Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata

/ / Modificat: 2024-03-11
Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata

 

Sa te gandesti sa ramai insarcinata este un pas mare, care vine cu multe emotii si o mie de intrebari. Sa te pregatesti corespunzator inainte, in timpul si dupa sarcina este esential pentru o sarcina sanatoasa atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

O sarcina sanatoasa incepe cu cateva luni inainte de conceptie, atunci cand te decizi ca vrei sa devii mama. Planificarea sarcinii si pregatirea ta mentala si fizica pentru acest proces te va ajuta sa il traiesti cu mai multa constientizare si liniste sufleteasca. In acest articol, vei gasi tot ce trebuie sa iei in considerare.

Decizia de a ramane insarcinata

Maternitatea este o decizie pe care trebuie sa o iei foarte in serios, deoarece reflecta un angajament continuu, profund si responsabil de a creste o noua fiinta umana. Cunoscandu-te pe tine insati si reflectand la motivatiile care te fac sa vrei sa devii mama, te va ajuta sa definesti daca aceasta este calea potrivita pentru tine si cand este momentul potrivit pentru a o face sa se intample. In acest proces, ar trebui sa discuti cu partenerul, sa-i ascultati dorintele, temerile si opiniile cu privire la statutul de parinte.

Evaluarea impreuna a relatiei voastre, a stabilitatii emotionale si a modului in care sosirea unui copil va avea un impact asupra dinamicii cuplului vostru va mobiliza provocarile pe care va trebui sa le infruntati si sa le raspundeti inainte de a cauta un copil. Discutand despre roluri si despre importanta impartirii responsabilitatilor, veti contribui la promovarea unui mediu familial sanatos si echitabil.

De asemenea, ar trebui sa ia in considerare si alte aspecte, cum ar fi banii, munca si locuinta. A fi realist si a va asigura ca veti avea resursele necesare pentru a acoperi costurile asociate cresterii unui copil este un lucru responsabil si nu trebuie neglijat.

Importanta controalelor medicale inainte de a ramane insarcinata

Atunci cand ramai insarcinata, controalele medicale prenatale sunt esentiale pentru a monitoriza sarcina si pentru a te asigura ca tu si copilul tau va simtiti bine. Dar si consultarea unui medic inainte de a ramane insarcinata este foarte importanta.

In mod ideal, ar trebui sa iti alegi ginecologul sau moasa si sa va consultati cu cel putin trei luni inainte de a incepe sa incerci sa ramai insarcinata. El sau ea iti va da toate sfaturile de care ai nevoie pentru ca procesul de sarcina sa fie cat mai sanatos.

Vei avea un istoric medical complet, inclusiv examinari si evaluari medicale detaliate. Aceste examinari au ca scop depistarea afectiunilor care ar putea afecta sarcina, cum ar fi infectiile cu transmitere sexuala, afectiunile cardiace, diabetul, astmul sau problemele tiroidiene.

De asemenea, va trebui sa discuti cu medicul sau moasa despre stilul tau de viata, de exemplu, daca consumi alcool sau fumezi, precum si despre medicamentele pe care le iei, deoarece unele dintre ele pot afecta copilul. La aceste consultatii, se fac recomandari privind obiceiurile sanatoase, schimbarile de dieta, activitatea fizica, suplimentele nutritive pentru mama si copil si programul de imunizare, in cazul in care va lipseste ceva.

Vizita la dentist

Verificarea dintilor si a gingiilor inainte de a ramane insarcinata este cel mai bun moment pentru a merge la dentist. Expertii fac legatura intre sanatatea orala si o sarcina sanatoasa. De asemenea, femeile cu boli parodontale sunt mai predispuse sa sufere de preeclampsie, sa nasca prematur si sa aiba un copil cu greutate mica la nastere.

Ce trebuie sa faci daca vrei sa ramai insarcinata?

Daca te afli deja in stadiul in care vrei sa ramai insarcinata, este esential sa intelegi factorii si actiunile care iti pot influenta capacitatea de a concepe.

Ia acid folic in fiecare zi
Inainte de a ramane insarcinata, ar trebui sa incepi sa iei acid folic in fiecare zi. Societatea Spaniola de Obstetrica si Ginecologie recomanda administrarea a 0,4 mg pe zi de acid folic cu cel putin o luna inainte de sarcina si in primele trei luni de sarcina.

In plus, ar trebui sa consumi alimente bogate in folat, printr-o dieta variata care sa iti ofere vitaminele necesare pentru a ramane insarcinata. Aportul acestui micronutrient ajuta la prevenirea unor malformatii congenitale majore la nivelul creierului si al coloanei vertebrale a bebelusului, cum ar fi anencefalia si spina bifida. Aceste afectiuni apar atunci cand tubul neural al embrionului este in formare, intre 4 si 10 saptamani de la conceptie, cand multe mame abia afla de sarcina lor.

Ia in considerare istoricul familiei tale
Cunoasterea istoriei sarcinii in familia ta te va ajuta sa te conectezi mai bine la decizia ta de a deveni mama. In plus, colectarea istoricului medical al familiei tale te va ajuta sa identifici factorii care ar putea avea un impact asupra sanatatii copilului tau sau asupra capacitatii tale de a ramane insarcinata.

Discutiile cu mama, bunica, verisoarele si surorile tale despre sarcinile, afectiunile si experientele lor iti vor oferi informatii utile pentru propriul proces. Intreaba-le daca le-a luat mult timp pentru a concepe, daca au existat complicatii, cum ar fi avorturi spontane, nasteri premature sau prezentari in nas.

Mentinerea unei greutati sanatoase
A avea o greutate sanatoasa inainte de a ramane insarcinata este esentiala pentru a preveni problemele din timpul sarcinii. Inainte de a cauta un copil, iti poti calcula indicele de masa corporala (IMC) si, daca medicul tau considera ca este necesar, poti lua masuri pentru a atinge o greutate adecvata.

FOTO: freepik.com

Taguri Sarcina Analize inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre