Trairile copilului din uter sunt absolut legate de ceea ce i se intampla mamei. In acel moment, ei stiu totul. Esti cel mai apropiat contact al lui cu lumea exterioara si cu lumea interioara.
Stiinta a demonstrat ca in timpul sarcinii copilul simte cu aceeasi intensitate ca si mama. Daca plangi de tristete, bebelusul tau va experimenta aceasta stare emotionala pe pielea sa.
In timpul sarcinii, bebelusul se pregateste pentru viata si face acest lucru prin mesajele pe care i le furnizeaza mama, spune Curt A. Sandman, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la un studiu realizat recent la Universitatea din California -Irvine. Cercetarea a dovedit ca schimbarea in starea mentala a mamei influenteaza dezvoltarea copilului inainte si dupa nastere.
Cercetarea demonstreaza ca atunci cand se afla in uter, bebelusul este un participant activ la propria sa dezvoltare, mai ales ca in aceasta perioada colecteaza informatii pentru viata de dupa nastere. Si una dintre cele mai impresionante descoperiri ale studiului se refera la faptul ca micutul poate simti starea psihologica a mamei sale.
Placenta primeste semnale hormonale care deriva din tristete
Astfel, daca mama este trista sau deprimata, copilul o simte. Aceasta stare emotionala ii afecteaza dezvoltarea pe parcursul vietii. Pe termen lung, o mama deprimata ar putea provoca celui mic probleme neurologice si tulburari psihice, spune Sandman.
"Pe masura ce copilul creste, primeste in mod constant mesaje de la mama sa si acestea nu sunt doar circumscrise pentru a-si asculta bataile inimii sau pentru a auzi muzica pe care mama lui o pune langa burtica, ci merge mai departe. In acest stadiu, bebelusul primeste semnale chimice prin placenta, care includ starea de spirit a mamei sale. Hormonii pe care mamele le produc in timp ce experimenteaza emotii ce trec prin placenta", explica Curt A. Sandman.
Aceeasi echipa de oameni de stiinta au constatat untr-un studiu anterior ca copiii mai mari, ai caror mame au fost anxioase in timpul sarcinii, (un simptom al depresiei), au diferente in anumite structuri ale creierului. Dar va fi nevoie de alte cercetari pentru a determina exact ce inseamna a avea o mama deprimata pentru sanatatea pe termen lung a unui copil.
Schimbarile emotionale influenteaza dezvoltarea emotionala a copilului
Este o realitate: Schimbarea starii mentale a mamei poate influenta dezvoltarea copilului inainte si dupa nastere.
Ideal in acest caz este ca depresia prenatala sa fie tratata, dar medicii spun ca se intampla foarte rar ca femeile ca faca o evaluare psihologica sau psihiatrica inainte de nasterea bebelusului.
Cel mai recomandat in perioada de gestatie este ca mama sa aiba o stare emotionala echilibrata, sa fie calma, pentru ca acest lucru va face copilul sa se dezvolte intr-un mediu sanatos.
Potrivit studiului, ceea ce afecteaza cel mai mult dezvoltarea copilului este fluctuatia persistenta a starii emotionale a mamei, pentru ca si bebelusul este dezechilibrat atunci cand simte nefericirea mamei sale si apoi se transforma in mod neasteptat in tristete sau stres. Aceste dezechilibre afecteaza dezvoltarea copilului in timpul si dupa sarcina, deci este esential sa existe un echilibru emotional.
In aceasta etapa foarte importanta, in care se creaza legaturi atat de stranse cu copilul, trebuie sa incerci sa ramai calma. Sa eviti, cu orice pret, stresul sau sentimentele negative. Pentru asta poti face exercitii de meditatie, relaxare sau yoga. Toata lumea te poate ajuta sa depasesti anxietatea si tristetea.