Diabetul. Cum actioneaza asupra sarcinii si a copilului

/ / Modificat: 2011-10-10
Diabetul. Cum actioneaza asupra sarcinii si a copilului

O boala asimptomatica, dar periculoasa

Multi dintre pacientii cu diabet nu resimt boala decat in momentul in care apar complicatiile. Din acest motiv bolnavii nu sunt diagnosticati la timp de multe ori.
Inainte de a avea o sarcina este bine sa faci unele teste de sange pentru a exclude boala diabetica.

Diabetul are o actiune negativa asupra sarcinii chiar din primul trimestru. Daca insa esti insarcinata si crezi ca ai diabet sau cineva din familia ta are deja boala si este posibil sa o fi mostenit, trebuie sa-ti faci o serie de investigatii cat mai repede si sa incepi un tratament adecvat. In zilele noatre diabetul este o boala tratabila si poti naste un copil perfect sanatos chiar daca ai diabet, urmand tratamentul.


Ce este diabetul?

Diabetul este o boala metabolica ce se manifesta prin cresterea glicemiei. Cand corpul tau functineaza normal, alimentele ingerate se transforma in nutrienti esentiali pentru organism. De exemplu, glucoza se absoarbe in sange, apoi este folosita pentru producerea de energie in corpul tau.

Pentru a-si exercita functia si a-si pastra o valore normala in sange, glucoza este influentata de un hormon secretat de pancreas numit insulina.

Consecintele diabetului

Chiar daca diabetul este asimptomatic, efectele lui sunt drastice. Boala afecteaza numeroase organe precum ochii, rinichii si sistemul circulator. Bolnavii netratati sau care au un stadiu avansat de diabet fac deseori arteriopatie diabetica (rani la nivelul picioarelor datorita problemelor vasculare, care se vindeca foarte greu). Aceasta complicatie duce de multe ori la amputarea piciorului.

Diabetul se poate manifesta si la copii cu repercursiuni grave de-a lungul timpului daca nu sunt tratati la timp.

Diabetul in timpul sarcinii, netratat, poate avea unele efecte negative asupra copilului, acesta fiind predispus la obezitate.

Simptomele diabetului

Cele mai comune simptome ale diabetului sunt:

• Poliurie (urinari frecvente);

• Sete permanenta si uscaciunea gurii;

• Oboseala – datorata utilizarii scazute de glucoza la nivel celular;

• Senzatie de foame;

• Vedere incetosata;

• Furnicaturi la nivelul picioarelor;

• Unele rani se vindeca mult mai greu decat normal.

Tipuri de diabet

Diabetul tip 1: Se mai numeste si diabet juvenil, pentru ca de obicei apare inainte de 20 de ani. In acest caz, pancreasul nu secreta destula insulina deoarece sistemul imun distruge celulele pancreatice secretante de insulina. Tratamentul acestui tip de diabet se face prin injectarea de insulina zilnic (fiind dependent de acesta).

Diabetul tip 2: De multe ori apare la persoanele obeze. In acest tip de diabet fie pancreasul nu secreta suficienta insulina, fie celulele nu o utilizeaza corect. Pentru a suplini acest deficit, pancreasul incerca sa secrete mai multa insulina. De obicei acesta este diabetul mostenit.

Diabetul gestational: Acest tip de diabet nu apare decat in timpul sarcinii, cand utilizarea hormonilor devine un pic mai dificila. Se remite spontan insa dupa nastere fara sa apara complicatii.

Citeste mai multe despre diabetul in sarcina si diabetul gestational:

Sarcina si diabetul

7 masuri pentru prevenirea diabetului gestational

Diabetul gestational, o abordare practica

Tratamentul diabetului

Diabetul este o boala cronica si nu se trateaza complet de-a lungul timpului. Tratamentul corespunzator va face ca insulina sa functioneze normal insa in cazul necompliantei bolnavului, complicatiile pot aparea in orice moment.

Tratamentul pentru diabetul tip 2 se bazeaza pe o dieta specifica in general si unele exercitii. Dieta consta in alimente cu putine glucide si in cantitati mici, ca insulina sa aiba timp sa le metabolizeze. Exercitiile sunt pentru persoanele supraponderale care sunt mai expuse la complicatii. Cateodata diabeticii nu raspund doar la dieta si este necesar tratamentul cu insulina.

Bolanavii cu diabet tip 1 sunt dependenti de tratamentul cu insulina.

Pentru diabetul gestational, taratamentul va fi acelasi cu cel din diabetul de tip 2: dieta si exercitii.

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Taguri Diabet Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre