Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva din lume sufera de infertilitate. In multe cazuri stiinta nu poate gasi cauza imposibilitatii de a avea copii si nici solutia. In schimb, un studiu realizat recent arata un nou mecanism al procesului de reproducere care ar putea ajuta la o mai buna intelegere a dificultatilor pe care le au unele perechi atunci cand vine vorba de conceperea unui copi. Totodata, rezultatele ar putea oferi noi piste pentru solutionarea infertilitatii.
Cercetarea a fost realizata de oameni de stiinta de la Institutul Pacific Northwest, din Seattle, si a scos la lumina un mecanism care revolutioneaza tot ceea ce stiam sau credeam ca stim pana acum despre reproducerea celulara umana. Daca pana acum se stia ca spermatozoidul este cel care alege ovulul, se pare ca, de fapt, lucrurile stau invers. Ovulul accepta sau respinge spermatozoizii in functie de incarcatura genetica a gametului masculin.
Ovulul are rol activ in reproducere
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au incrucisat un grup de ratoni masculi cu gene sanatoase cu doua grupuri de ratoni femele, unul dintre ele cu gene sanatoase, altul cu gene manipulate pentru a dezvolta cancer.
La o prima fecundare, rezultatele au aratat ceea ce sperau oamenii de stiinta: puii aveau gene aleatorii, fapt ce confirma prima lege a lui Mendel, care explica principiile de baza ale mostenirii genetice pe linie descendenta si afirma ca in prima generatie filiala hibrizii au aceleasi caractere fenotipice, adica sunt uniformi.
La a doua fecundare, insa, pentru care s-a inversat situatia, adica au fost incrucisate un grup de ratoni femele cu gene sanatoase cu un grup de masculi purtatori ai genei mutante, s-a observat ca doar 27% dintre pui prezentau genal potential nociva a tatalui. Rezultatul a contrazis legea a doua a lui Mendel, a segregarii caracterelor, potrivit careia 75% dintre pui ar fi trebuit sa se aiba variatii genetice.
Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate arata ca reproducerea nu este aleatorie, ci este determinata de alegerea spermatozoidului de catre ovul, un fenomen pe care l-au numit "fertilizare tendentioasa genetic". Cu alte cuvinte, ovulul nu are un rol pasiv in reproducere, cum se credea pana acum, iar fecundarea nu este un proces pur si simplu aleatoriu.
Cel mai interesant este ca acesta nu este singurul studiu care a dezvaluit caracterul activ al ovulului in fecundare.
Biochimia, baza uniunii intre ovul si spermatozoid
O alta cercetare, realizata de experti de la Imperial College din Londra in colaborare cu alte universitati, a indicat ca fecundarea la nivel celular este, de asemenea, strans legata de biochimia ovulului si a spermatozoidului.
Cercetatorii stiau ca un spermatozoid este capabil sa "recunoasca" un ovul cand proteinele care se regasesc in capul lui se intalnesc cu un lant de zaharuri specifice din invelisul ovulului, fenomen denumit "ovul lipicios". De aceea, in cadrul studiului publicat in revista Science s-au concentrat pe evaluarea rolului diferitelor molecule de zaharuri care acopera ovulul in timpul procesului de adeziune a spermatozoidului.
Rezultatele au indicat ca exista un anumit tip de molecula de zahar care se gaseste in invelisul ovulului si care are rolul de a facilita lipirea spermatozoidului de ovul si, prin urmare, fecundarea, secventa fiind cunoscuta ca sialyl-lewis-x (SLex). Potrivit oamenilor de stiinta, acest lant de zaharuri este cel care face posibila apropierea spermatozoidului de ovul si transmiterea bagajului sau genetic.
Fara indoiala, vorbim despre o descoperire foarte interesanta intrucat nu doar arata cum functioneaza procesul de reproducere, ci ar putea explica si unele cazuri de infertilitate si ar putea conduce la gasirea unor solutii.