In asteptarea bebelusului, doar tu sau toata familia?

/ / Modificat: 2017-09-21
In asteptarea bebelusului, doar tu sau toata familia?

Incercam sa ne intrebam si noi asa cum fac copiii: "Unde eram inainte sa ma nasc?" si sa ne referim la momentul cand intr-o familie este pe cale sa apara un copil. Ce exista inaintea lui? Poate dorinta de a avea un copil... Dorinta femeii, dorinta partenerului ei, dorinta parintilor lor de a avea nepoti…


Sa ne consideram ajunsi in momentul in care sarcina deja exista. Viitoarea mama afla ca este insarcinata. Primeste cu bucurie, teama, uimire sau ingrijorare vestea ca a ramas gravida? Cine este oare prima persoana din familie pe care o anunta? Unele femei isi anunta partenerul, altele mama, altele sora… Dar tu? Cui ai impartasit aceasta veste?  Reactiile la aflarea vestii sunt diferite.

Unii parinti se sperie, altii se supara, considerand ca fata lor este prea tanara, ca este nepregatita, ca nu are conditiile materiale pentru a naste si creste un copil. Unii dintre parinti se simt batrani in acel moment in care afla ca vor deveni bunici. De aici reactia lor de iritare, revolta, protest, tristete, dezamagire.

In unele familii, apar chiar situatii dificile in care parintii femeii nu accepta in niciun fel sarcina ei. Fie pentru ca ea nu este casatorita, fie pentru ca sarcina ei nu este in acord cu planurile lor, fie pentru alte motive. In aceste cazuri se produce un conflict familial major in care femeia are de ales intre proprii parinti si copilul pe care il poarta.

O alta situatie este cea in care partenerul nu este de acord cu sarcina, alt moment foarte dificil pentru femeia ce trebuie sa aleaga de aceasta data intre partenerul ei si viitorul copil.  

Sarcina, desi adesea dorita si asteptata, produce sentimente si trairi puternice tuturor membrilor familiei, iar reactiile lor sunt pe masura: de la manifestarea mai explicita a iubirii si tandretii, intensificarea relatiei intre parteneri, impacarea cu parintii sau socrii, pana la nervozitate, certuri, despartiri, separari, divorturi, plecari in alte localitati, mutari, perioade de tensiune, tacere, acte regretabile.

Ne intrebam cum isi petrece familia in intregul ei cele 9 luni de asteptare? Prin ce sunt aceste 9 luni diferite fata de restul vietii? Pentru femeie ele sunt cu siguranta deosebite, dar pentru partenerul ei, pentru rude, pentru un copil care exista deja in familie? Ei cum asteapta nasterea bebelusului? Fie ca este fiu, frate sau nepot…

Adesea ne intalnim cu situatia in care femeia insarcinata pare sa fie singura pe lume, nimeni nu este langa ea, nu vorbeste despre rudele ei, nici despre partener. Alteori, paradoxal, partenerul nu exista, fie ca este necunoscut, fie ca a fost o relatie intamplatoare, fie ca a disparut la aflarea vestii, fie ca este prezent fizic, dar total neimplicat psihic.

Alteori vedem femeia insarcinata impreuna cu parintii ei sau doar cu unul dintre ei. Partenerul lipseste. Este plecat din tara, nu si-a dorit copilul, sunt in divort, el este casatorit cu altcineva sau doar este prea ocupat cu serviciul.

In alte familii toata lumea este laolalta, toti se agita, cumpara, fac planuri, construiesc, amenajeaza. Viitorul bunic picteaza camera bebelusului, viitoarea bunica s-a apucat deja de tricotat caciulite si puloverase, sora viitoarei mame ii da sfaturi in privinta sarcinii si nasterii, taticul isi insoteste partenera peste tot. Ce-i uneste? Ce-i mobilizeaza?

 Iata cate situatii putem intalni cand este vorba despre asteptarea nasterii unui copil. Care sunt factorii declasantori pentru fiecare dintre aceste situatii? Ce starneste ideea sarcina in comportamentul si sufletul fiecarui membru al familiei? Cum se modifica legaturile dintre ei cu acesta ocazie? Multe intrebari carora ne propunem sa le cautam impreuna raspunsurile.

Te invitam luni, 17 noiembrie la o discutie in direct despre asteptarea bebelusului in familia ta

Anca Munteanu

Psiholog - Psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Articole recomandate

Citeste si despre