Curgerea sanilor inainte de nastere

/ / Modificat: 2013-07-23
Curgerea sanilor inainte de nastere

Curgerea sanilor inainte de nastere este un fenomen cu care se confrunta multe viitoare mamici in special incepand cu trimestrul al treilea de sarcina.

Daca incepand cu ultimele luni de sarcina observi pete galbui pe bluza cu care dormi, nu te panica. Organismul tau se pregateste sa-l intampine pe bebelus, fabricand lapte.

Daca unele femei observa aparitia secretiei lactate la 20 de saptamani de sarcina, la altele aceasta se produce mai tarziu. Primul lapte secretat este colostrul, un lichid vascos, galbui, plin de substante nutritive necesare bebelusului in primele zile de viata. Abia la 2-3 saptamani de la nastere apare laptele matur, apos, alb, mai subtire sau mai gros in functie de diferiti factori (alimentatia, starea psihica a mamei, momentul alaptarii s.

a.).

Cum te pregatesti de alaptare

Pentru ca laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti da bebelusului tau, trebuie sa-ti pregatesti sanii pentru alaptare cu ceva timp inainte de nastere. Exista in farmacii mai multe modele de formatoare de mameloane pe care le poti folosi incepand din luna a patra de sarcina.

Formatoarele de mamelon sunt usor de folosit, fiind fabricate dintr-o membrana de silicon moale, care se adapteaza formei sanului. Aceste produse se adreseaza femeilor cu mameloane plate sau ombilicate. Daca ai inceput deja alaptarea si s-au format ragade dureroase in zona sfarcurilor, poti folosi aceste mameloane pentru protejarea sanului in timpul alaptarii.

Atunci cand iesi in oras sau primesti oaspeti, curgerea sanilor inainte de nastere poate fi o adevarata problema. Daca nu vrei sa-ti patezi hainele, ai la indemana mai multe modele de tampoane pentru sani, foarte usor de purtat sub sutien. Compresele pentru protectia sanului pot fi de unica folosinta sau reutilizabile (se pot baga la masina de spalat). Acestea permit pielii sa respire dar nu lasa secretia lactata sa iasa la suprafata. Cele mai bune sunt cele cu banda adeziva, care se lipsesc direct pe sutien, eliminand riscul "accidentelor". Alege modelul de tampoane pentru sani care ti se potriveste si fii o mamica atragatoare si sigura pe tine atunci cand iesi in oras.

De ce este bine sa alaptezi

Multe mamici intampina greutati in alaptat, mai ales in primele zile de viata ale copilului. Aceste dificultati le determina pe multe mamici sa renunte la alimentatia naturala in favoarea celei artificiale. Inainte de a lua o astfel de decizie, gandeste-te ca il vei priva pe bebelusul tau de ceea ce este mai bun pentru el. S-a constatat ca laptele de mama contine exact nutrientii de care are nevoie bebelusul pentru fiecare etapa de dezvoltare. Chiar daca formulele de lapte existente pe piata incearca sa copieze compozitia laptelui matern, niciun laborator din lume nu poate sa faca acest lucru.

Nu uita ca alaptarea intareste legatura dintre mama si fat. Bebelusul hranit la san se simte protejat si confortabil la sanul mamei, mai ales ca-i poate auzi si bataile inimii (la fel ca in timpul vietii intrauterine). Mai mult, conform unor studii recente, s-a observat ca bebelusii alaptati natural au un coefient de inteligenta crescut decat alti copii de aceeasi varsta alimentati artificial.

Decizia de a alapta la san ii revine fiecarei mame in parte. Orice mamica trebuie sa puna in balanta avantajele si dezavantajele alaptarii, oferind bebelusului ceea ce considera ca este mai bun. Daca observi ca incepand cu luna a sasea de sarcina sanii incep sa curga, esti o norocoasa. Inseamna ca vei avea lapte pentru bebelus.

In cazuri extrem de rare, cand mama sufera de boli grave sau necesita tratament medicamentos incompatibil cu alaptarea se recomanda administrarea de medicamente care opresc secretia lactata (ablactatie).

Articole recomandate

Citeste si despre