"Nu-mi amintesc, am uitat, asteptati un moment sa-mi scot notitele." Acestea sunt expresiile pe care la aude un ginecolog de la o femeie insarcinata.
"Este ceva comun. Toate pacientele mele se plang de acelasi lucru. Ele vin cu agenda plina de intrebari si spun ca inainte retineau tot, dar de cand sunt insarcinate uita ce au discutat duoa cateva minute," spune Nuria Pérez Esturo, ginecologul spitalului Vithas Nisa Pardo de Aravaca din Madrid.
Dar totul are o explicatie. Motivul trebuie cautat la progesteron. "Acestea sunt date stiintifice, dovedite", subliniaza ea si mai adauga ca, la inceputul sarcinii, nivelurile de productie a acestui hormon cresc considerabil.
Iar progesteronul, la nivel general, "incetineste tot ceea ce este legat de psihic. Pentru ca este evident ca miscarile femeii gravide sunt intotdeauna mai lente, iar la nivel mental sunt mai putin agile, dorm mai mult si sunt mai obosite. Desi, oboseala are mai mult de-a face cu anemia si hipotensiunea," spune ginecologul.
Asta nu inseamna ca nu pot lua decizii bune, doar pentru ca sunt mai lente. Asta nu le ia din abilitatile cognitive.
Uitatul in functie de luna de sarcina
De asemenea, uitatul sau celelalte "deficiente" ale femeilor gravide nu apar in acelasi mod pe parcursul sarcinii. Aceasta caracteristica, aceasta "amorteala," este mai intensa in primul si al doilea trimestru de sarcina, dar mai ales in primul," explica specialistul. Aceste lucruri se intampla pentru ca organismul are nevoie de o adaptare la producerea de progesteron.
"Spre sfarsitul sarcinii, efectul progesteronului este compensat de efectul oxitocinei, hormonul care stimuleaza atasamentul si alaptarea. In ultima etapa, veti simtiti ca aveti kilograme in plus, ca aveti sciatica, ca va miscati mai greu, ca dormiti mai rau, ca acumulati oboseala, dar sunteti mai atenta, deoarece momentul pe care il asteptati se apropie. Va veti cunoaste copilul," adauga ginecologul.
Recomandarea lui este ca femeia insarcinata sa ia totul cu calm: "Profitati, pentru ca nu trebuie sa fie un inconvient, odihniti-va si doarmiti cat puteti. Este ceva fiziologic si, ca atare, se intampla, dar nu este permanent", a concluzionat specialistul.