Gustul si mirosul in timpul sarcinii: Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2023-02-12
Gustul si mirosul in timpul sarcinii: Tot ce trebuie sa stii

În timpul sarcinii, corpul unei femei suferă multe schimbări anatomice și hormonale importante. Pe măsură ce sarcina avansează, sânii cresc în dimensiuni și șoldurile încep să se lateasca, pregătind condițiile pentru naștere și alăptare.

Fără îndoială, cea mai notabilă schimbare are loc în uter, care începe să crească considerabil începând cu a doua lună de sarcină, dar există și alte transformări mai puțin semnificative care afectează de asemenea femeile, cum ar fi schimbările de gust și miros.

De fapt, știați că aproximativ 76% dintre femeile însărcinate experimentează o variație în aprecierea mirosului și a gustului în timpul sarcinii? Acest lucru a fost coroborat de un studiu realizat la Universitatea Umeå din Suedia, care a constatat că 67% dintre femeile care au participat la studiu au raportat modificări ale mirosului în timpul sarcinii, în timp ce 26% au raportat modificări ale gustului.

Principalele modificări ale mirosului în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, simțul olfactiv al multor femei devine foarte acut. Aceasta este o alterare cunoscută sub numele de hiperosmie, care nu este altceva decât o creștere exagerată a sensibilității la mirosuri.

Nu numai că există o aversiune crescută față de anumite mirosuri intense, cum ar fi peștele, cafeaua sau anumite tipuri de carne, dar și mirosurile care erau plăcute înainte pot deveni foarte neplăcute.

Nu se știe cu siguranță de ce apar aceste schimbări în simțul olfactiv al femeii însărcinate, dar totul sugerează că se datorează unei combinații de factori. Unii experți spun că s-ar putea datora unor niveluri modificate de progesteron și estrogen, doi hormoni care nu numai că afectează simțurile gustului și mirosului, dar care sunt, de asemenea, legați de greața tipică primelor luni de sarcină, în timp ce alți oameni de știință cred că ar putea fi legată de un fel de reacție de autoprotecție a mamei împotriva substanțelor toxice care sunt dăunătoare și pot afecta buna dezvoltare a bebelușului ei.

Acest lucru ar explica de ce multe femei însărcinate găsesc mirosul de tutun, alcool sau cafea deosebit de neplăcut și sunt mai sensibile la anumite substanțe chimice folosite în detergenți și alte produse de curățare.

În cele mai multe cazuri, această hipersensibilitate la mirosuri apare în primele luni de sarcină și dispare treptat pe măsură ce sarcina avansează.

Cu toate acestea, există femei însărcinate care mențin această sensibilitate până după naștere, când începe să se diminueze treptat. Este demn de remarcat faptul că, în unele cazuri, unele femei însărcinate pot prezenta simptomul opus, adică pierderea sau reducerea mirosului. Mai bine cunoscută sub numele de anosmie, aceasta este o tulburare fiziologică în care se pierde capacitatea de a percepe mirosurile.

Se crede că este legată de schimbările hormonale din timpul sarcinii care congestionează membranele mucoase nazale, provocând nu numai senzația de pierdere a simțului olfactiv, ci și pierderea gustului. Acestea sunt mirosuri, de obicei intense și neplăcute, care apar și dispar ca prin farmec și sunt percepute doar de către femeia însărcinată. Se spune că afectează aproximativ 14,3% dintre femeile însărcinate și, în cele mai multe cazuri, acestea sunt legate de mirosuri fecale sau de putrefacție, mirosuri de mucegai, mirosuri metalice sau mirosuri de arsură.

Modificări majore ale gustului în timpul sarcinii

Pe măsură ce sarcina avansează, gustul este, de asemenea, afectat. Cele mai mari schimbări se observă în primul trimestru de sarcină, dar în unele cazuri pot persista până după naștere, când încep să dispară. În general, majoritatea femeilor însărcinate au un prag gustativ mai ridicat decât femeile care nu sunt însărcinate, astfel încât acestea sunt capabile să distingă mai multe arome cu o intensitate mai mare.

În multe cazuri, este, de asemenea, obișnuit să se simtă un fel de gust metalic în gură, care poate afecta gustul alimentelor și este intensificat de anumite arome. Acest lucru explică de ce unele femei încep să nu le mai placă alimentele sau băuturile care le plăceau înainte. Experții cred că acest lucru se datorează schimbărilor hormonale din corpul femeii care acidifică saliva și aplatizează papilele gustative.

În această perioadă, este, de asemenea, frecventă apariția "poftelor", care nu sunt altceva decât o dorință intensă și bruscă de a mânca și de a gusta un anumit aliment. În unele cazuri, din cauza unei scăderi a secreției de acid clorhidric în stomac, este obișnuit ca femeile să poftească la alimente acide pentru a compensa acest deficit, cum ar fi lămâia, portocalele sau legumele murate. Cu toate acestea, există momente în care alimentele dulci pot fi dorite din cauza scăderilor de glucoză care apar în organism în timpul sarcinii.

Cum te descurci cu schimbările de gust și miros în timpul sarcinii?

Nu există rețete magice care să prevină sau să combată schimbările care au loc la nivelul mirosului și al gustului în timpul sarcinii, dar există câteva recomandări care te pot ajuta să faci față acestor modificări. De exemplu, este recomandabil să aerisiți zilnic casa pentru a evita acumularea de mirosuri neplăcute, precum și să verificați parfumurile și produsele de curățenie și igienă pentru a le separa pe cele care pot provoca aversiune.

De asemenea, este indicat să evitați alimentele care sunt neplăcute pentru palat sau, în caz contrar, să le combinați cu alte alimente care să le atenueze gustul. Vestea bună este că, pe măsură ce sarcina avansează, aceste simptome tind să dispară, iar până în momentul în care femeia naște, simțul gustului și al mirosului este, de obicei, complet recuperat.

Taguri Insarcinate

Articole recomandate

Citeste si despre