Bebelusul este prea activ in burtica? Specialistii explica de ce bebelusul se misca atat de mult

/ / Modificat: 2018-07-10
Bebelusul este prea activ in burtica? Specialistii explica de ce bebelusul se misca atat de mult

Momentul cand iti simti pentru prima data bebelusul miscand in burtica este unul special; daca pana acum stiai ca vei aduce pe lume o noua fiinta, atunci cand simti primele lovituri ale micutului tau, acest lucru devine parca mai real. Si tot atunci cand bebelusul incepe sa miste, legatura dintre voi doi devine mai puternica.

Dupa cateva saptamani insa, suturile micului tau fotbalist se simt ca si cum ar putea sa te dezechilibreze.

In cadrul unui studiu publicat de catre cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra au reusit sa determine cat de puternice sunt loviturile bebelusului in burtica mamei, replicand miscarile capturate cu ecograful.

Lovitura bebelusului, echivalenta cu 5 kilograme

Ei au descoperit ca bebelusul loveste cu o forta de pana la 3 kilograme atunci cand esti insarcinata in 20 de saptamani, ceea ce inseamna ca piciorusele acelea de vrabiuta pe care le vezi pe monitorul ecografului sunt suficient de puternice pentru a suta mingea spre poarta!

Zece saptamani mai tarziu, bebelusii ating varful conditiei fizice, avand o forta de pana la 5 kilograme in loviturile pe care ti le aplica dragastos din burtica.

Desi de acum incolo bebelusii nu fac decat sa devina mai puternici, incep sa nu mai aiba suficient spatiu pentru a se misca, astfel incat in a 35 a saptamna de sarcina, forta loviturilor scade pana la 2 kilograme.

Faptul ca bebelusul este activ in burtica ta, ca te loveste si se foieste zi si noapte, este important pentru a stii ca el este sanatos si se dezvolta corespunzator; o lipsa a meciurilor de fotbal din burtica ta ar putea indica probleme la nastere, incluzand malformatii musculoscheletale, asa ca nu poti decat sa te bucuri cu fiecare sut pe care il primesti, indiferent cat disconfort iti creaza aceasta.

Si nu numai ca aceste lovituri sunt puternice, ele au si un scop bine prestabilit si anume, acela de a il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte sistemul neuromuscular si de a-l pregati pentru spatiul extrauterin, chiar daca la nastere nu va fi capabil sa isi sustina greutatea capului!

Primele semne de activitate pe care le vei simti in burtica sunt datorate, sustin cercetatorii, miscarilor din reflex pe care le face bebelusul si nu sunt un rezultat al actiunilor comandate de creierul copilului; pe masura ce sarcina evolueaza insa, miscarile bebelusului tau devin deliberate, el hotarand cand, cum si de ce se misca.

Este esential ca bebelusul sa se miste in burtica pentru a fi sanatos atunci cand se naste, aceste miscari sunt sanatoase pentru oasele si incheieturile sale, explica bioinginerul Niamh Nowlan de la Colegiul Imperial din Londra, care a realizat acest studiu. Mai mult, medicul tau iti va recomanda sa urmaresti activitatea bebelusului in burtica cel putin o data pe zi, pentru ca asa poti stii ca totul este in regula.

Este adevarat ca senzatia pe care o ai atunci cand bebelusul misca este diferita de la o sarcina la alta, la una poti sa iti dai seama exact unde sunt piciorusele bebelusului si cum este pozitionat intr-un anumit moment, in timp ce la urmatoarea sarcina este posibil sa nu iti mai dai seama cum sta bebelusul, chiar daca simti miscarile sale.

Poate ca la noapte loviturile de picioare pe care le vei primi te vor tine treaza, insa in scurt timp, aceleasi picioruse vor sprijini greutatea prichindelului tau atunci cand alearga sa suteze spre poarta!

Taguri Miscari bebelus Primele miscari bebelus burtica

Articole recomandate

Citeste si despre