Sacul gestational

/ / Modificat: 2017-05-12
Sacul gestational
Intrebare:

- Ieri, 24 oct. am fost la doctor si mi-a confirmat sarcina mult asteptata. Mi-a spus doar sac ovular de 9,2 mm. Cand am intrebat daca totul este in regula inauntru mi-a spus ca este prea mic si m-a lasat in ceata. Nu mi-a spus daca se vede ceva in interiorul sacului. Trebuia sa se vada ceva? Eu am mai pierdut o sarcina la 12 sapt. cand doctorul, in urma ecografiei, mi-a spus sac ovular fara embrion. Am famas cu o frica sa nu se intample inca odata. Intrebarea este: trebuia sa se vada ceva? Ce inseamna practic cei 9,2 mm? Pe 20 noiembrie ma duc la control. Este bine sa te intepe burtica, din cand in cand?

Raspuns:

In primul trimestru de sarcina dimensiunile sacului gestational (GS = gesta sac) reprezinta un element important de diagnostic ecografic al varstei gestationale. Cu ajutorul sondelor endovaginale sacul gestational poate fi depistat de la 2-3 mm dimensiune (adica aproximativ 4 saptamani de amenoree). Cu ajutorul sondelor transabdominale detectarea sacului gestational se face de la 5 mm dimensiune (adica 5 saptamani de amenoree). Structurile embrionare (ecoul embrionar)nu v-a fi vizualizat prin ecografie transabdominala decat atunci cand sacul gestational atinge dimensiunea de 15 mm (corespunzator la 6 saptamani de amenoree).

Ecoul embrionar poate fi depistat cand lungimea acestuia (CRL = crown-rump lenght) este de 2-4 mm (corespunzator la 5-6 saptamani de amenoree), insa doar cand ecoul embrionar atinge 5 mm lungime (corespunzator la 6,5 saptamani de amenoree si o dimensiune a sacului gestational de aproximativ 15 – 18 mm) se poate vizualiza foarte bine ca o structura separata de peretele sacului vitelin, vizualizandu-se chiar si ecouri pulsatile (pulsatiile cardiace, semn ce demonstreaza ca sarcina evolueaza).

Dimensiunea de 9,2 mm a sacului gestational semnifica aproximativ 5,5 saptamani de amenoree, deci faptul ca inca nu se vizualizeaza nimic in interiorul sacului nu trebuie sa va ingrijoreze; insa intepaturile in burtica trebuie sa va puna pe ganduri si sa va determine sa va anuntati medicul curant despre aceasta problema. Orice proces inflamator din sfera pelvina poate influenta in sens negativ sarcina. Pana nu va veti prezenta la cabinetul de specialitate nu veti putea sti cu siguranta despre ce este vorba.

Tinand cont de avortul spontan suferit in antecedente, este bine sa nu amanati prezenta la medic. Durerile de burtica nu trebuie neglijate in sarcina, dar nici nu putem spune ghidandu-ne numai dupa acest simptom ca sarcina s-a oprit in evolutie. Poate fi vorba de o serie de afectiuni cu grad diferit de gravitate a evolutiei cat si a implicatiilor asupra sarcinii. Numai o buna colaborare intre dumneavoastra si medicul obstetrician poate preintampina astfel de probleme. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Taguri Sac gestational Sac gestational

Articole recomandate

Citeste si despre