A doua sarcina - diferente fata de prima

/ / Modificat: 2017-11-01
A doua sarcina - diferente fata de prima

Ai ramas insarcinata a doua oara. Nu te gandi ca a doua sarcina va fi la fel ca prima, pentru ca nu este chiar asa. Expertii spun ca exista diferente, nu vei trai aceleasi senzatii nici la nivel psihic, nici la nivel fizic.

Iata care sunt diferentele care pot aparea in timpul celei de-a doua sarcini, ca sa stii ce te asteapta:

Vei simti miscarile fatului mai devreme

O mama insarcinata pentru a doua oara va simti miscarile fatului mai devreme. Daca la prima sarcina o femeie simte primele miscari ale fatului in a 5-a luna de sarcina, in cazul celei de-a doua poate sa isi dea seama ca bebelusul se misca la 4 luni de sarcina.

Acest lucru se intampla si datorita experientei capatate. Mamica va sti sa sa recunoasca miscarile bebelusului, manifestari care la prima sarcina erau usor confundate cu gazele intestinale.

Te vei simti mai obosita

La cea de-a doua sarcina, multe femei se pot simti mai obosite decat in timpul primei sarcini. Nu numai schimbarile care au loc in corp, la nivel hormonal sunt de vina, ci si faptul ca acum trebuie sa ai grija si de primul copil, ceea ce te epuizeaza mai tare. O solutie ar fi sa ceri ajutorul partenerului sau sa angajezi o bona. 

Risc mai mare de dureri de spate

Durerile de spate pe care le-ai simtit si la prima sarcina se pot intensifica pe parcursul celor 9 luni, cand porti in pantece cel de-al doilea copil.

Potrivit mai multor cercetari, venele varicoase tind sa se agraveze cu fiecare sarcina succesiva. Daca ai suferit de vene varicoase in timpul primei sarcini, ia in calcul faptul ca aceasta problema poate sa se agraveze.

Ca sa reduci din manifestari, stai intinsa in pat, cu picioarele ridicate, ori de cate ori ai ocazia. Evita sa petreci mult timp stand in picioare si fa cat mai multe plimbari, pentru ca iti vor fi de ajutor. O alta masura care iti va fi de ajutor este sa eviti sa porti pantaloni foarte stramti, pentru ca poate ingreuna circulatia sangvina la nivelul membrelor inferioare.

Totodata, daca la prima sarcina te-ai confrunatat cu probleme precum hemoroizii si constipatia, exista sanse mari ca acestea sa apara si la a doua sarcina. Vestea buna este ca poti lua masuri din timp ca astfel de probleme sa nu mai apara.

Printre acestea se numara exercitiile fizice efectuate cu regularitate, consumul a cel putin doi litri de apa pe zi, alimentatie bogata in legume si fructe proaspete, bogate in fibre. De asemenea, daca faci in fiecare zi exercitii Kegel acestea vor ajuta la prevenirea aparitiei incontinentei urinare, o alta problema care poate sa apara in timpul unei sarcini.

Care este riscul de complicatii?

Daca esti perfect sanatoasa si nu ai avut complicatii la sarcina anterioara, atunci riscul ca acestea sa apara la a doua sarcina este scazut.

Daca ai avut anterior o complicatie a sarcinii - cum ar fi preeclampsia, placenta previa sau hemoragia postpartum - atunci exista intr-adevar un risc mai ridicat sa ai aceste complicatii si la sarcinile viitoare. De asemenea, exista un risc crescut de complicatii daca dupa ce ai nascut ai dezvoltat o afectiune cronica precum hipertensiunea arteriala, obezitatea sau diabetul.

Pe de alta parte, daca nu ai avut preeclampsie inainte, ai ramas gravida cu acelasi partener si nu ai facut hipertensiune arteriala, atunci sansele de a face complicatii sunt mult mai mici decat prima data.

Mai multe contractii false

In timpul celei de-a doua sarcini te poti astepta si la mai multe contractii false, Braxton Hicks. Acestea pot sa apara mai devreme decat in cazul primei sarcini.

De asemenea, se poate intampla ca astfel de contractii sa apara pentru prima oara in cazul celei de-a doua sarcini, daca la prima nu ai experimentat aceste contractii false ale muschilor uterului.

Tensiune arteriala mai mica

Cand se afla la prima sarcina, la multe femei se contata o crestere a tensiunii arteriale, din cauza ca organismul are mai multe sarcini de indeplinit, este mai solicitat, ca sa se obisnuiasca cu schimbarile care vin o data cu sarcina.

Insa in cazul in care ramai insarcinata a doua oara, este putin probabil sa experimentezi din nou o crestere a tensiunii arteriale.

Vizitele la medic, ca la prima sarcina

In ceea ce priveste testele si analizele pe care trebuie sa le faci, acestea sunt aceleasi ca si in cazul primei sarcini. Vizitele la medic si ecografiile urmeaza acelasi curs, ca si in cazul primei sarcini.

De asemenea, poti merge sa faci din nou cursuri Lamaze pentru gravide, mai ales daca a trecut mai mult timp intre prima si a doua sarcina.

Mai putine griji

Femeile care se afla la a doua sarcina isi vor face mai putine griji in legatura cu starea lor de sanatate si cu starea de sanatate a copilului, pentru ca nu mai sunt la fel de stresate ca in timpul primei sarcini.

De asemenea, nici pregatirile pentru nasterea bebelusului nu li se vor mai parea atat de stresante, pentru ca stiu deja ce trebuie sa faca, din perioada in care au adus pe lume primul copil.

Ce trebuie sa mai stii

- travaliul este, de obicei, mai scurt la femeile care nasc a doua oara, spre deosebire de prima sarcina, timpul poate sa fie chiar redus la jumatate;

- poti sa ai greturi de dimineata, insa mai putine decat in cazul primei sarcini, de asemenea, este posibil ca acestea pot sa lipseasca;

- ca si in cazul primei sarcini, trebuie sa fii atenta la ceea ce mananci, sa faci alegeri alimentare sanatoase, sa iei mese regulate in fiecare zi;

- daca vrei sa ramai insarcinata este bine sa iei acid folic atat inainte, cat si in primele 12 saptamani de la conceptie

- este posibil ca burtica sa devina vizibila mai devreme decat s-a intamplat in cazul primei sarcini, pentru ca uterul se va adapta mult mai repede la schimbarile impuse de sarcina;

- in cazul celei de-a doua sarcini exista un risc mai scazut de a face depresie postpartum, pentru ca o femeie este obisnuita cu trairile care apar dupa sarcina, acum stie cum sa se poarte cu bebelusul, nu se mai confrunta cu atatea noutati, ca in cazul primei sarcini.

Taguri A doua sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre