Implantarea ovulului fertilizat in uter (nidatia)

/ / Modificat: 2017-06-20
Implantarea ovulului fertilizat in uter (nidatia)

Implantarea ovulului fertilizat (produsul de conceptie) in uter are loc la cateva zile de la conceptie si reprezinta un simptom tipic de sarcina. Acest proces mai este numit si nidatie. Adesea, implantarea este marcata de usoare sangerari vaginale sau de mici pete de sange (sangerari de nidatie). In cele mai multe cazuri aceasta este confundata cu menstruatia. Afla cum faci diferenta.

Ce este implantarea sau nidatia in sarcina?

Pentru a ramane insarcinata trebuie ca un ovul (eliberat de ovar lunar in cadrul ciclului menstrual) sa fie fertilizat de spermatozoizi din lichidul seminal ejaculat de barbat in vaginul femeii (in cadrul unui contact sexual in care nu se foloseste niciun mijloc de contraceptie). Fertilizarea are loc in trompa uterina. Ovulul fertilizat (blastocistul sau produsul de conceptie) migreaza prin acestea si in ultima faza ajunge in uter unde se implanteaza in mucoasa endometriala (marginea) uterului. Acest proces de implantare se mai numeste si nidatie.

La cat timp dupa conceptie are loc implantarea sau nidatia?

Implantarea embrionului are loc de obicei la o distanta de 6-12 zile de la fertilizarea ovulului (de la momentul actului sexual neprotejat care corespunde momentului conceptiei).

Care sunt semnele sau simptomele nidatiei?

Majoritatea femeilor experimenteaza la momentul nidatiei mici sangerari vaginale sau pete. Desi este confundata cu aparitia menstruatiei, aceasta sangerare este diferita. Aceasta apare in cantitati foarte mici si are o culoare rozalie sau maroniu-inchisa.

Uneori mai pot aparea si usoare crampe abdominale asociate cu sangerarile vaginale sau independente de acestea. Acestea sunt crampe care apar in interiorul uterului atunci cand ovulul se prinde de marginea lui.

Unele semne ale nidatiei includ si schimbari de temperatura bazala, astfel ca femeile sunt sfatuite sa monitorizeze cu atentie temperatura bazala si perioada ovulatiei (cand aceasta se schimba) si sa sesizeze diferentele. Daca are loc fecundarea ovulului si implantarea, temperatura bazala ramane de obicei usor ridicata cam pana la intrarea in al 2-lea trimestru de sarcina.  La momentul nidatiei apare o scadere usoara a temperaturii candva intre 7 si 10 zile dupa momentul la care ar fi trebuit sa aiba ovulatia, urmata apoi de o crestere care persista pana mai tarziu in sarcina.

Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca unele femei nu manifesta niciun simptom. Asadar, aceste semne ale implantarii nu apar la toate femeile. Astfel ca, daca ai avut un contact sexual neprotejat in perioada fertila si nu manifesti simptomele nidatiei nu inseamna ca nu ai ramas insarcinata.

Ce trebuie sa faci daca suspectezi ca ai semne ale nidatiei?

Chiar daca stii ca in urma cu maxim 2 saptamani ai avut un contact sexual neprotejat, erai la ovulatie (sau in imediata apropierea ei)  si prezinti semne ale nidatiei nu este indicat sa faci imediat un test de sarcina pentru acasa.

Rezultatul unui test de sarcina pentru acasa te-ar putea induce in eroare. Pe de-o parte este mult prea devreme pentru ca organismul sa produca suficienti hormoni de sarcina (gonadotropina corionica umana -hCG) pe care testul sa ii detecteze pentru un rezultat cat mai precis. Pe de alta parte, simplul fapt ca un ovul fertilizat sau blastocist este implantat in uter nu garanteaza ca acesta se va transforma intr-un embrion care va creste si se va dezvolta normal.

Majoritatea sarcinilor sunt pierdute imediat dupa implantarea ovulului, dar inainte de a o eventuala intarziere a menstruatiei, de aceea unele femei nici nu isi dau seama ca sunt gravide.

Asadar, daca vrei sa ai o acuratete mai mare a rezultatului testului de sarcina facut acasa, cea mai buna perioada in care trebuie sa il realizezi este imediat dupa ce constati absenta menstruatiei, cam la 1-2 zile dupa (sau chiar la mai multe zile dupa, daca ai un ciclu menstrual neregulat).

Articole recomandate

Citeste si despre