Proteinele anticoagulante si complicatiile in sarcina

/ / Modificat: 2012-12-20
Proteinele anticoagulante si complicatiile in sarcina

Coagularea sangelui este determinata de anumite proteine din organism. Factorii anticoagulare joaca un rol esential in reglarea modului in care se coaguleaza sangele. Atunci cand acestia se gasesc in cantitati scazute in organismul unei gravide, pot creste riscul aparitiei unor complicatii grave de sarcina. Descopera ce rol au proteinele anticoagulante si care sunt riscurile care apar atunci cand nu sunt incadrate in limite normale in sarcina!

Rolul proteinelor anticoagulante

In cazul in care sangele se coaguleaza prea usor, pot aparea cheaguri de sange. In situatia in care se coaguleaza prea incet, exista riscul aparitiei hemoragiilor interne. Factorii anticoagulare - proteinele S si Z - au un rol crucial in coagularea adecvata a sangelui.

Proteina S, unul dintre cei mai importanti factori anticoagulanti, are un rol esential in impiedicarea coagularii excesive a sangelui. Functioneaza in asociere cu o alta proteina, numita C. Aceasta proteina complexa contribuie la dezactivarea unor alte proteine, numite Factor Va si Factor VIIIa, care favorizeaza formarea cheagurilor de sange.

Proteina S mentine nivelurile acestor doua proteine in limite normale si impiedica problemele de coagulare.

Riscuri ale nivelului scazut al proteinelor anticoagulante in sarcina

Daca nivelul acestor proteine scade in sarcina, exista riscul aparitiei cheagurilor de sange si a unor complicatii foarte grave:

  • avort spontan;
  • preeclampsie;
  • dezvoltare insuficienta a fatului;
  • hemoragii;
  • nastere prematura;
  • nasterea unui fat mort.

Aceste complicatii apar din cauza faptului ca nivelul scazut al proteinelor anticoagulante contribuie la formarea de cheaguri in vasele de sange care transporta nutrienti, oxigen si sange la fat. In momentul in care fatul este privat de nutrienti, apar probleme grave in dezvoltarea lui.

Testarea timpurie a nivelurilor de proteine anticoagulante in sarcina este esentiala pentru prevenirea acestor complicatii, in special la gravidele cu tulburari de coagulare ereditare. Si cele cu istoric medical de avorturi spontane sau complicatii anterioare ale sarcinii trebuie testate pentru depistarea nivelurilor acestor factori anticoagulanti.

Descoperirea ofera informatii importante medicilor, legate de modul in care va evolua sarcina gravidelor si complicatiile la care ar putea fi supuse. Testarea nivelurilor proteinelor anticoagulante se realizeaza cel mai adesea printr-un test de sange.

Exista insa si alte metode prin care medicii depisteaza cat de repede se coaguleaza sangele si problemele care pot rezulta de aici.  

Cum se regleaza nivelul proteinelor anticoagulante in sarcina?

In cazul in care se descopera prezenta unui nivel scazut de proteine anticoagulante la gravida, atunci medicii vor trece sarcina sub supraveghere stricta si vor administra anticoagulante, pentru a preveni aparitia cheagurilor.

Printre anticoagulantele cel mai frecvent administrate gravidelor care au probleme cu nivelul acestor proteine se numara heparina si warfarina. Chiar daca prezinta un usor risc de aparitie a hemoragiilor interne, medicii sustin ca formarea cheagurilor este mult mai periculoasa pentru fat. In plus, supravegherea atenta a gravidei ajuta la combaterea eficienta a acestui risc.  

Cunosti cazuri in care nivelurile dezechilibrate de proteine anticoagulante din corp au pus probleme gravidelor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Proteine Complicatii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre