Primele batai ale inimii fatului reprezinta primul moment cu adevarat emotionant din sarcina. Atunci constientizezi cu adevarat ca o viata creste in burtica ta, iar acest moment te marcheaza. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre momentul primelor batai ale inimii fatului: cand trebuie sa inceapa, cum se asculta ele, ce instrumente se folosesc si cum sa te bucuri de ele in propria acasa!
Dezvoltarea inimii fetale
Dezvoltarea inimii fatului in burtica mamei trece prin mai multe etape. Ceea ce trebuie sa stii este ca inima este printre primele organe care se dezvolta in embrion, alaturi de creier si de tubul neural.
Cand anume in sarcina incepe sa bata pentru prima oara inima fatului?
Inima embrionica incepe sa bata la 22 de zile dupa conceptie, adica cam intr-a 5-a saptamana de sarcina.
In aceasta etapa inimioara este mult prea mica pentru a se putea auzi, chiar si cu un amplificator de volum.Unul dintre semnele ca incepe sa bata se poate observa uneori la ecografia cu ultrasunete din primele 4 saptamani de sarcina, Se poate constata, la o privire foarte atenta, un mic tremurat la nivelul embrionului. Aceea este inima in dezvoltare a viitorului bebelus, care a inceput deja sa bata.
In ce atapa a sarcinii se pot auzi bataile inimii fatului si cum?
Dupa 9-10 saptamani de sarcina, embrionul este suficient de dezvoltat pentru a se putea asculta pentru prima oara bataile inimii. Acest lucru se intampla la un consult la medicul tau in perioada de sarcina,
Cel mai probabil ca obstetricianul va folosi un instrument numit Doppler. Acesta are rolul de a transmite catre fat anumite unde sonore. Acestea nu prezinta niciun fel de pericol pentru dezvoltarea lui normala. Bataile inimii fatului afecteaza aceste unde sonore, iar la intoarcerea sunetelor inapoi in instrument, acestea sunt receptionate intr-un anumit fel de aparat.
Este normal sa nu se auda bataile inimii la 9-10 saptamani de sarcina?
Este posibil sa nu se auda bataile inimii nici la 10 saptamani de sarcina, asa cum este comun sa se intample. Acest lucru nu trebuie sa te sperie. Exista mai multe motive pentru care acest lucru nu se intampla:
-
acuratetea aparatului Doppler depinde foarte mult de unghiul in care este pozitionat; doar cu o mica deplasare a lui din locul unde trebuie pozitiona, bataile vor fi imposibil de auzit;
-
pozitia uterului este si ea esentiala pentru succesul inregistrarii primelor sunete scoase de inima viitorului copil;
-
greutatea ta influenteaza si ea perioada in care vor putea fi auzite pentru prima oara bataile.
La sfarsitul primului trimestru de sarcina bataile inimii ar trebuie sa se auda indiferent de motivele invocate mai sus. In cea de-a 12-a saptamana de sarcina, aparatul Doppler reuseste sa intercepteze prin amplificare primele batai ale micutului.
Care este pulsul normal al fatului in uterul mamei?
Odata cu auzirea primelor batai ale inimii, medicul va masura pentru prima oara pulsul acestuia. Medicul numara de obicei bataile inimii timp de 15 sau 30 de secunde pentru a stabili daca se incadreaza sau nu in limitele normale.
Pulsul fetal normal trebuie sa se incadreze intre 120-160 de batai/minut. In general, aceasta se invarte in jurul a 120 de batai pe minut.
Nu trebuie sa te sperii daca ti se pare ca:
-
se aude prea lent sau prea repede (pulsul fetal nu se aude la fel ca cel de la varsta adulta cu care esti obisnuita);
-
nu se aude clar, ci cu un harait (nu inseamna neaparat ca fatul are probleme, poate fi de vina instrumental Doppler);
-
daca se aude un puls dublu (sau mai multe batai ale inimii in acelasi timp), acesta este semn ca o sa ai o sarcina gemelara sau multipla).
Cand se poate auzi inima fatului fara instrumental Doppler?
La inceputul lunei a 6-a de sarcina, cam in a 20-a saptamana, inima fatului poate fi auzita folosindu-se un fetoscop (un soi de stetoscop) pozitionat pe burtica. Medicul va pune fetoscopul in mai multe parti ale abdomenului pentru a gasi zona in care se depisteaza cel mai bine bataile inimii.
Poti asculta bataile inimii fatului din burtica in propria casa?
Daca nu ai o pregatire medicala care sa iti permita cunostinte cu privire la modul in care poti auzi pulsul fetal, este foarte greu. Cu toate acestea, exista mici aparate care se pot achizitiona acasa, asemanatoare instrumentului Doppler, ce permit ascultarea batailor inimii fatului.
Medicii nu recomanda in general gravidelor sa incerce acest lucru acasa din mai multe motive:
-
se pot speria foarte usor daca nu localizeaza corespunzator aparatul crezand ca e ceva in neregula;
-
intra in panica daca aud batai ale inimii accentuate (desi fatul are un puls mult mai crescut decat al adultilor);
-
este posibil ca aparatul sa sesizeze mai degraba bataile inimii gravidei, care sunt foarte lente, ceea ce o face sa se ingrijoreze crezand ca e pulsul bebelusului.
Daca ai grija sa nu te panichezi de la orice semn confuz pe care ti-l transmite aparatul, nu exista niciun motiv pentru care nu te-ai putea bucura de aceste momente unice intr-o sarcina.