Perioada sarcinii este plina de transformari minunate in corpul tau, ca viitoare mamica, dar nu lasa ca si relatia ta de cuplu sa sufere schimbari dramatice! Sarcina nu inseamna uciderea romantismului si amplificarea grijilor si precautilor, pana la racirea relatiilor dintre voi. Oare are de suferit relatia de cuplu in urma unei sarcini, va poate indeparta, exista posibilitatea ca barbatul de langa tine sa te priveasca cu alti ochi in acest timp?
Romantismul si pasiunea dintr-un cuplu par sa aiba adesea de suferit pe perioada celor 9 luni de sarcina. Schimbarile fizice si psihologice prin care treci cand esti gravida te pot face destul de irascibila, rece si indiferenta fata de partenerul tau, iar acesta ar putea fi coplesit de tot ceea ce presupune sarcina ta, la care se adauga si alte atributii zilnice.
Majoritatea cuplurilor, adesea barbatii, vad perioada sarcinii mai degraba ca pe o boala, decat ca pe una dintre cele mai fericite momente ale vietii de cuplu. Odata ce diagnosticul a fost pus de catre medici, barbatii devin precauti cu partenerele lor, iar acest lucru se traduce prin lipsa activitatii sexuale, a activitatilor diverse pe care le faceati in doi, a flirturilor, iesirilor sau vacantelor.
Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa ramaneti la fel de indragostiti si sa profitati din plin de perioada de sarcina pentru a descoperi noi laturi si experiente ale relatiei.
Comunicati deschis si fiti alaturi unul de altul
O comunicare deschisa poate sparge barierele care se pot interpune in calea romantismului in sarcina. Atata timp cat ai deplina incredere in partener si ii poti comunica starile tale mai putin bune, simptomele uneori jenante de sarcina si sunteti sinceri unul cu celalalt in privinta sexului si nu numai, veti reusi sa ramaneti apropiati si sa va consolidati relatia.
Informati-va despre sarcina si schimbarile pe care le produce
Multi parteneri au tendinta de a pune lipsa de pasiune si romantism pe seama faptului ca partenera nu ii mai iubeste si sa se simta astfel neglijati. Important este sa va informati amandoi cu privire la ce inseamna sarcina si care sunt schimbarile pe care le produce in viata voastra de cuplu.
Este o idee buna sa faceti schimb de carti: tu sa citesti materiale informative despre cum evolueaza starea si ce simte taticul cand esti gravida, iar el sa citeasca despre schimbarile si simptomele de sarcina. In acest fel veti intelege foarte bine de la provin "nu"-urile repetate cand vine vorba de sex sau de gesturi tandre.
Nu te teme de sex
Gravida este intotdeauna cea care se teme cel mai mult sa faca sex in timpul sarcinii. Exista aceasta frica – de cele mai multe ori nefondata - de a nu face rau bebelusului daca penetrarea este prea adanca sau daca miscarile sunt prea bruste.
Vorbiti deschis si cu incredere despre ce aveti voie sa faceti si ce nu in timpul sexului cu medicul ginecolog. In general, sexul nu este o problema pentru sarcina, decat daca exista afectiuni sau particularitati specifice care sa il interzica.
Flirtati de cate ori aveti ocazia
Adu-ti aminte inainte de sarcina cum procedai pentru a-l starni pe partenerul tau si aplica acele metode, chiar daca esti insarcinata. Perioada in care esti gravida nu inseamna ca nu mai ai voie sa imbraci acel desuu pe care l-ai cumparat special pentru el, sa te imbraci in culoarea lui favorita sau sa ii gatesti ceva delicios, cu care sa il incanti. Continuati sa va jucati si in pat folosind in continuare "condimente": frisca, capsuni, ciocolata si bucurati-va de iubirea voastra.
Explorati si alte activitati intime care sa va apropie
Nu numai sexul poate fi intim! Uneori, in timpul sarcinii sexul nu este o optiune. Pentru ca nu te simti in stare si este normal sau pentru ca nu ai voie. De aceea, este important sa descoperiti impreuna alte activitati care sa creeze un grad de intimitate cat mai apropiat de cel al sexului: masajul reciproc, atingerile si mangaierile tandre, imbratisarile in timp ce va uitati la un film romantic, flirtul, micile atentii (mail-uri dragale, daruri simbolice fara ocazie) etc.
Profita la maxim de momentele in care te simti bine
Chiar si simptomele neplacute de sarcina au un sfarsit. In general, primul trimestru este cel mai presarat in astfel de schimbari deranjante si este considerat si cel mai riscant pentru pierderea sarcinii.
Insa odata cu intrarea in cel de-al doilea trimestru acestea se raresc, iar tu vei avea un tonus mult mai bun. De aceea, este esential sa profiti de starile de bine si sa fii cat mai dragastoasa si apropiata de partenerul tau.
Nu te neglija
Chiar daca simti ca aceasta perioada te copleseste (mai ales in ultimul trimestru de sarcina), incearca sa nu iti neglijezi aspectul fizic. Fii mereu aranjata, avand grija sa ai parul, unghiile, pielea, dar si hainutele potrivite pentru fiecare ocazie. Vei fi mereu cea de care s-a indragostit!
Nu va inchideti in casa
Sarcina nu inseamna izolare, ci mai degraba explorare. Pentru a se proteja de eventuale probleme, ambii parteneri au tendinta de a fi extrem de protectori cand vine vorba de viitorul bebelus. Asta inseamna ca prefera sa stea mai mult in casa, sa evite plimbarile, tensiunile, chiar si vizita prietenilor, pentru ca nu cumva sa pateasca ceva copilul. Incercati sa duceti o viata sociala normala: sa mergeti la plimbari, la prieteni, sa plecati in vacanta, sa iesiti la restaurant.
Pastrati momente doar pentru voi doi
Incearca sa nu vorbesti numai de sarcina sau de bebelus non-stop, acorda-i atentia necesara. Barbatii sunt niste copii mai mici si, asemenea acestora, se pot simti neglijati, ba chiar pot deveni gelosi daca tu aduci mereu vorba numai de bebelus si de sarcina, iar ei sunt dati oarecum la o parte. Nu face din sarcina centrul univerusului tau! Si atentie la subiectele si temele de discutie pe care le alegi! Nu incerca sa acaparezi orice conversatie cu sarcina si bebelusul!
Pastrati in viata voastra in mod constant conversatii despre relatia de cuplu, despre ceea ce va place si ce nu, despre ceea ce simtiti, ingrijorarile, frustrarile, pentru ca numai asa va predomina intelegerea si armonia in cuplu.