Progesteronul este un hormon care are un rol extrem de important in sarcina. Fara el, femeile nu ar putea fi capabile sa ramana insarcinate si nici sa duca sarcina pana la capat. Progesteronul este produs de catre ovare, dar si de catre placenta. Nivelul scazut al progesteronului poate fi o cauza a avorturilor spontane recurente, precum si cauza unei sarcini ectopice (extrauterine).
Progesteronul este produs in timpul ovulatiei, ajutand uterul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Daca uterul nu primeste un ovul fertilizat, atunci nivelul de progesteron incepe sa scada.
Un aspect aparte, dar important de stiut este acela ca anumite tipuri de cancer pot cauza niveluri anormale de progesteron (atat la femei cat si la barbati).
De ce este important progesteronul
"Progesteronul este un hormon cu importanta deosebita atat in perioada de preconceptie - lipsa lui fiind adesea cauza a infertilitatii, cat si in perioada de sarcina. In timpul sarcinii, este nevoie de o cantitate mai mare de progesteron, care sa asigure buna dezvoltare a fatului. Tot acest hormon, numit si "hormonul sarcinii", este cel care impiedica aparitia prematura a contractiilor. La fel de bine, progesteronul in sarcina are si cateva efecte neplacute, cum ar fi balonarea sau arsurile gastrice", a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica-ginecologie.
In timpul sarcinii, progesteronul sustine endometrul (mucoasa uterina), ceea ce face posibila nidarea ovulului fertilizat si dezvoltarea lui deplina. Acest hormon reduce de asemenea riscul ca sistemul imunitar sa vada fatul ca pe un corp strain.
In general, progesteronul ajuta la reglarea ciclului menstrual, ajuta la formarea densitatii osoase, normalizeaza procesul de coagulare a sangelui, protejeaza impotriva cancerului de san, ovarian sau endometrial, tine bacteriile departe de uter, creste fluxul sangvin la nivelul uterului pentru a oferi fatului nutrienti esentiali si previne aparitia contractiilor uterine care pot duce la un avort spontan.
Oscilatii ale nivelului de progesteron pe parcursul sarcinii
La o femeie insarcinata, nivelul de progesteron este de circa 10 ori mai mare decat la o femeie care nu este insarcinata. Cu toate acestea, nivelul de progesteron din sange nu este suficient pentru a confirma o sarcina; doar hormonul hCG (gonadotropina corionica umana) poate face acest lucru. In timpul sarcinii, placenta produce si ea progesteron incepand cu sfarsitul primului trimestru.
Progesteronul este masurat in nanograme per mililitru de sange - ng/ml si variaza destul de mult de la o femeie la alta, in functie de particularitati.
In primele doua saptamani de sarcina, progesteronul va fi de maxim 1-1,5 ng/ml, urmand ca in saptamanile 3 si 4 sa ajunga intre 10 si 29 ng/ml, nivel la care va mai ramane, aproximativ, si in urmatoarele doua saptamani. Intre saptamanile 7 si 14 placenta incepe sa produca progesteron, oferind o pauza ovarelor, timp in care nivelul acestui hormon ajunge intre 15 si 60 ng/ml.
Iata, mai exact, care sunt valorile medii pentru fiecare trimestru:
- Primul trimestru: 9-47ng/ml;
- Al doilea trimestru: 17-147ng/ml;
- Al treilea trimestru: 50-200ng/ml.
Daca te bucuri de o sarcina multipla, atunci si nivelul de progesteron va fi mult mai mare.
Suplimentele cu progesteron in sarcina
In unele cazuri, se poate intampla ca nivelul progesteronului sa fie insuficient in timpul sarcinii, astfel ca se recomanda o suplimentare pe cale sintetica, de obicei sub forma de pastile, injectii sau ovule.
"Daca in timpul primului trimestru de sarcina se recomanda dozarea hormonala si se constata ca progesteronul nu este secretat intr-o cantitate suficienta, atunci medicul recomanda suplimentarea lui. Dozarea de progesteron este indicata in mod special femeilor care au avut pierderi de sarcina recurente sau la cele la care, la sarcinile anterioare, s-a constatat secretia insuficienta", ne-a mai declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica-ginecologie.
Progesteronul obtinut in laborator trebuie dat doar de catre medicul ginecolog, in functie de analizele hormonale.
Simptome pe care le poate da progesteronul in sarcina
Progesteronul determina relaxarea tuturor vaselor sangvine din corp ceea ce poate duce la o tensiune arteriala mai mica si implicit la ameteli. De asemenea, progesteronul poate cauza simptome ca arsuri stomacale, greturi, varsaturi, reflux gastroesofagian, gaze abdominale in exces, constipatie, sau poate duce la cresterea pilozitatii, inclusiv in locuri nedorite cum ar fi pe abdomen.
In plus, din cauza nivelului cresut de progesteron din timpul sarcinii articulatiile se slabesc, ceea ce poate duce la aparitia unor dureri in zona soldurilor (atunci cand sarcina este inaintata).
Si gingiile pot avea de suferit sub influenta acestui hormon - prin inflamare si sangerare, iar glandele sudoripare isi intensifica activitatea producand mai multa transpiratie.