Rinita alergica este o afectiune neplacuta, inconfortabila si enervanta, dar cand apare in sarcina, poate fi si mai greu de suportat. Tratarea si controlarea rinitei alergice in perioada sarcinii este cu dus si intors intrucat nu multe medicamente pentru aceasta problema sunt permise in sarcina. Afla cum au reusit sa faca fata alte mamici, care au trecut prin aceeasi problema in sarcina!
Rinita alergica in sarcina este provocata de un declansator alergic, care poate fi cunoscut sau nu. Daca aveai rinita alergica si inainte de sarcina, aceasta se poate agrava in perioda gestationala, poate stagna sau se poate ameliora.
Cum se manifesta rinita alergica in sarcina?
Simptomele rinitei alergice in timpul sarcinii nu difera de cele din oricare alta perioada, poate doar ca severitate si frecventa. Dar ele sunt aceleasi si includ:
- rinoreea;
- stranuturile succesive si frecvente;
- lacrimare abundenta;
- mancarime oculara etc.
Acestea sunt cele mai des-intalnite simptome si sunt extrem de iritante si inconfortabile. Atunci cand mai sunt asociate si cu furtuni hormonale, oboseala de sarcina si alte simptome ale sarcinii te fac sa te simti extrem de rau.
Trucuri naturale pentru a face fata mai usor rinitei alergice in sarcina:
- un dus sau o baie calduta poate fi de ajutor pentru defundarea cailor nazale;
- dormi cu capul mai ridicat decat restul corpului, te poate ajuta sa faci fata mai usor unor simptome;
- fa cat mai multa miscare;
- umidifcatorul de camera poate ameliora o parte dintre simptome.
Tratamentul medicamentos al rinitei alergice in sarcina
Gravidele nu pot lua orice fel de medicament pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice. Nu toate acestea sunt sigure. In plus, multe dintre ele chiar pot pune in pericol dezvoltarea fatului si sanatatea mamei. In general, atunci cand se cunoaste factorul declansator este indicat sa stai cat mai departe de el. Daca acest lucru este imposibil, atunci este recomandat sa mergi la medic pentru a discuta cele mai bune variante terapeutice.
Adevarul este ca niciun medicament nu este 100% sigur in sarcina. De aceea este important sa vorbesti cu medicul despre toate variantele, dar si despre raportul risc-beneficiu al administrarii lor. Cele mai recomandate medicamente si tratamente pentru rinita alergica in sarcina sunt:
- solutiile saline pentru nas;
- unele antihistaminice;
- decongestionante (peseudoefedrina);
- spray-uri nazale;
- imunoterapie (aceasta poate fi continuata in sarcina, dar nu este bine sa fie inceputa cand esti deja gravida).
Trucuri si sfaturi de la mamici pentru rinita alergica in sarcina
Enik83: Incearca cu apa de mare..de regula iti desfunda nasul destul de bine.
Alec55a: Simptomele rinitei alergice pot fi grave in timpul sarcinii. Din cauza ca unele tratamente pentru rinita alergica pot afecta atat mama cat si dezvoltarea fetului, trebuie gasit un tratament adecvat. Multe medicamente precum sodiu cromolin si cateva antihistaminice orale sau spray sunt considerate a fi sigure in timpul sarcinii. Oricum, este recomandat sa se eviti decongestivele orale, nazale si inhalatorii pe perioada primelor 3 luni de sarcina. Daca ramai insarcinata in timp ce ti se administreaza injectii cu imunomodulatori pentru alergie (imunoterapie), poti sa le continui si in timpul sarcinii, dar nu este recomandat sa incepi tratamentul cu injectii in timpul sarcinii.
Ralucanaturista: In perioada de alaptare sunt aceleasi contraindicatii ca si in sarcina. Eu cat am fost insarcinata mi-am pus in nas doar apa de mare si pentru raceala (caci am fost insarcinata in cea mai mare parte toamna si iarna in perioade de epidemie de gripa) am luat un medicament din plante numit Esberitox, pe care i l-am dat apoi si baietelului meu cand era racit petnru ca nu are contraindicatii in sarcina si este foarte bun si pentru imunitate la copii mici.