Cele mai bizare trucuri la care apelau oamenii in trecut pentru a detecta o sarcina

/ / Modificat: 2024-09-02
Cele mai bizare trucuri la care apelau oamenii in trecut pentru a detecta o sarcina

O intrebare la fel de veche ca omenirea: „Sunt insarcinata?” Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare cu un grad rezonabil de acuratete s-a dovedit a fi dificil in trecut. Inainte de inventarea testului de sarcina modern, cel mai fiabil test era doar sa astepti si sa vezi! Si desi semnele, cum ar fi greturile matinale si lipsa menstruatiei, erau si sunt indicii comune, oamenii doreau totusi sa stie cat mai devreme posibil.

Cele mai bizare trucuri la care apelau oamenii in trecut pentru a detecta o sarcina

Iata cateva dintre cele mai ciudate trucuri la care se apela in trecut, pentru a detecta o sarcina:

Testul de grau si orz

Unul dintre cele mai vechi teste de sarcina la domiciliu provine din Egiptul antic. Pe atunci, femeile potential insarcinate erau sfatuite sa urineze pe seminte de grau si orz pe parcursul mai multor zile. Daca graul incoltea, aveau o fata. Daca orzul incoltea, era baiat. Daca niciunul nu incoltea, nu erau insarcinate.

In mod ciudat, cercetatorii din 1963 au testat aceasta metoda si au descoperit ca exista un sambure de adevar! In aproximativ 70% din cazuri, urina persoanelor insarcinate facea ca semintele sa incolteasca, in timp ce urina persoanelor care nu erau insarcinate nu facea acest lucru.

Testul cepei

In Grecia antica, Hipocrate sugera ca o femeie care banuia ca ar putea fi insarcinata sa introduca o ceapa sau alta leguma cu bulb puternic mirositoare in vagin peste noapte. Daca respiratia femeii mirosea a ceapa in dimineata urmatoare, aceasta nu era insarcinata. Acest lucru se baza pe ideea ca, in cazul in care uterul era deschis, fara un fat, mirosul de ceapa ar fi fost trimis la gura.

Testul mierii

Un alt test sugerat de Hippocrate a fost ca o femeie sa bea un amestec de miere si apa inainte de culcare. El credea ca daca o femeie bea acest amestec si avea balonari si crampe in timpul noptii, era insarcinata.

Testul zavorului

Datand din secolul al XV-lea, prin aceasta metoda femeile erau rugate sa urineze intr-un lighean in care era scapat un zavor sau o cheie. Ele lasau obiectul in urina timp de trei sau patru ore. Urina era apoi aruncata si obiectul indepartat. Daca zavorul sau cheia lasau o amprenta pe bazin, femeia era insarcinata. Daca nu, nu era.

Profeti ai urinei

In secolul al XVI-lea, in Europa, profetii determinau daca o persoana era insarcinata dupa culoarea si caracteristicile urinei sale. De asemenea, unii au amestecat urina cu vin si au observat rezultatele. A fost un test care ar fi putut avea un oarecare succes, dat fiind ca alcoolul poate reactiona la proteinele prezente in urina unei femei insarcinate.

Cautau modificari ale ochilor

Un medic din secolul al XVI-lea, Jacques Guillemeau, sustinea ca se poate spune dupa ochii unei persoane daca aceasta este insarcinata. Guillemeau sustinea ca, inca din luna a doua, o femeie insarcinata avea ochii adanci, cu pupile mici, pleoape cazute si vene umflate in coltul ochilor. 

Semnul lui Chadwick

La inceputul sarcinii, la aproximativ sase pana la opt saptamani, colul uterin, labiile si vaginul pot capata o nuanta albastruie inchisa sau rosu purpuriu. Acest lucru se datoreaza fluxului sanguin crescut in zona. Acest indiciu al sarcinii a fost observat pentru prima data in 1836 de catre un medic francez. Ulterior a devenit cunoscut sub numele de semnul lui Chadwick, dupa James Read Chadwick, un medic obstetrician care a prezentat descoperirea Societatii Americane de Ginecologie in 1886.

Picaturi de ulei

O alta metoda care implica urina. Femeile urinau intr-un pahar si turnau doua picaturi de ulei in el. Daca picaturile se atrag reciproc si se unesc intr-o singura zona, inseamna ca femeia era insarcinata. Daca picaturile au ramas separate, atunci testul a fost negativ.

Testul laptelui matern

Un alt test de sarcina bizar, aici femeia a trebuit sa bea laptele matern al unei mame care nascuse un baiat. Daca vomita dupa aceea, sarcina ei era confirmata. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie.

Testul panglicii

In secolul al XVII-lea, unii medici inmuiau o panglica intr-un vas cu urina de femeie pentru a vedea daca aceasta este posibil sa fie insarcinata. Daca mirosul panglicii ii provoca femeii greata sau greata, aceasta era considerata insarcinata.

Testul iepurelui

In anii 1920, oamenii de stiinta germani Selmar Aschheim si Bernhard Zondek au reusit sa identifice un hormon, gonadotropina corionica umana sau hCG. Descoperit numai la femeile insarcinate, a fost prima data cand s-a descoperit un singur compus care putea indica starea de graviditate. Cunoscut sub numele de testul iepurelui, pentru a determina prezenta hCG, o mostra din urina femeii era injectata intr-un soarece sau iepure femel imatur. Daca hCG era prezent in proba de urina, animalul intra in calduri, indicand ca femeia era insarcinata. Acest lucru s-a dovedit a avea o acuratete de 98%.

Testul broastei

Desi a functionat pe acelasi principiu ca testul iepurelui, acesta a fost de fapt un pic mai bun. In plus, animalul a ramas in viata la sfarsitul testului. Pana la sfarsitul anilor '40, oamenii de stiinta au stabilit ca atunci cand urina unei femei insarcinate era injectata intr-o broasca vie, acestea produceau oua in 24 de ore. 

In cele din urma, testele de sarcina moderne au inceput sa fie dezvoltate in anii '60. Astazi, acestea sunt usor de utilizat si au o eficacitate de aproximativ 99% atunci cand sunt folosite corect. 

Taguri Trucuri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre