Inflamatiile bacteriene si micotice

/ / Modificat: 2011-10-10
Inflamatiile bacteriene si micotice
Intrebare:

- Am 25 de ani si-mi doresc foarte mult sa raman insarcinata, am fost la un cabinet particular de ginecologie, si la analize mi-a iesit Cocobacili si Candida, de asemenea inflamatie bacteriana si micotica. Nu stiu ce inseamna si cat de grav este, iar la ecografia tranvaginala lichid la nivelul de sac Douglas de 1,6 cm si in fundul de sac vezico-uterin de 5,4 mm. Daca ati putea sa-mi explicati ce inseamna lucrurile acestea si daca sunt unele din motivele infertilitati. Precizez ca sunt de 8 ani cu sotul meu (suntem casatoriti de doar 2 luni), si nu am ramas insarcinata pana acum, insa de 6 luni incerc sa raman insarcinata.

Raspuns:


 

Inflamatiile bacteriene si micotice sunt reactii inflamatorii din partea organismului in general si a structurilor afectate in mod special ca urmare a agresiunii infectioase produse de acesti germeni, fie ca este vorba despre coco-bacili sau candida. in urma unei antibiograme se poate stabilii exact la ce tip de medicamente sunt sensibili acesti germeni, astfel ca o viitoare conduita terapeutica sa fie eficienta si sa contina medicatie tintita pe tipul de germene, in functie de sensibilitatea relevata de acest tip de investigatie. Infectiile precizate nu trebuie neglijate pentru ca afectiunile inflamatorii trenante la nivel pelvin pot fi semne ale unor modificari morfo-functionale ale aparatului urogenital, insa pot si ele in sine determina astfel de modificari (pot da modificari ale raporturilor organelor pelvine prin aderentele produse de raspunsul inflamator de la acest nivel); pot chiar sa influenteze viitorul obstetrical al dumneavoastra.

Teoretic, cavitatea peritoneala reprezinta un spatiu virtual cu o cantitate infima de lichid (nedecelabila ecografic) ce are rolul de a neutraliza fortele de frecare dintre. in momentul când se vizualizeaza lichid in cavitatea peritoneala (respectiv in spatiile cele mai declive -joase- ale acesteia) inseamna ca volumul lichidului existent in aceasta cavitatea depaseste 100-150 ml, ceea ce poate reprezenta o reactie a peritoneului la o agresiune infectioasa cronica in cazul dumneavoastra. De asemenea, sunt o sumedenie de alte afectiuni, din sfera aparatului reproducator si nu numai, care produc astfel de manifestari; de aceea este importanta descoperirea cauzei aparitiei acestui lichid acolo si instituirea unei terapii cu scopul de a elimina aceasta cauza. 


In privinta infertilitatii, dupa tratarea si vindecarea nu numai a infectiilor descoperite dar si a eventualelor modificari produse de aceste infectii in cadrul aparatului reproducator, se va trece la integrarea dumneavoastra intr-un program care va cuprinde examene clinice si investigatii suplimentare cu scopul de a descoperii cauza infertilitatii si modalitati de depasire a eventualelor inconveniente descoperite. Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra, el va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia). Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va lua o decizie in privinta conduitei terapeutice.

Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Taguri Boala inflamatorie pelvina

Articole recomandate

Citeste si despre