Ce simte bebelusul cand mama e trista in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2019-04-16
Ce simte bebelusul cand mama e trista in timpul sarcinii

Primele experiente de viata ale bebelusului tau sunt cele din pantec si sunt direct legate de ceea ce ti se intampla. In acele 9 luni, tu esti lumea lui si contactul cu lumea exterioara pe care are s-o cunoasca.

Stiinta a demonstrat ca in timpul sarcinii fatul simte aceleasi lucruri ca mama lui, la aceeasi intensitate. Astfel, cand tu plangi de tristete, bebelusul va experimenta si el aceasta stare emotionala si va simti tristetea si supararea ca si cum sunt ale lui, fara sa stie, insa, de unde ii vin.

In timpul sarcinii, bebelusul se pregateste pentru viata si singura cale pe care o are la dispozitie este reprezentata de mesajele pe care tu, ca mama, i le transmiti. Cel putin asta arata Curt A. Sandman, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la realizarea unui studiu care arata ca schimbarea starii psihice a mamei influenteaza dezvoltarea bebelusului atat inainte, cat si dupa nastere.

Acest studiu dovedeste ca atunci cand este in uter, copilul participa activ la dezvoltarea sa, mai ales pentru ca in aceasta perioada el colecteaza informatii pentru viata de dupa nastere. Si una dintre cele mai impresionante descoperiri ale acestui studiu este aceea ca bebelusul poate simti starea psihica a mamei.

Placenta primeste semnalele hormonale care se produc din tristete

"Pe masura ce copilul creste, el primeste constant mesaje de la mama sa. Acestea nu se limiteaza la sunetul batailor inimii sau la muzica pe care o asculta mama, ci si la semnale chimice transmise prin placenta, inclusiv cele despre starea mentala a mamei. Hormonii pe care o mama ii produce cand experimenteaza diverse emotii ajung la fat prin placenta. Astfel, daca mama este foarte trista sau deprimata, bebelusul va simti asta, iar aceasta stare emotionala ii afecteaza dezvoltarea. PE teremen lung, a avea o mama depresiva poate genera probleme neurologice si dereglari psihiatrice", sustine Sandaman.

Mai mult, echipa de cercetatori stabilise intr-un studiu anterior ca si copiii mai mari ai caror mame au suferit de anxietate in timpul sarcinii, sunt diferiti de altii la nivelul anmitor structuri cerebrale. Totusi, ar fi nevoie de studii conduse pe mai multe decenii pentru a determina cu exactitate ce efecte are pentru sanatatea unui copil depresia din timpul sarcinii.

Schimbarile emotionale influenteaza dezvoltarea emotionala a fatului

Cert este ca schimbarile starii mentale ale mamei pot influenta dezvoltarea copilului atat inainte, cat si dupa nastere. Tocmai de aceea este foarte important sa tratam depresia prenatala, o problema pentru care stiinta a gasit deja rezolvari. Din pacate, insa, rareori femeile apeleaza la evaluari psihologice sau psihiatrice inainte de nasterea bebelusului.

Ideal ar fi ca in timpul sarcinii mama sa aiba o stare emotionala echilibrata, sa fie linistita, pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios.

Ceea ce afecteaza cel mai mult dezvoltarea fatului este, potrivit studiului, fluctuatia permanenta a starii emotionale, care genereaza dezechilibre si la micutul din pantec. Trecerile bruste de la fericire la tristete, de la liniste la stres sau anxietate influenteaza dezvoltarea celui mic atat inainte de nastere, cat si dupa.

Mai multi psihologi prenatali asigura ca bebelusulpercepe nu doar sentimentele mamei, la nivel hormonal, ci si gandurile ei, care ii provoaca schimbari emotionale. De exemplu, fatul din uterul unei mame care nu si-a dorit sarcina simte respingerea, ceea ce in viitor va duce la probleme emotionale.

Ideal este ca in timpul sarcinii, cand se creeaza legaturile atat de stranse dintre mama si copil, sa incerci sa fii cat mai linistita. Evita pe cat posibil situatiile care provoaca stres sau sentimente negative. Poti face exercitii de meditatie, relaxare sau yoga, care s-au dovedit foarte eficiente pentru combaterea anxietatii si a tristetii.

Taguri Sarcina Depresie in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre