentine moi.