Riscuri in sarcina la 40 de ani

/ / Modificat: 2013-12-17
Riscuri in sarcina la 40 de ani

Mama la 40 de ani?

 E drept ca nu exista o varsta certa la care sa nu mai poti face un copil. Doar natura stabileste acest lucru, aducand de la o anumita varsta menopauza in viata ta. Momentul exact al acesteia nu il poate pronunta nimeni, astfel ca exista femei care raman insarcinate si la varsta de 40 de ani, fara probleme.


Chiar daca sarcina poate evolua fara niciun impediment, trebuie sa fii constienta de riscurile care exista la aceasta varsta.


Malformatiile congenitale la bebelusi

Unul dintre cele mai mari riscuri il reprezinta dezvoltarea unui fat cu malformatii congenitale grave.


Statisticile arata ca exista pericolul ca 1 din 100 de femei sa dea nastere unui copil cu sindrom Down, in timp ce la varsta de 45 de ani exista riscul ca 1 din 40 de femei sa dezvolte un fat cu acest sindrom.


Statisticile arata ca orice femeie prezinta un risc de 3% de a avea un bebelus cu defect la nastere. Insa procentajul se dubleaza in cazul sarcinii la o varsta avansata, ajungand la 6-8%. 

Avortul spontan

Sansele ca organismul femeii de 40 de ani sa mai poata sustine o sarcina scad odata cu inaintarea in varsta. Sigur ca la orice etate exista un risc de avort spontan, insa daca la femeile pana in 35 de ani acesta este de maxim 7%, la cele care depasesc 40 ani creste la 23%.

Hipertensiunea indusa in sarcina

Unul dintre efectele instalarii sarcinii la o varsta inaintata este hipertensiunea indusa in sarcina (cresterea tensiunii arteriale in sarcina, in conditille in care inainte de sarcina, femeia nu suferea de aceasta problema). De obicei, aceasta apare in ultimul trimestru de sarcina si poate afecta fatul, pentru ca reduce fluxul de sange catre placenta. 

Impunerea cezarianei sau nasterea fortata

Ca urmare a riscului cresterii tensiunii arteriale, impunerea cezarianei sau nasterea fortata (uneori prematura) este un alt risc la care sunt supuse femeile gravide de peste 40 de ani. Estimarile arata ca 31% dintre femeile insarcinate la aceasta varsta au nevoie de cezariana sau de o nastere fortata, in comparatie cu cele mai tinere, care prezinta un risc de doar 16%.

Diabetul gestational

Acesta este un risc pe care toate femeile insarcinate si-l asuma, insa diabetul gestational  are o incidenta mai mare in cazul femeilor gravide trecute de 40 de ani. Acest tip de diabet dispare de obicei dupa nastere, dar poate avea efecte negative asupra fatului, punandu-i sanatatea in pericol.

Afectiuni ale muschilor si tesuturilor

Daca gravida de 40 de ani mai are un copil (sau mai multi) exista probleme la nivelul muschilor si al tesuturilor la care este predispusa in sarcina: hemoroizi, presiune mai mare exercitata pe vezica urinara si chiar prolapsul tesuturilor din uter si vagin.

Lasarea sanilor este mai pronuntata decat de obicei, avand in vedere ca muschii si tesuturile au mai fost intinse o data sau de mai multe ori parcursul sarcinilor anterioare.

Greutate mai mica a bebelusului la nastere

Exista o statistica conform careia exista un risc ca la nastere, copiii nascuti de mame la varste inaintate, sa cantareasca foarte putin (in jur de 2000 - 2500 grame).

Moartea neonatala

S-au constatat mai multe cazuri de morti neonatale in randul mamicilor trecute de 35 de ani. Moartea neonatala este nasterea unui copil care a murit in burtica mamei.

Taguri Sarcina 40 ani

Articole recomandate

Citeste si despre