Ce aude bebelusul tau inainte de a se naste, cat timp se afla in uter, ii poate modela creierul, potrivit unei descoperiri facute recent de cercetatori.
In timpul sarcinii se spune ca este bine sa vorbesti mult cu bebelusul, insa multi sunt sceptici cu privire la faptul ca fatul aude si, mai ales, intelege ceva. Ei bine, o echipa de cercetatori a facut lumina in acest mister.
Un studiu recent, realizat sub conducerea unor experti de la Universitatea din Padova (Italia) ofera o noua perspectiva asupra usurintei cu care nou nascutii dobandesc abilitati de ascultare si vorbire. Cercetatorii au observat modificari specifice ale creierului la nou nascuti atunci cand au fost expusi la vorbire, modificari ce pot indica faptul ca bebelusii sunt deja adaptati la limbajul mamei si la ritmurile de baza de vorbire. Autorii studiului considera ca rezultatele obtinute "ofera cele mai convingatoare dovezi de pana acum ca experienta limbajului modeleaza deja organizarea functionala a creierului sugarului, chiar inainte de nastere".
Invatam sa vorbim mai devreme decat s-ar fi crezut?
Studiul a fost efectuat pe 33 de nou nascuti cu varste cuprinse intre una si cinci zile, cu mame vorbitoare de limba franceza. In timp ce bebelusii ascultau in trei limbi - franceza, engleza si spaniola - versiunea audio a povestii Goldilocks and the Three Bears, cercetatorii le-au observat si masurat reactiile cu ajutorul unor electrozi. Acestea au fost evident diferite atunci cand bebelusii au auzit povestea in limba franceza, limba lor materna. Concret, au putut fi observate mai multe corelatii temporale pe distanta lunga, care sunt undele cerebrale legate de modul in care percepem si procesam vorbirea.
Cercetatorii au concluzionat ca aceasta este dovada faptului ca nou nascutii sunt capabili imediat dupa venirea pe lume sa recunoasca si sa absoarba limbajul la care au fost expusi in timpul vietii uterine, dupa primele aproximativ 7 luni de sarcina. Noua descoperire indica, se pare, faptul ca bebelusii incep sa invete sa vorbeasca inca din primele zile de viata, pregatindu-se pentru etapele in care reusesc sa articuleze si sa lege sunetele intre ele.
"Creierul unui nou nascut poate fi deja intr-o stare optima pentru a procesa eficient vorbirea si limbajul, sprijinind abilitatile neasteptate de invatare a limbii de catre sugarii umani", au notat autorii studiului.
FOTO: Freepik