Știați că bebelușii sunt capabili să audă și să simtă în interiorul uterului? Începând cu a 29-a săptămână de sarcina, când simțurile lor sunt aproape complet formate, pot începe să recunoască vocile mamei și a tatălui și sunetele care vin din exterior. Pe măsură ce sarcina avansează și devin mai apropiați de mama lor, ei pot deveni neliniștiți dacă mama se simte nervoasă sau stresată, la fel cum devin mai calmi și mai liniștiți atunci când mama lor face yoga sau exerciții de relaxare.
Ceea ce nu se știa până de curând, însă, este că emoțiile mamei nu numai că influențează modul în care reacționează copiii în uter, dar le pot afecta dezvoltarea emoțională și cognitivă pe măsură ce cresc și chiar le modelează personalitatea. Suferința de depresie, anxietate sau stres susținut poate crește riscul ca bebelușul tău să dezvolte probleme emoționale, un caracter mai melancolic sau un IQ mai scăzut.
Cum influențează emoțiile materne dezvoltarea sugarului?
Încă din pântecele mamei, bebelușii descoperă și experimentează lumea prin intermediul mamei lor. Nu numai că percepe sunetele care vin din exterior, dar se leagă și de mama sa, creând o legătură puternică care îi poate influența chiar propria dezvoltare. Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat la Imperial College London, care a constatat că stresul mamelor poate afecta dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor lor.
Conform analizei teoretice a acestui studiu, suferința de stres sau anxietate în timpul sarcinii crește riscul ca la naștere copiii să dezvolte probleme de atenție, anxietate, deficit de atenție sau hiperactivitate. De fapt, potrivit cercetătorilor, suferința de anxietate sau depresie prenatală poate contribui la o creștere cu 10-15% a șanselor de a dezvolta aceste tulburări pe termen lung.
Un alt studiu, de data aceasta realizat la Maurice Wohl Clinical Neuroscience Institute, a constatat că depresia din timpul sarcinii este asociată cu un comportament alterat la naștere la copii, precum și cu un răspuns biologic mai activ la stres în timpul copilăriei, ceea ce îi face mai vulnerabili la anxietate pe măsură ce cresc. Depresia în timpul sarcinii a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de prematuritate și greutate mică la naștere.
În mod similar, se știe că mamele care au suferit o mare pierdere în timpul sarcinii și care simt o mare tristețe, la limita depresiei, ca urmare a acesteia, au copii mai sensibili și mai melancolici. În timp ce acele femei care suferă de violență de gen sau care și-au dezvoltat sarcina în mijlocul unui conflict de război, tind să aibă copii cu un risc mai mare de probleme de comportament și/sau o lipsă marcantă de atenție.
De fapt, un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Rochester a arătat că nivelul crescut de cortizol la femeile însărcinate, cauzat de o perioadă de stres, poate afecta buna dezvoltare cognitivă a copiilor. Ca urmare, copiii pot avea abilități de învățare deficitare în copilărie, precum și un IQ mai scăzut.
De ce afectează emoțiile unei mame copilul ei?
Mecanismul prin care emoțiile unei mame în timpul sarcinii afectează dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor săi nu este pe deplin clar. Cu toate acestea, studiul realizat la Imperial College London sugerează că acest lucru s-ar putea datora influenței hormonilor materni asupra dezvoltării copilului.
În practică, ceea ce se întâmplă este că, atunci când o femeie se simte tristă, anxioasă sau stresată, secretă anumite tipuri de hormoni, cum ar fi cortizolul și adrenalina în cazul stresului sau progesteronul în cazul depresiei. Atunci când nivelul acestor hormoni crește prea mult, este posibil ca ei să traverseze placenta și să "inunde" lichidul amniotic, de unde afectează copilul.
Placenta joacă un rol crucial în reglarea expunerii fătului la factorii materni, dar această barieră este vulnerabilă la substanțele chimice din organism. De fapt, s-a demonstrat că mamele stresate înregistrează niveluri crescute de cortizol în lichidul amniotic în care se dezvoltă bebelușii. În orice caz, nu putem uita că, în cele din urmă, mama și copilul au în comun aceleași substanțe nutritive, același sânge și, de asemenea, variațiile chimice care au loc în timpul sarcinii.
Este posibil să prevenim ca emoțiile materne să afecteze dezvoltarea copilului?
Dacă doriți să împiedicați emoțiile dumneavoastră să afecteze dezvoltarea emoțională a copilului, puteți lua măsuri și puteți încerca să vă reglați emoțiile în această etapă. Există o serie de strategii simple și practice pe care le puteți implementa în rutina zilnică pentru a ține la distanță tensiunea, stresul și depresia. Iată câteva idei care vă pot ajuta.
Faceți o plimbare zilnică pentru a vă reduce nivelul de cortizol și pentru a vă crește nivelul de endorfine. De asemenea, puteți face sport ușor, mai ales dacă făceați sport înainte de sarcină.
Încearcă exercițiile de yoga pentru femeile însărcinate, o modalitate de a câștiga flexibilitate și de a te pregăti pentru naștere.
Încercați exerciții de respirație diafragmatică pentru a vă calma emoțiile și a vă relaxa mintea. Puteți să le combinați cu câteva exerciții de vizualizare.
Practicați mindfulness, o modalitate bună de a relaxa excesul de tensiune și de a vă concentra asupra momentului prezent.
Mâncați mai sănătos și alegeți alimente care vă cresc nivelul de endorfine, cum ar fi ciocolata, năutul, macrou și alunele.
De asemenea, puteți încerca să ascultați muzică relaxantă. Acest gest simplu poate ajuta la reducerea anxietății și a depresiei prenatale, după cum a relevat un studiu realizat la Universitatea din Londra. Este o experiență care nu numai că va combate stresul, dar vă va face și să vă simțiți mai fericită, ajutându-vă în același timp copilul să se simtă mai relaxat în uter.