Vigilenta gravidutelor poate sa atinga proportii monumentale in timpul sarcinii, totul din dorinta arzatoare de a aduce pe lume cel mai sanatos bebelus. De la teama ca volumul ridicat al muzicii poate afecta auzul fin al fatului pana la convingerea ca tusea pronuntata va determina un avort spontan, toate sunt motive amuzante pentru care se ingrijoreaza viitoarele mamici in timpul celor noua luni delicate.
In vreme ce preocuparile pentru bunastarea bebelusului sunt absolut firesti si deloc de condamnat, motivele de ingrijorare ale gravidutelor pot depasi uneori granita realitatii.
Miscarile energice ale trupului zdruncina bebelusul
O senzatie comuna in randul gravidutelor este aceea ca miscarile energice ale trupului pot zdruncina fatul in pantec. Mai exact, mamicile in devenire isi imagineaza fatul executand rotiri, rostogoliri si alte acrobatii ca efect al dinamicii corpului in care se dezvolta. Prin urmare, gravidutele devin sedentare inainte de vreme si risca sa acumuleze kilograme in exces.
Acest pericol nu exista in realitate, deoarece bebelusul este protejat impotriva socurilor de sacul amniotic format in totalitate pana in cea de-a patra saptamana de sarcina.
Baietel, fetita sau amandoua?
In timp ce unii parinti prefera sa aiba un baietel sau o fetita, iar multi altii isi exprima doar dorinta de a-l primi pe lume sanatos, exista si gravidute care se tem de posibilitatea (foarte, foarte mica) de a naste un bebelus cu ambele sexe. Aceasta afectiune congenitala rara este putin probabil sa se intample, insa reprezinta o spaima comuna in randul viitoarelor mamici.
Zgomotele puternice afecteaza auzul bebelusului
Multe femei insarcinate evita sa mearga la cinema sau sa asculte muzica la volum ridicat de teama ca zgomotele puternice pot afecta auzul bebelusului. Desi studiile de specialitate au demonstrat ca functia auditiva devine activa din cea de-a 30-a saptamana in viata intrauterina, abdomenul matern si tesuturile atenueaza sunetele astfel incat ele sa nu depaseasca nivelul sonor al unei discutii normale.
Foto:healthdefine.com
Hormonii determina cresterea nasului gravidei
O vorba din popor fara niciun fundament stiintific ingrijoreaza in mod inutil viitoarele mamici superstitioase. Este vorba despre convingerea unora ca fluctuatiile hormonale pot determina cresterea ireversibila a nasului gravidei. Informatia este, in mod firesc, falsa.
Intinderile pe spate pot provoca ruperea apei
Atunci cand se apropie de termen, gravidutele se simt tot mai vulnerabile in fata declansarii premature a travaliului. In consecinta, se tem de reactiile corpului in situatii banale, precum intinderile ample pe spate care ar putea provoca ruperea apei. Posibilitatea ca acest lucru sa se intample este nula, intrucat factorii care induc o nastere prematura tin de afectiuni diverse ale mamei sau ale fatului, nu de miscari normale efectuate de viitoarea mamica.
Teama ca bebelusul nu va fi frumos
Desi unii l-ar putea numi superficial, motivul de ingrijorare care vizeaza trasaturile mostenite de bebelus se naste chiar inainte de conceptie. Toti parintii isi doresc sa aduca pe lume cel mai frumos copil si refuza sa ia in calcul varianta contrarie. De regula, aceasta temere, marturisita sau nu, dispare in totalitate dupa nastere.
Teama ca bebelusul se va naste la data nepotrivita
Dupa ce afla data aproximativa la care bebelusul ar trebui sa vina pe lume, viitoarele mamici incep sa ii atribuie semnificatii si valori diverse, convinse ca destinul le arata cat de special va fi micutul lor. Apoi, isi amintesc de faptul ca termenul se poate modifica oricand, la fel si semnul zodiacal sau alte caracteristici imaginate de graviduta la inceput.
Teama de accidente grave
Instinctul de conservare, mai accentuat pentru unele mamici in devenire decat pentru altele, declanseaza o teama constanta de a nu suferi o tragedie: un accident grav de masina sau poate un act de sechestrare prin care bebelusul sa fie furat. Imaginatia atinge cote maxime in timpul sarcinii.
Teama ca apa se va rupe in circumstante stanjenitoare
Multe gravidute se tem ca li se va rupe apa in cele mai stanjenitoare circumstante, precum in sala de clasa, in timpul unei prezentari la serviciu sau in metrou, peste picioarele celorlalti pasageri. De cele mai multe ori, acest lucru se petrece in intimitate, insa oriunde ar avea loc, nu este decat semnalul ca un miracol este pe cale sa se petreaca.