Instabilitatea emotionala in sarcina este un fenomen des intalnit, aparand la majoritatea femeilor pe fondul schimbarilor fizice si psihice specifice acestei perioade. Sarcina poate fi o mare bucurie, dar si o mare provocare pentru tine; toate viitoarele mamici trec prin stari contradictorii si au nevoie de sprijin suplimentar din partea partenerului si a anturajului.
Semne ale instabilitatii emotionale: depresia prenatala
Modificarile hormonale din organismul tau pot determina manifestari precum: depresie, anxietate, nervozitate. Femeia insarcinata poate trece usor de la o extrema la alta, ceea ce poate fi destul de confuz pentru partenerul tau.
Daca acesta nu este constient de cauzele instabilitatii emotionale prin care treci si nu te protejeaza corespunzator, relatia de cuplu se poate deteriora. Este nevoie de multa rabdare pentru a depasi aceste momente, tensiunile din cuplu accentuand si mai mult depresia prenatala.
Cum trebuie sustinuta o viitoare mamica
Daca esti insarcinata si simti ca durerile abdominale, de spate, greturile zilnice, oboseala accentuata si edemele iti afecteaza negativ starea psihica, cere sfatul medicului tau. In general, o alimentatie corecta insotita de gimnastica specializata, vizite periodice la medic si putin optimism sunt ingredientele necesare unei sarcini fara probleme.
Nu uita ca nu esti singura persoana care se confrunta cu aceste neplaceri. Afla parerile altor mamici vizavi de perioada pe care o traversezi si eventual roaga-ti sotul sa te inteleaga si sa te ajute putin la treburile zilnice.
Desi si-au dorit foarte mult sarcina, multe femei se sperie de responsabilitatile pe care le vor avea pe viitor, atat ca femeie (sotie) cat si ca mama. Pe parcursul celor noua luni de sarcina ai insa destul timp pentru a te analiza, prin prisma relatiei cu propria mama si a propriei copilarii, sau pentru a te documenta in legatura cu cresterea si educarea copilului tau.
Nu-ti fie teama, cu siguranta te vei descurca in noua postura; sentimentul matern este cel mai puternic sentiment uman si iti va da puteri nebanuite.
Ce poate declansa depresia in sarcina?
Factori negativi care pot declansa sau accentua depresia prenatala sunt:
-
o sarcina nedorita;
-
o familie monoparentala;
-
posibilitatea de a da nastere unui copil cu probleme.
La fel, daca in timpul sarcinii treci prin perioade de stres intens la locul de munca sau ai evenimente tragice in familie (pierderea unui membru important, divortul s.a.) vei avea probabil nevoie sa discuti cu un specialist pentru a depasi momentele grele. Rolul familiei si al anturajului este de asemenea foarte important in sustinerea psihica a femeii insarcinate.
Multe gravide incep sa se considere neatragatoare din cauza luarii in greutate si a pierderii formelor pe care le-au avut inainte de a ramane insarcinate. Limitarea sau lipsa vietii sexuale recomandata de unii medici in ultimul trimestru de sarcina accentueaza sentimentul de respingere pe care-l resimt multe femei. Gandeste-te insa, ca, dupa ce vei naste, vei reveni mai devreme sau mai tarziu (depinde doar de tine) la formele de dinainte de sarcina si in plus vei fi mamica unui bebelus adorabil.
Intr-o lume a competitiei, multe femei de cariera pot deveni instabile emotional atunci cand raman insarcinate. Poti simti ca sarcina va sta in calea promovarii tale ulterioare sau poti crede ca, insarcinata fiind, nu vei mai da randament la locul de munca. Nu este cazul sa te deprimi, insa. Exista azi multe femei de succes care se mandresc in primul rand cu faptul ca sunt mame. E adevarat ca responsabilitatile tale vor fi duble, dar satisfactiile vor fi infinite.
Ce se intampla dupa nastere?
Poate te gandesti ca odata ce ai nascut si iti poti tine bebelusul in brate, nimic nu-ti mai poate tulbura bucuria de a fi mama. Nu vrem sa te dezamagim, dar chiar si dupa nastere, instabilitatea emotionala isi mai face simtita prezenta pentru un timp.
Depresia post-partum sau depresia post-natala se manifesta la aproximativ 85 % din femei, manifestandu-se de obicei in primele luni de la nastere prin oboseala, iritabilitate, plans fara motiv, anxietate, libido redus. Din fericire, aceste simptome dispar in scurt timp, fara un tratament special. Cateva minute de miscare in aer liber sau la sala de gimnastica, precum si discutarea problemelor cu alte femei in aceeasi situatie pot fi de ajutor pentru orice proaspata sau viitoare mamica.