Sarcina cu ou clar. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-03-15
Sarcina cu ou clar. Ce trebuie sa stii

Sarcina cu ou clar presupune prezenta unui sac gestational gol si apare atunci cand un ovul fertilizat, din cauza unor defecte cromozomiale, dezvolta o placenta si o membrana, dar nu si un embrion. Practic, organismul femeii manifesta toate semnele unei sarcini, insa este vorba despre o sarcina fara embrion sau, asa cum o mai numesc medicii, o sarcina falsa.

Din momentul fecundarii ovulului, celulele isi incep diviziunea. O parte dintre ele formeaza fatul, in vreme ce cealalta parte formeaza placenta si membranele. Celulele care formeaza fatul pot prezenta anumite anomalii, astfel ca diviziunea are loc dupa scheme gresite. Embrionul nu se formeaza, in schimb, membranele si placenta da.

Cum afli ca ai sarcina cu ou clar

Sarcina fara embrion (cu ou clar) se manifesta ca orice alta sarcina normal: testul de sarcina iese pozitiv, lipsesc menstruatiile, apar dezechilibrele hormonale si schimbarile fizice, cu stari de greata si sani tari. Intrucat prima ecografie are loc abia dupa a saptea saptamana de sarcina, multe femei nici nu isi dau seama ca, de fapt, nu sunt cu adevarat insarcinate.

Sarcina cu ou clar este determinata cel mai bine la ecografie. In cazul in care femeia nu apuca sa ajunga la medicul obstetrician, se va confrunta la un moment dat cu unele simptome care anunta asupra faptului ca ceva nu este in regula: crampe abdominale, sangerari usoare sau sangerari vaginale asemanatoare cu o menstruatie mai abundenta.

Inclusiv analizele de sange pot fi "pacalite", intrucat nivelul hCG este in crestere. La un moment dat, organismul se va pregati sa elimine pe cale naturala sacul embrionar gol, insa pana ce acest lucru se intampla pot trece saptamani bune. Medicul care observa prezenta unei sarcini cu ou clar ar putea prescrie medicamente care sa grabeasca expulzia sacului embrionar.

Potrivit statisticilor, sarcina cu ou clar este una dintre principalele cauze ale avorturilor spontane in primul trimestru de sarcina.

Avortul unei sarcini cu ou clar versus celelalte tipuri de avort

O sarcina cu ou clar poate continua pana la 7, 8 si chiar 10 saptamani pana ce organismul sa isi dea seama ca sarcina nu este viabila si sa declanseze procesul de avort spontan. In cazul in care sarcina anembrionara este depistata la ecograf, medicul poate recomanda procedura D&C, care inseamna "dilatatie si chiuretaj", cu rolul de a indeparta tesuturile formate.

In cazul in care avortul se declansaza la domiciliu, pacienta nu va vedea pur si simplu un embrion expulzat sau ceva care sa semene cu un fat. Unele femei pot observa un sac embrionar, insa cel mai probabil pierderea sarcinii va arata doar ca o expulzie a unor cheaguri de sange foarte consistente si a unui tesut ceva mai gros.

Multe femei vor depasi mult mai greu acest moment decat in cazul unui avort spontan obisnuit. Acestea nu vor intelege de ce nu au avut dovezi evidente, fizice ale avortarii, fiind convinse ca poarta in continuare in pantecele lor un fat.

Vindecarea fizica dupa pierderea sarcinii false

Vindecarea fizica dupa un avort spontan este diferita pentru fiecare femeie in parte. In vreme ce in unele cazuri avortul spontan presupune doar cateva zile de sangerare, in cazul altora, pierderile de sange pot dura chiar si doua luni. Vindecarea va depinde de modul in care a avut loc avortul: natural sau provocat, dar si de cat de mare a fost fatul.

Dupa un avort spontan, organismul este slabit, obosit, apar dereglari hormonale si emotii intense care pot merge pana la depresii. Specialistii recomanda ca dupa avortul in urma unei sarcini cu ou clar, femeia sa continue tratamentul cu vitamine si sa se abtina de la raporturile sexuale, de la dusurile foarte fierbinti si sa nu foloseasca tampoane interne timp de cel putin o luna, indiferent daca sarcina a fost pierduta natural sau in urma unui chiuretaj.

Menstruatia ar putea reaparea in aproximativ o luna, iar prima menstra ar putea fi ceva mai consistenta decat in mod obisnuit. Majoritatea medicilor le recomanda femeilor sa astepte doua-trei cicluri menstruale inainte de a incerca sa conceapa din nou, insa nu exista dovezi clare pentru care ar fi necesara intarzierea conceptiei. Asadar, femeia ar putea incerca sa conceapa din nou imediat ce se simte confortabil.

O sarcina cu ou clar nu este motiv de ingrijorare pentru o femeie, insa atunci cand are loc o a doua, consecutiv, aceasta trebuie sa solicite medicului o testare suplimentara pentru a se identifica motivul recurentei avortului.

Vindecarea emotionala dupa avort

avort-spontan

In vreme ce vindecarea fizica in urma unui avort spontan poate avea loc destul de rapid, cea emotionala este putin mai dificila. De cele mai multe ori, femeile care au suferit un avort in urma unei sarcini anembrionare se confrunta cu o stare psihica slabita, dar si cu sentimentul ca nu au "dreptul" sa deplanga pierderea sarcinii, intrucat, in fapt, nu au fost niciodata gravide, nu au avut nicio clipa un prunc in pantece.

Aceste stari confuze creeaza un stres si o mahnire sufleteasca ce pot merge pana la depresie daca nu exista sprijin din partea familiei.

Femeia trebuie sa poata vorbi deschis si sincer cu partenerul, care trebuie sa ii monitorizeze toate semnele ce pot duce la o depresie postpartum.

Taguri Sarcina anembrionara

Articole recomandate

Citeste si despre