Atunci cand devii prima oara mama, experienta sarcinii, nasterii si a ingrijirii nou-nascutului este pe cat de minunata, pe atat de coplesitoare si plina de dileme si confuzii infricosatoare. Pentru a diminua din anxietatea care cuprinde adesea gravidele care devin prima data mamici, este important sa cunosti principalele lucruri care te asteapta in sarcina si dupa nastere si sa tii cont de cateva sfaturi simple si utile pentru a te bucura mai mult de sarcina si a te gandi mai putin la temeri, griji si probleme!
Documenteaza-te cu masura cu privire la sarcina, nastere, copii!
Ca orice persoana care se pregateste sa calce pe un teritoriu necunoscut, acela de proaspat parinte, iti iei toate masurile de precautie si te informezi constant citind ghiduri si carti despre sarcina, nastere si ingrijirea copilului. In scurt timp, casa ta devine o biblioteca si ajungi sa epuizezi titlurile legate de perioada maternitatii din librarii.
Este bine sa te informezi, pentru a trece mai usor prin aceasta perioada si a te bucura de nasterea copilului tau. Insa nu exagera, dedicand prea mult timp documentarii, intrucat vei pierde cele mai frumoase momente si activitati pe care le poti face in sarcina. In plus, documentarea excesiva "naste" temeri si iti poate umbri bucuria de a fi gravida.
Vorbeste cu mamici cu experienta si medici!
Limiteaza-te la 1-2 carti despre mamici si copii, pe care sa le citesti cu lejeritate, fara stres, si bazeaza-te si pe experienta mamicilor din preajma ta, pentru a afla exact ce te asteapta. Poti incepe chiar cu propria ta mama si poti continua cu prietene sau alte rude care au deja copii.
Pune-le intrebari legate de grijile si temerile pe care le ai, intreaba-le daca ele au simtit ce simti si tu si verifica intotdeauna sfaturile primite la medicul tau, pentru a fi sigura ca nu-ti pui in pericol sarcina.
Ocupa-ti timpul cu diverse activitati!
Ai aflat ca esti insarcinata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iti intrerupi toate activitatile cu care esti obisnuita si ca vei sta in casa sau in pat toate cele 9 luni, pana la nasterea copilului. Este important sa fii constienta ca viata ta, din momentul aflarii vestii ca esti gravida, se schimba doar foarte putin.
Principalele modificari au loc la nivel alimentar, medical si, uneori, si fizic, insa cele mai multe gravide sunt apte sa-si continue treburile si activitatile obisnuite. Poti merge in continuare la munca, chiar pana in ultima zi de sarcina, in cazul in care nu exista complicatii. Poti face piata, cumparaturile, curatenia in casa si sportul cu care erai obisnuita, dar cu anumite limite si masuri, pe care burtica in crestere ti le va impune la momentul oportun.
Daca ai grija sa iti ocupi timpul cu cat mai multe activitati, vei mai reduce din anxietatea care te cuprinde in momentul in care ai prea mult timp liber si incepi sa te gandesti la toate problemele, complicatiile si lucrurile negative care abia asteapta sa-ti invadeze mintea.
Relaxeaza-te si distreaza-te facand lucruri care iti plac!
Pe langa treburile obisnuite legate de munca, cumparaturi, casa, este indicat sa iti faci programul astfel incat fiecare zi sa cuprinda si cate o activitate relaxanta. Poate fi vorba de un hobby, de vizite la masaj, de lecturi recreationale sau de alte lucruri care simti ca iti fac placere si te destind. Important este ca acestea sa se regaseasca in programul tau zilnic.
Fa sport adaptat conditiei tale!
Indiferent daca erai o persoana activa inainte de sarcina sau nu, important este ca in perioada in care esti gravida, sa faci miscare, intrucat are o multime de beneficii asupra starii tale fizice si psihice. Pe langa faptul ca sportul te mentine in forma si previne ingrasarea peste masura in sarcina, are si efect relaxant la nivel psihic, imbunatatind rapid starea de spirit si combatand stresul.
Important este sa adaptezi efortul si tipurile de antrenamente la conditia ta fizica, iar pentru a face acest lucru ai nevoie de sfaturile si indicatiile unui instructor specializat!
Mergi la toate controalele medicale si asculta medicul!
O mare parte din stres si griji provine de la riscurile si complicatiile frecvente de sarcina, care ti-ar putea pune in pericol bebelusul din burtica. Temerile legate de evolutia sarcinii sunt firesti, dar una dintre cele mai importante metode prin care le tii in frau este sa mergi la toate controalele medicale si sa asculti de toate sfaturile medicului care te monitorizeaza in toata aceasta perioada.
Dormi cat mai mult si mai bine!
Somnul este unul dintre secretele unei sarcini linistite si fericite. Chiar daca multe gravide nu isi dau seama, odihna corespunzatoare in cele 9 luni reprezinta o sursa de energie, relaxare, vitalitate si pofta de viata. In plus, este bine sa profiti de somn cat poti de mult in sarcina, intrucat, imediat dupa nastere, te va astepta o perioada cu multe nopti nedormite sau cu somn intrerupt frecvent. Insa cu o buna organizare si cu ajutorul partenerului de viata, puteti trece odihniti prin primele luni alaturi de bebe.
Gandeste pozitiv si fii optimista!
Nu lasa gandurile negative sa-ti umbreasca perioada de sarcina, intrucat nu te vei bucura de minunatele si unicele momente pe care ti le daruieste aceasta perioada. Inlatura gandurile negre din calea bucuriei si fii optimista. Adopta o gandire pozitiva, in care vezi si te concentrezi doar pe aspecte pozitive si le ignori pe cele negative. Atitudinea pozitiva in fata problemelor reprezinta jumatate din succesul rezolvarii lor.
Tine minte: nu exista mama perfecta!
Principalele temeri sau griji ale unei viitoare mame izvorasc din credinta ca nu va fi o mama buna sau perfecta ori ca nu are abilitatile necesare pentru un parinte. Daca si tie iti trec prin minte astfel de griji, este important sa iti repeti mereu in minte faptul ca nimeni nu s-a nascut parinte, ca nu exista o mama perfecta si ca totul se invata pe parcurs, pe masura ce iti cresti copilul.
Daca nici asa nu reusesti sa alungi grijile care nu iti dau pace, atunci aminteste-ti ca principalul ingredient al retetei unui parinte perfect este dragostea sau afectiunea, de care, cu siguranta, nu vei duce lipsa pentru bebelusul tau.
Mai cunosti si alte sfaturi importante pe care merita sa le transmitem celor care devin prima data mamici? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!