Transformarile din organism in timpul sarcinii, precum si toate neplacerile cu care se confrunta femeile gravide sunt cauzate de hormonii de sarcina. Schimbarile dese de stare de spirit, durerile de cap si greturile matinale sunt toate provocate de aceste substante secretate in corpul viitoare mamici.
Inca din momentul conceptiei, inainte ca tu sa-ti faci primul test de sarcina, incepe secretia de hormoni specifici sarcinii si implicit incep si modificarile in organism, astfel incat sa faca fata celor noua luni de sarcina, apoi travaliului si nasterii. Acesti hormoni iti vor mai influenta starea chiar si dupa nastere.
Chiar daca sunt "invinovatiti" pentru o stare generala de oboseala, stari de voma si modificari de dispozitie, lor li se datoreaza si acea stralucire a pielii atribuita femeilor insarcinate si un par bogat si stralucitor. Cea mai importanta functie a lor ramane insa faptul ca transforma trupul mamei astfel incat sa duca sarcina la bun sfarsit si sa-si tina puiul in brate dupa cele noua luni.
HCG, hormonul sarcinii
Hormonul gonadotropina corionica umana, prescurtat HCG (human chorionic gonadotropin), este cel care da primele semne ale sarcinii. El se regaseste in sange si in urina si este cel care face sa apara a doua liniute in testul de sarcina. De asemenea, analiza pentru depistarea beta HCG in sange va fi prima pe care medicul ti-o va face pentru a se asigura ca esti gravida.
Supranumit hormonul sarcinii, HCG este secretat la inceputul sarcinii de catre placenta. Unul dintre rolurile sale este impiedicarea eliberarii altor ovule si stimularea secretiei de estrogen si progesteron, care ajuta la implantarea embrionului in peretele uterului si la dezvoltarea sarcinii.
Valorile acestui hormon se situeaza undeva sub 5,0 mlU/ml la femeile care nu sunt insarcinate si trece de 25mlU/ml in cazul femeilor gravide.
HCG este responsabil pentru oboseala pe care o resimti in primul trimestru de sarcina, pentru greturile si varsaturile de la inceputul sarcinii, dar si pentru ameteli si un sistem imunitar slabit care poate facilita instalarea racelilor si virozelor. Acest hormon este si cel care va creste fluxul de sange spre pelvisul tau, fapt ce te va face sa ai nevoie la baie foarte des.
In a doua parte a sarcinii, nivelul acestui hormon incepe sa scada si, prin urmare, dispar treptat si efectele sale negative.
Estrogenul
Acest hormon feminin este cel care determina ingrosarea peretelui uterin ajutand in acelasi timp la fixarea embrionului in peretele uterului. Tot el este si cel responsabil pentru extinderea uterului, astfel incat sa fie loc pentru dezvoltarea fatului. Estrogenul este cel care va face sanii sa creasca la debutul sarcinii si care va declansa producerea laptelui mai tarziu in sarcina.
Productia lui este esentiala pentru o sarcina normala, lipsita de probleme. Cu toate acestea, el va avea si unele efecte negative asupra starii tare generale.
Erogesteronul iti va provoca dureri de cap, congestia sinusurilor, secretii nazale. La nivelul pielii, el poate determina aparitia unor pete rosiatice si eruptii, precum si hiperpigmentarea tenului si aparitia asa numitei masti de sarcina. Din punct de vedere al plusurilor de ordin estetic, lui i se datoreaza stralucirea femeilor gravide.
Progesteronul
Alaturi de estrogen, progesteronul este unul dintre cei mai importanti hormoni din sarcina. Inainte de fixarea embrionului in peretele uterin, acesta determina ingrosarea mucoasei uterine. El contribuie la functionarea corecta a placentei si ajuta la intarirea peretelui protector al uterului. Contractiile uterului sunt provocate tot de progesteron.
Nivelul crescut de progesteron este responsabil si pentru problemele de digestie: arsuri stomacale, constipatie, balonare, indigestii. Aparitia acneei si o transpiratie mai abundenta decat de obicei sunt si ele cauzate tot de progesteron.
Estrogenul si progesteronul sunt cele care vor provoca modificarile de stare. Vei observa cu siguranta ca in timpul sarcinii esti foarte emotiva si starile ti se schimba de la un moment la altul. Dimineata plangi, la pranz esti foarte iritata si nervoasa, iar seara s-ar putea sa fii vesela si bine-dispusa. Tot hormonii sunt responsabili si pentru aceste stari emotionale.
Lactogenul si prolactina
Lactogenul, cunoscut si sub denumirea de HPL, este hormonul care pregateste sanii pentru lactatie si pentru alaptare. Fara acest hormon, sanii nu pot produce lapte, iar HPL-ul este esential pentru producerea colostrului, laptele secretat de glandele mamare in primele zile dupa nastere si care contine anticorpi, vitamine si minerale care il vor feri pe bebelus de afectiuni.
Placenta incepe sa produca lactogen dupa saptamana 20 de sarcina pentru a pregati hranirea nou-nascutului.
Un alt hormon responsabil de lactatie este prolactina, secretat de antehipofiza. Acesta stimuleaza glandele mamare pentru a produce laptele. Acelasi hormon poate provoca si efecte neplacute pentru viitoarea mamica. Cresterea nivelului prolactinei este asociat cu o pilozitate ridicata, femeile gravide putand observa prezenta unor fire de par pe fata sau pe abdomen.
Relaxina si oxitocina
Atat relaxina, cat si oxitocina, sunt hormoni fara de care organismul mamei nu ar putea trece prin travaliu si prin nastere. Relaxina are un efect relaxant asupra muschilor, oaselor si ligamentelor din zona pelviana in timpul nasterii, asa incat sa se produca expulzarea copilului.
Oxitocina este hormonul care va provoca in timpul travaliului contractiile uterului. In cazul in care mamica are nevoie de putin ajutor din partea medicilor la nastere, o prima recomandare este perfuzia cu oxitocina care sa grabeasca venirea pe lume a bebelusului. Dupa nastere, el are un rol important in retragerea la dimensiunile normale ale uterului.
Hormonii din sarcina sunt, intr-adevar, cei care ne creaza o multime de neplaceri, de la starile de anxietate si depresie pana la dureri fizice si senzatii de disconfort, insa tot ei sunt responsabili si pentru minunea mica pe care o vei tine in brate dupa cele noua luni.