Muzica in timpul sarcinii influenteaza bebelusul?

/ / Modificat: 2011-10-10
Muzica in timpul sarcinii influenteaza bebelusul?

Un subiect foarte interesant il reprezinta muzica in timpul sarcinii si influentea acesteia asupra bebelusului. Multe mamici au incercat sa ii puna micutului muzica pentru a se relaxa sau pentru a-i stimula gandirea. Dar sunt acestea efectele reale ale muzicii asupra fatului?

Afecteaza muzica dezvoltarea fatului?

Nimeni nu stie cu exactitate daca muzica afecteaza sau nu dezvoltarea fatului. Exista intr-adevar dovezi cum ca bebelusul ar reactiona la sunetele muzicii prin miscari. Problema este ca nimeni nu stie ce inseamna miscarile respective. Un bebelus nenascut este mai dificil de observat. Miscarile lui la auzul muzicii pot insemna multe lucruri, de la discomfort pana la bucurie.

Muzica il face bebelusul din burtica mai destept?

Au existat multe speculatii cu privire la faptul ca bebelusii care "asculta" muzica atunci cand se afla inca in burtica mamei se vor naste mai inteligenti pentru ca sunetele le stimuleaza creierul. De fapt, nu exista un studiu relevant care sa dovedeasca aceasta ipoteza.

Multi sunt de parere ca expunerea la muzica ii face pe copiii de orice varsta sa isi dezvolte gandirea matematica. Studiile care releva acest lucru sunt bazate mai ales pe efectele muzicii la copiii mai mari, nu asupra bebelusilor. Premisa este ca daca muzica are efectul acesta asupra copiilor mai mari, atunci s-ar putea sa aiba acelasi efect si asupra bebelusilor, desi nu exista studii care sa confirme acest lucru.

Altii cred ca nou-nascutii pot recunoaste muzica pe care au ascultat-o in burtica. La auzul unei melodii cunoscute ei se pot relaxa sau inviora. Cu toate acestea, observatiile de mai sus sunt bazate doar pe experiente singulare, nu pe studii stiintifice calificate.

Cum sa ii pui bebelusului muzica

Multe gravidute se intreaba cum sa ii puna muzica bebelusului din burtica. In principiu, ai doua optiuni: poti sa pui muzica la un mp3player sau orice alt aparat la care sa poti sa pui casti iar castile sa le pui pe burtica sau poti sa pui muzica direct la casetofon de care sa te apropii cu burtica.

Specialistii recomanda sa limitezi muzica la maxim o ora pe zi pentru ca, fiind auzita atat de tare de bebelus, il poate suprastimula. Atii sunt de parere ca nu este nevoie sa tii muzica atat de aproape de bebelus, sau sa dai sonorul mai tare, pentru ca fluidul amniotic este un bun conductor al sunetului.

Daca alegi sa pui muzica la casetofon sau combina nu da volumul mai tare de 70 de decibeli – cam volumul pe care il are muzica intr-un magazin- pentru ca ar putea sa-l nelinisteasca sau sa il sperie pe bebelus. Multi specialisti recomanda mai ales muzica lui Mozart pentru ca are o combinatie reusita de sunete noi si repetitive care le face placere bebelusilor.

In general aproape orice muzica este agreata de bebelusi, de la muzica clasica pana la catece de leagan, atata timp cat este relaxanta. Muzica prea haotica de tipul rap sau rockul prea "dezlantuit" s-ar putea sa nu-i faca prea mare placere bebelusului. Muzica te va ajuta si pe tine sa te relaxezi, sa dormi mai bine si poate chiar sa te revigoreze atunci cand te simti obosita.

Toate aceste efecte benefice le va resimti si bebelusul, care se simte mai bine atunci cand mama lui este relaxata si fericita.

Pentru ca nu exista studii relevante pe acest subiect litera de lege este moderatia. Poti incerca sa aplici si tu terapia prin muzica bebelusului tau dar nu exagera.

Taguri Muzica Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre