Fiecare femeie care trece prin experienta unei sarcini, chiar daca nu este la primul copil, traverseaza o multime de temeri si emotii. Fiecare sarcina este diferita, chiar in cazul aceleiasi femei. Venim in intampinarea ta cu acest articol pentru a-ti expune si explica cele mai intalnite temeri ale unei burtici.
1. Daca o sa pierd copilul?
Este intr-adevar o temere fondata. (Poate singura dintre ele). Dar acest lucru se intampla cel mai adesea in primul trimestru de sarcina.
Iar daca tu ai grija de tine, mananci sanatos, eviti tutunul, alcoolul si medicamentele, vei oferi copilului mediul cel mai sanatos pentru a se dezvolta si vei scadea riscul unui avort spontan. In primul rand trebuie sa gandesti pozitiv. Nu pune raul in fata!
2. O sa doara!
O alta mare temere a femeilor insarcinate sau care si-ar dori sa aiba un copil este aceea ca durerile vor fi coplesitoare si ca nu vor face fata celor noua luni. Teama ca nu vei face fata unei nasteri naturale trebuie eliminata din start: fie ca vei reusi sa nasti natural sau ca vei avea nevoie de o incizie epidurala sau de o cezariana, important este ca toate se vindeca si tu trebuie sa ai grija de tine si de copilul tau.
Durerile din timpul nasterii nu sunt totusi chiar atat de ingrozitoare. Multe femei le aseamana cu crampele menstruale atunci cand sunt foarte puternice. In plus, se poate face anestezie si daca optezi pentru aceasta varianta nu inseamna ca vei fi o mama rea.
Nu uita, de asemenea, ca trupurile femeilor au facut fata cu brio nasterilor inca dinainte sa fie inventate toate aceste tehnici medicale. De ce nu ai reusi si tu?
3. Daca o sa fie nevoie de o cezariana?
Cu totii am auzit povesti de genul: 48 de ore de travaliu urmate de o operatie de cezariana si o mama deprimata pentru ca nu a reusit sa aiba o nastere normala. Nu inseamna ca nasterea nu ti-a reusit daca ai nevoie de o operatie de cezariana. De multe ori este mai sigur pentru copil si pentru mama sa se recurga la o astfel de operatie.
Chiar si asa, medicii isi pot da seama dinainte de momentul nasterii daca va fi nevoie de o astfel de interventie. Daca medicul nu pomeneste nimic, fii optimista!
4. Sex? Fac rau bebelusului sau imi pierd partenerul...
Multe femei se tem ca daca in timpul sarcinii sunt active sexual o sa faca rau bebelusului. Vestea buna din partea specialistilor este aceea ca in general, in timpul sarcinii, poti face in continuare cam tot ce faceai inainte.
Totusi, nu te aventura in sporturi care au un risc crescut de accidentare: schiatul, calaritul le poti lasa pentru dupa ce o sa nasti. Poti face sex pana in ziua in care trebuie sa nasti, in conditiile in care nu ai alte probleme, iar medicul nu iti interzice acest lucru.
Multe femei se tem ca partenerul lor de viata nu va mai vedea in ele o partenera de viata si o iubita, ci doar o femeie durdulie care isi alapteaza copilul. Astfel, ele ajung sa isi creeze practic singure tot felul de complexe: “De ce ar vrea sa faca sex cu mine, atat timp cat eu nu as face-o?”.
E posibil ca partenerul tau de viata sa nu fie dispus si dornic de sex imediat dupa primele sase saptamani de la nastere, cand medicul iti da voie sa revii la viata sexuala dinainte de sarcina. Trebuie doar sa ai rabdare, de ce nu te gandesti ca acelasi lucru incearca si el: sa aiba rabdare pentru tine. Cel mai probabil el te doreste la fel de mult ca si pana acum. Sau chiar mai mult. Iar tu o sa fii la fel de capabila de o viata sexuala activa dupa nastere, mai ales daca pe perioada sarcinii ai practicat exercitiile Kegel.
Daca nu ajung la spital sa nasc?
5. Daca am facut ceva ce nu trebuia si bebe o sa aiba probleme de sanatate?
Aici natura este de partea ta: majoritatea copiilor se nasc sanatosi, iar procentajul este mare, 90%. De cele mai multe ori, problemele de anatomie si dezvoltare ale copiilor sunt descoperite foarte devreme. Asa ca, cu cat sarcina ta este mai avansata, cu atat trebuie sa fii mai relaxata.
Daca ai intrat deja in luna a noua de sarcina, iti simti copilul zilnic, ti-ai facut toate analizele necesare si rezultatele au fost bune, sansele de a avea un copil sanatos depasesc 99%. De fapt, doar 3 copii dintr-o suta se nasc cu probleme. Chiar si asa, majoritatea defectelor de la nastere pot fi tratate prin operatii, terapii sau tratament.
Multe femei fumeaza, consuma alcool sau iau diverse medicamente inainte de a realiza ca sunt insarcinate si apoi se panicheaza. Tine cont de faptul ca cele mai multe malformatii ale nou-nascutilor au cauze necunoscute.
Mamele tind sa-si faca prea multe griji. Totusi, specialistii recomanda incetarea oricarui tip de tratament medicamentos in momentul in care afli ca esti insarcinata sau cand te hotarasti sa incerci sa devii mama.
6. Daca nu ajung la spital sa nasc?
In masina, in tren, pe strada, toate cazurile de genul acesta despre care ai auzit sunt foarte rare. Mai ales daca esti la prima sarcina iti va fi foarte usor sa iti dai seama cand ai intrat in travaliu si vei avea timp suficient pentru a ajunge la spital. Vorbeste cu medicul tau despre stadiile travaliului: care sunt primele semne si cum sa le recunosti.
Folosindu-te de acestea costruieste-ti propriul plan de actiune pentru momentul nasterii. Gandeste-te pe cine o sa suni, cine o sa te insoteasca la spital si, pentru orice eventualitate, gandeste-te pentru fiecare situatie la doua-trei persoane.
7. Nu o sa ma mai pot controla!
Tipetele, un scaun necontrolat in timpul nasterii sunt alte lucruri de care se tem femeile insarcinate. Toate acestea sunt insa lucruri normale pentru o femeie care naste, iar orice ti-ar trece tie prin cap sau orice reactie ai putea avea este ceva obisnuit pentru personalul dintr-o sala de nasteri.
8. Daca nu o sa fiu o mama buna?
Chiar faptul ca iti faci astfel de griji este un semn bun. Demonstreaza ca iti doresti sa faci totul ca la carte. Exista mame care nasc in sapte ani sase copii si reusesc sa-i creasca foarte frumos, iar cei mici sunt foarte atasati unul de celalalt si de parinti. Nu exista o reteta a unei mame si a unei cresteri perfecte. Si tu si copilul tau va veti acomoda unul cu celalalt si toate vor veni de la sine.
9. Nu o sa ma descurc cu inca un copil!
Multe dintre femeile care nu sunt la prima sarcina petrec nopti intregi gandindu-se ca nu vor fi capabile sa-si imparta dragostea si atentia intre copii. E drept ca va trebui sa iei decizii de genul: la care dintre copii mergi prima data cand plang sau caruia ii cumperi astazi haine.
Nu intotdeauna nevoile lor vor veni in acelasi timp. Dar meditand bine asupra fiecarei decizii pe care o iei, nu ai cum sa dai gres. In ceea ce priveste dragostea de mama, ea nu vine in cantitati finite, asa incat sa ajungi sa nu mai ai suficienta dragoste pentru inca un copil. Vei vedea ca ii vei iubi pe toti la fel.
10. O sa raman grasa pentru totdeauna!
Cinci kilograme in plus nu inseamna ca o sa ramai grasa pentru totdeauna, atat timp cat ai grija de acest aspect. O sa trebuiasca sa-ti faci timp pentru tine, sa faci sport si sa mananci sanatos. Daca si in timpul sarcinii te pastrezi in forma, cu siguranta rezultatele muncii tale o sa se vada mai usor.