Stimularea lactatiei si pregatirea pentru alaptare trebuie sa inceapa inca din timpul sarcinii. Daca vrei cu tot dinadinsul sa iti alaptezi corect copilul si sa-i furnizezi astfel substantele nutritive unice pe care laptele matern le are in compozitie, dar si sa il ajuti sa suga mai usor la san, pregateste-ti din timp organismul si psihicul. Exista o multime de complicatii si probleme de alaptare care pot fi evitate cu optimism, informare corecta si alegerea unei metode corecte de nastere.
Informeaza-te corect din carti si surse de specialitate
Daca vrei ca alaptarea sa decurga cat mai bine dupa nastere este indicat sa te informezi cu privire la acest proces din carti de specialitate ori sa-ti intrebi medicul cu privire la tot ce se intampla cu sanii si organismul tau in sarcina.
Doar atunci cand vei intelege mecanismele alaptarii, eventualele complicatii care pot aparea in timpul acestui proces si iti vei cunoaste foarte bine corpul, vei reusi sa iti stimulezi lactatia si sa-ti hranesti corect copilul la san.
Urmeaza cursuri de pregatire pentru nastere si alaptare
In cazul in care cartile nu-ti sunt de ajutor sau ai nevoie de explicatii si pregatiri suplimentare, inscrie-te la un curs practic tip Lamaze. Este vorba de un training complet care te ajuta sa te pregatesti pentru nastere, dar si sa inveti principalele tehnici si pozitii de alaptat, astfel incat sa nu ai parte de surprize neplacute atunci cand iti asezi prima data nou-nascutul la san.
Personalul care sustine trainingul este calificat sa-ti ofere cele mai bune sfaturi, explicatii si tehnici pentru ca alaptarea sa fie mai usoara.
Alege nasterea naturala
In masura in care starea de sanatate iti permite si nu exista complicatii de sarcina, nu ezita sa optezi pentru nasterea naturala. S-a descoperit ca interventiile chirurgicale si medicamentele utilizate in timpul nasterii prin cezariana inhiba lactatia si ingreuneaza alaptarea.
Se pare ca femeile care aleg nasterea chirurgicala sunt mai putin apte sa-si alapteze copiii decat cele care aleg nasterea vaginala.
Maseaza-ti constant sanii inainte de nastere
Stimuleaza-ti lactatia si pregateste-ti sanii pentru alaptare masandu-i zilnic cu cel putin sase saptamani inainte de nastere. Masajul ajuta la eliberarea conductelor prin care circula laptele si te ajuta sa eviti blocajele care pot aparea dupa ce nasti copilul si il asezi prima data la san.
Pregateste-te mental pentru momentul alaptarii
Nu doar corpul trebuie pregatit pentru nastere, ci si psihicul. Este important sa inveti sa te relaxezi mai mult, sa iti inhibi temerile si sa iti pastrezi mereu optimismul cand vine vorba de abilitatea de a-ti alapta copilul.
Nu imbratisa ideea "nu o sa pot alapta", caci iti vei sabota singura sansele de a-i oferi bebelusului laptele matern de care are nevoie! Ai incredere in tine ca poti, iar acolo unde nu esti foarte sigura, cere ajutor, sfaturi si idei celor din jur: medicilor, moasei, altor mamici etc.
Pregateste-ti garderoba si accesoriile pentru alaptare
Chiar daca isi vor intra in rol abia dupa ce nasti, este bine sa le cumperi din timp si sa incerci sa te familiarizezi cu ele: pompa de muls, sutiene speciale, protectoare de sani etc. Descopera-le pe rand, probeaza-le, astfel incat atunci cand vei avea nevoie de ele sa fii pregatita si apta pentru a le utiliza corect.
Alapteaza bebelusul in primele doua ore dupa nastere
Chiar daca este o masura pe care o iei dupa nastere, este indicat sa o ai in vedere si sa o pui pe lista inca din timpul sarcinii. Solicita medicilor sa-ti aduca nou-nascutul la alaptat in primele doua ore dupa ce il aduci pe lume.
Potrivit specialistilor, cu cat il pui mai repede la san dupa nastere, cu atat procesul va decurge mai firesc si vei intampina mai putine dificultati in a-l face sa suga la san.
Ce alte masuri crezi ca mai trebuie luate in timpul sarcinii pentru a alapta mai usor copilul? Tu cum te-ai pregatit pentru acest moment important? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!