Scurtarea colului uterin apare in mod firesc la sfarsitul sarcinii, mai exact in momentul nasterii. Atunci cand ea se produce in al 2-lea trimestru de sarcina sau la inceputul celui de-al 3-lea inseamna ca suferi de incompetenta sau insuficienta cervicala. In acest caz apare riscul de avort spontan sau nastere prematura. Afla cum recunosti problema si ce masuri trebuie luate pentru a naste la termen!
Colul uterin sau cervixul inainte si in timpul sarcinii
Cervixul este partea finala uterului si are o forma tubulara, ingusta ce se extinde in vagin. Cand nu esti insarcinata canalul cervical ramane usor deschis pentru a permite patrunderea spermei in uter sau eliberarea sangelui menstrual.
Atunci cand ramai insarcinata canalul este blocat de o secretie gelatinoasa care formeaza o bariera de protectie numita dop cervical. In timpul unei sarcini normale colul uterin ramane ferm, lung si inchis pana in al 3-lea trimestru de sarcina. Atunci cand intri in travaliu si te apropii de nastere, colul incepe sa se inmoaie, sa se deschida si sa se scurteze pregatindu-se de expulzarea bebelusului.
Scurtarea colului uterin inainte de termen
Cervixul masoara intre 30 si 35 de mm la sfarsitul trimestrului al 2-lea si inceputul celui de-al 3-lea. Lungimea scade treptat pe masura ce sarcina ajunge la final si corpul se pregateste de nasterea copilului.
Atunci cand colul uterin incepe sa scurteze inainte de termen apare insuficienta sau incompetenta cervicala. Acesta devine moale, se scurteaza si incepe sa se deschida inainte de sfarsitul celui de-al 3-lea trimestru se sarcina. Se considera ca problema apare din cauza ca greutatea bebelusului pune presiune la nivel local.
Riscuri si complicatii ale scurtarii colului uterin inainte de termen
Aparitia acestei conditii poate pune sarcina in pericol. Pot aparea o multime de complicatii sau poate duce la intreruperea sarcinii. Primul risc este cel de avort spontan. Apoi apare ruperea precoce a apei si nasterea prematura, de obicei inainte de 34 de saptamani. In acest caz apare ceea ce se cheama ruperea prematura a membranelor.
Specialistii avertizeaza ca riscul de nastere prematura creste pe masura ce colul uterin scade. O lungime de numai 25-30 de mm inainte de 32 de saptamani de sarcina creste considerabil riscul de a naste prematur.
Daca ecografia arata ca ai un cervix anormal de scurt si ai o varsta gestationala mai mica de 24 de saptamani, medicul recomanda cerclajul. Aceasta este o procedura chirurgicala destul de simpla. In termeni generali, ea presupune "coaserea" colului uterin pentru a-l tine inchis pana la momentul propice pentru nastere.
Procedura are rolul de a preveni nasterea prematura sau avortul in aceasta etapa a sarcinii. Insa nu este lipsita de riscuri, spun specialistii. Interventia in sine poate duce la nasterea prematura din cauza posibilelor infectii uterine, ruperii membranelor sau "iritarii" uterului si declansarii contractiilor.
Daca scurtarea colului uterin este descoperita in al 3-lea trimestru de sarcina, medicii prefera sa recomande odihna exclusiva la pat in defavoarea cerclajului. Nu exista dovezi care sa ateste ca repaosul la pat este eficient in combaterea avortului sau nasterii premature. Insa medicii sustin in acest scop ca este esentiala odihna pentru a nu pune presiune asupra cervixului si asa slabit.
Simptome si manifestari ale scurtarii colului uterin si insuficientei cervicale
Atunci cand colul se scurteaza si se inmoaie ori se deschide inainte de termen pot aparea mai multe manifestari specifice:
- modificari ale secretiilor vaginale;
- pete de sange sau chiar sangerare vaginala abundenta;
- crampe abdominale, asemnatoare celor menstruale;
- presiune pelvina etc.
Recomandari pentru gravide diagnosticate cu cervix sau col uterin scurtat
- gravidele care prezinta un col uterin mai mare de 26 de cm trebuie doar supuse unei monitorizari constante si necesita evaluare la fiecare 2-3 saptamani;
- cele care au lungimi ale colului cuprinse intre 21-25 mm trebuie consultate la fiecare 2 saptamani si li se recomanda limitarea efortului fizic;
- gravidele cu o lungime a cervixului de 16-20 mm trebuie monitorizate saptamanal din punct de vedere medical si li se recomanda repaos strict la pat;
- doar cele care prezinta o lungime a cervixului de numai 15 mm sau sub aceasta valoare sunt luate in considerare pentru a fi supuse cerclajului terapeutic.
Medicii sustin ca cerclajul nu este necesar daca prezinti un risc foarte mic de scurtare a colului uterin. Nici monitorizarea constanta nu este necesara in absenta unor simptome specifice sau a unor factori de risc care sa alarmeze medicul.