Cum sa te pregatesti pentru alaptare inca din timpul sarcinii. Patru trucuri care le ajuta pe viitoarele mamici

/ / Modificat: 2021-11-24
Cum sa te pregatesti pentru alaptare inca din timpul sarcinii. Patru trucuri care le ajuta pe viitoarele mamici

Alaptarea este cel mai natural si firesc lucru pe care il poate face o mama pentru bebelusul ei. Nu este doar despre a-l hrani pe cel mic, ci creeaza o conexiune puternica intre tine si el, chiar din primele clipe de viata ale micutului. Daca ti-ai propus sa il alaptezi pe bebelusul care urmeaza sa vina pe lume, trebuie sa stii ca procesul poate sa nu fie asa simplu precum pare. De aceea este important sa te pregatesti inca din timpul sarcinii, pentru a te asigura ca, atunci cand va veni momentul, totul va decurge ca la carte.

Cum te pregatesti pentru alaptare

Viitoarele mamici au o multime de ganduri si intrebari cu privire la venirea pe lume a copiilor lor, la cum ii vor ingriji si cum ii vor hrani. De aceea au si aparut in ultimul timp cursuri prenatale, unele dedicate chiar alaptarii. Exista si consultanti in alaptare, la care puteti apela pentru a va invata cum sa va hraniti cel mai bine bebelusul si cum sa faceti ca procesul sa nu fie unul dureros si neplacut pentru voi. Dincolo de acestea, sunt o multime de informatii la indemana pe internet, cu privire la alaptare. Cateva ponturi in acest sens avem si noi pentru viitoarele mamici.

1. Sanii se modifica in timpul sarcinii si se pregatesc pentru alaptare

Inca din primul trimestru de sarcina, tesutul mamar se modifica pentru a crea premisele alaptarii. Cresterea nivelului de hormoni in sarcina stimuleaza dezvoltarea diferitelor structuri ale glandei mamare. Sanul creste in volum si incepe sa produca lapte inca dinainte de nastere. In acelasi timp, mamelonul devine mai mare, iar pielea din jurul acestuia mai pigmentata.

2. Mameloanele nu au nevoie de o pregatire speciala

Multe viitoare mamici sunt ingrijorate ca au mameloanele plate sau ombilicare si ca nu vor putea alapta. Cu toate acestea, bebelusii vor putea sa suga daca sunt invatati cum sa prinda sanul si daca atasarea este corecta de la inceput. Unele mamici practica masajul mameloanelor inca din timpul sarcinii, dar s-a dovedit ca aceste exercitii nu ajuta, pentru ca mamelonul isi modifica forma doar dupa nastere, dupa ce bebelusul se ataseaza la san.

3. Colostrul este foarte important

Cu cateva luni inainte de nastere se secreta colostrul. Acesta este primul lapte care ajunge la bebelus, in primele zile de viata. Este de culoare galbuie si are o cantitate mare de nutrienti. Daca observati ca sanii vostri produc lapte inca dinainte de nastere, este un semn foarte bun si puteti incerca sa extrageti din el, pentru a stimula productia. De asemenea, daca nu puteti fi alaturi de bebelus in primele zile de viata, din diverse motive, mentineti lactatia cu ajutorul pompei si incercati, pe cat posibil, ca laptele sa ajunga la el.

4. Cumparati articole necesare pentru alaptare

Sutienele pentru alaptare sunt esentiale pentru a face procesul usor si comod. Bebelusilor li se face foame oricand si oriunde, asa ca este important sa aiba acces usor la ”sursa” de lapte. Tampoanele pentru sani sunt si ele necesare, pentru ca in primele luni dupa nastere pot avea loc incidente, din cauza supra-productiei de lapte. Nu uitati sa treceti pe lista de cumparaturi o pompa de san, care sa va ajute atunci cand aveti canalele blocate sau daca plecati de acasa si trebuie sa ii lasati lapte bebelusului. Mameloanele de silicon pot fi si ele utile, in situatia in care bebe nu se poate atasa corect din prima la san.

Nu uitati ca o mamica informata are mari sanse sa faca fata oricarei provocari. Daca lucrurile nu merg de la inceput, nu trebuie sa va pierdeti speranta! Apelati la un consultant in alaptare, care va va ajuta sa va hraniti bebesulul corect si usor. 

FOTO: Pixabay.com

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre