Profita la maxim de aventura ta prenatala

/ / Modificat: 2011-10-10
Profita la maxim de aventura ta prenatala





 

Sa devii mama reprezinta o schimbare majora in viata. Putine alte schimbari in viata sunt atat de complete si ireversibile.

Sarcina e o aventura. La sfarsitul acesteia, femeia da nastere nu doar unui copil, ci si identitatii sale ca mama. Pregatirile dumneavoastra pentru sarcina si travaliu sunt amplificate in momentul cand va exprimati temerile despre maternitate. Daca grijile dumneavoastra insa, raman ingropate sau negate, sau daca temerile despre nastere sunt ignorate sau minimalizate, stresul natural inevitabil despre nastere si travaliu se poate intensifica.

Specialistii au descoperit ca anxietatea din timpul travaliului scade nivelul de ocitocina, un hormon care stimuleaza contractiile, avand ca rezultat un travaliu disfunctional. Teama din timpul travaliului poate contribui, de asemenea, la reducerea aportului de oxigen la copil.

Procesul fizic al nasterii se afla in stransa legatura cu grijile femeii nu numai asupra travaliului, dar si asupra schimbarilor pe care un copil le aduce in viata sa.

Sarcina este o perioada de oscilatii fiziologice, emotionale si fizice, adica puteti avea sentimente de entuziasm si nerabdare in privinta maternitatii, asteptari de implinire si teama asupra viitorului.

Este posibil ca unele femei sa regrete pierderea unui stil de viata in care se simteau libere si lipsite de responsabilitati pentru un copil. Acest sentiment de pierdere este unul in privinta caruia nu ar trebui sa faca nimic. Sentimente ca teama, regretul sau dezamagirea, vor fi inlocuite cu bucuria, dragostea si speranta.

In timpul sarcinii este normal sa va simtiti mai dependenta, in special de partenerul dumneavoastra. Dorinta de a fi rasfatata se naste pe masura ce va adaptati la multiplele schimbari din corpul dumneavoastra. Aceasta dorinta poate naste teama de abandon. Daca va comunicati temerile, va minimalizati sansele de a va separa. In anii ce vor urma, veti avea nevoie unul de celalalt pentru rolurile dumneavoastra de parinti.

Tranzitia la maternitate va da nastere la dorinta puternica de a fi alaturi de mama dumneavoastra. Relatia cu aceasta va va servi la descoperirea propriei identitati ca mama. Genul de relatie pe care l-ati avut cu mama dumneavoastra va poate influenta increderea in propriile abilitati ca mama. Viata copilului dumneavoastra, ca si cea mai mare parte a viitorului sau sunt in mainile dumneavoastra. Unele femei se simt increzatoare si gata pentru aceasta responsabilitate, altele nu. Este normal sa va simtiti entuziasmate de provocarea maternitatii, sa-i anticipati bucuriile si rasplatile.

Teama de neadaptare rezulta cel mai des dintr-o copilarie problematica. Daca ati fost dumneavoastra insiva intr-un rol protector fata de parintii dumneavoastra, v-ati asumat prea multe responsabilitati ca si copil (de exemplu, responsabilitatea pentru frati).

Teama de neadaptare isi mai are originea intr-o relatie negativa cu propria mama. Cum doua mame nu sunt identice, asa nici o relatie mama-copil nu e previzibila in totalitate. Sarcina de a deveni mama presupune sa va investigati trecutul, sa pastrati ceea ce doriti si sa renuntati la ceea ce nu doriti sa transmiteti generatiilor urmatoare.

Daca nu ati primit ingrijirea de care ati avut nevoie cand erati copil, va puteti simti vulnerabile. Nu uitati ca si relatia cu tatal dumneavoastra este importanta. Veti constientiza si importanta altor modele de viata pe care le-ati avut in trecut: matusi, unchi, bunici, bunice, care pot contribui la formarea dumneavoastra ca mama.

Puteti face un exercitiu inserandu-va numele in spatiile goale si intrebandu-va ca si cum ati fi mama dumneavoastra. Raspundeti la intrebari fara sa va ganditi prea mult. Mai tarziu, puteti pune mamei dumneavoastra aceste intrebari si sa comparati raspunsurile. Raspunsurile dumneavoastra vor spune adevarul despre ceea ce simtiti despre copilaria dumneavoastra. Rugati-va partenerul sa va asculte raspunsurile cu atentie, sa va aline daca este nevoie, sau sa rada impreuna cu dumneavoastra.

1.Cum a fost sa-i dati nastere ...?

2.Ce fel de copil a fost fiica dumneavoastra ...?

3.Cum a fost s-o cresteti pe ...?

4.Ce v-a fost cel mai greu s-o invatati pe ...?

5.Ce v-a fost cel mai usor s-o invatati pe ...?

6.Daca ati putea s-o luati de la inceput, ce ati schimba in educatia ...?

7.Ce credeti despre faptul ca ... va avea un copil acum?

8.Credeti ca ... va fi un parinte bun?

Va puteti simti foarte iubite de catre mama dumneavoastra si increzatoare asupra abilitatii de a fi mama. Sau puteti simti ca mama v-a neglijat intr-un fel sau altul, ceva ce n-ati vrea sa simta si copilul dumneavoastra. Daca stilul de disciplina al mamei dumneavoastra a fost prea strict, si daca simtiti durere si furie la adresa sa, puteti deveni prea ingaduitoare. Din moment ce copilul dumneavoastra nu poate simti durerea pe care ati indurat-o in copilarie, acesta poate percepe ingaduinta ca pe o lipsa de disciplina sau chiar ca pe o neglijenta.

Articole recomandate

Citeste si despre