Ancheta: Una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-11-20
Ancheta: Una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical in timpul sarcinii

18% dintre gravidele incluse in studiu au intre 13 si 17 ani

Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom, deruleaza un amplu program de sustinere a gravidelor, nou-nascutilor si medicilor de familie din mediul rural 

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic in timpul sarcinii, in principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumatate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicala mentioneaza ca analizele / ecografiile / consultatiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvati Copiii, 18% sunt gravide cu varsta intre 13 si 17 ani. Datele INS pentru 2021 arata ca in mediul rural, rata mortalitatii infantile este mult peste cea din mediul urban - 6,5 fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii – cauzele majore fiind accesul ingreunat la servicii medicale si slaba dotare cu aparatura medicala a cabinetelor medicale. 

Pentru a marca Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom, a propus dezbaterea “Sanatatea mamei si a copilului in mediul rural“. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, la care au participat Ministrul Sanatatii, Profesor Universitar Dr. Alexandru Rafila, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Dr. Andrei Baciu, Presedinta Colegiului Medicilor din Bucuresti, Profesor Universitar Dr. Catalina Poiana, alaturi de Conferentiar Dr. Mihai Craiu, Presedintele Executiv Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom, Ana Maria Mihaescu, medici de familie, moase, precum si expertii locali Salvati Copiii care lucreaza direct cu mamele si copiii dezavantajati din mediul rural. 

In cadrul dezbaterii au fost prezentate principalele date ale anchetei sociologice  efectuate in randul gravidelor dezavantajate, care arata ca:

Una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie in timpul sarcinii.

34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog in cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distantei mari pana la primul cabinet.

50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog in timpul sarcinii mentioneaza ca analizele, ecografiile, consultatiile nu au fost gratuite. 

70% dintre gravide afirma ca nu au utilizat nici o metoda contraceptiva pana in prezent.

Distributia unitatilor medicale si a medicilor in Romania este inegala intre zonele rurale si cele urbane, iar numarul de medici de familie scade constant in rural. Doar 47% din localitati au suficienti medici de familie si 328 de comune nu au medic de familie.

„In zonele rurale, existenta medicului de familie si a unui cabinet medical reprezinta singura sansa pentru a primi ingrijire medicala la timp. Avand in vedere numarul mic de medici de familie din zonele rurale, acestia sunt nevoiti sa asiste o multitudine de cazuri, de la nou-nascuti pana la persoane varstnice, femei insarcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilitati materiale si financiare insuficiente unui nivel de viata decent. Existenta unui cabinet de medicina de familie in zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuarii examinarii medicale de baza si tratament pentru pacienti constituie o garantie si o necesitate pentru asigurarea sanatatii populatiei. Problemele familiilor care traiesc in comunitatile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesionisti din domeniile social, medical si educational, care sa asigure o interventie integrata si personalizata, sa raspunda nevoilor individuale ale fiecarui beneficiar si sa creeze o punte de legatura intre domeniul medical si persoanele vulnerabile”, explica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. 

Inechitatea isi face simtita prezenta in viata copiilor romani inca de la nastere, in conditiile in care Romania continua sa detina o pozitie nedorita in topul tarilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalitatii infantile, cu o rata de 5,2 la mie (in anul 2021).

“Inegalitatile in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala primara sunt persistente in Romania, intrucat multe zone rurale sunt insuficient deservite. In acest an, Fundatia OMV Petrom a finantat trei proiecte majore de sanatate timpurie pentru mamele si copiii din medii dezavantajate, cu un impact extins la nivel national: Cutia Bebelusului care furnizeaza sprijin material si informatii cruciale despre sanatatea, bunastarea mamei si a nou-nascutului, un program national de dotare a sectiilor de neonatologie si terapie intensiva nou-nascuti din orase mici precum si un program de dotare a cabinetelor de familie din mediul rural care vizeaza imbunatatirea accesului la serviciile de sanatate pentru mame si bebelusii lor“, a declarat Ana Maria Mihaescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom. 

Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom, deruleaza trei programe nationale de sanatate timpurie si de reducere a mortalitatii infantile: Cutia Bebelusului, Primul Pas spre sanatate si Impreuna din prima zi. 

Date de context:

  Romania este pe penultimul loc intr-un clasament european care clasifica sistemele nationale de sanatate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al serviciilor de Sanatate.

  Cheltuielile alocate pentru asistenta medicala preventiva sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice si de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeana.

  Datele Institutului National de Statistica pentru 2021 arata ca in mediul rural, rata mortalitatii infantile este mult peste cea din mediul urban: 6,5 fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii, cauzele majore fiind accesul ingreunat la servicii medicale si slaba dotare cu aparatura medicala a cabinetelor medicale. 

  Exista o proportie ridicata a nasterilor la varste minore, 1 din 10 nasteri si unul din 10 avorturi s-au inregistrat la grupa de varsta 12-19 ani. 

  In anul 2021, Romania a inregistrat 745 de nasteri la mame cu varsta sub 15 ani si alte 16.997 de nasteri la mame cu varsta intre 15 si 19 ani. 

  La nivelul Uniunii Europene, aproape jumatate din nasterile la mame sub 15 ani (45%) se inregistreaza in Romania.

  Riscul de saracie sau de excluziune sociala este mult mai mare in zonele rurale decat in mediul urban: in 2021, rata a fost de 16,1% in orasele mari, 30,7% in urbanul mic si suburbii si 50,1% in zonele rurale.  

Taguri Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre