Carceii apar adesea in sarcina in lunile 7 si 8. Spasmele musculare dureroase apar de obicei in timpul somnului la nivelul labei piciorului sau gambei.
Aparitia carceilor in sarcina poate avea mai multe cauze: prezenta unor cantitati insuficiente de minerale in sange, schimbari hormonale produse in organism, stres, oboseala.
Alte cauze ale aparitiei carceilor ar fi cresterea nivelului de acid lactic in muschiul suprasolicitat, o circulatie proasta sau o carenta de vitamina B.
Cum previi aparitia carceilor in sarcina?
De obicei, pentru a evita aparitia carceilor, este bine sa nu stai mult in picioare fara pauza pe perioada sarcinii. Poti in schimb sa te plimbi prin parc 20 de minute seara, inainte de culcare, sau sa te relaxezi cu o baie calduta si un masaj.
Alimentatia echilibrata, bogata in calciu si magneziu, va reduce aparitia carceilor in sarcina. Mananca multe branzeturi si lactate, fructe si legume proaspete si uscate, cereale integrale si intreaba-ti medicul daca ai nevoie de suplimente de vitamine si minerale.
Pe langa o alimentatie corespunzatoare, majoritatea medicilor recomanda gravidelor sa ia pe perioada sarcinii si suplimente special create pentru ele, care sa asigure atat mamei, cat si copilului toti nutrientii necesari.
Aportul suficient de lichide pe perioada sarcinii este de asemenea un factor important in prevenirea spasmelor musculare. Trebuie sa eviti si consumul exagerat de sare, care poate duce la retentie mare de apa (edeme) si carcei.
Miscarea moderata este iarasi benefica pentru prevenirea carceilor in sarcina. Femeia insarcinata poate face in fiecare zi cateva minute de stretching muscular, fie acasa, fie in cadrul unui centru de gimnastica destinat femeilor insarcinate.
Ce facem cand apar carcei in sarcina?
Daca, in ciuda tuturor precautiilor, te confrunti cu spasme dureroase mai ales seara, cand te intinzi in pat, sau dimineata, cand te ridici, incearca sa relaxezi muschiul printr-un masaj energic, aplica o compresa calda pentru activarea circulatiei sau incearca sa intinzi bine piciorul, pentru a impiedica muchiul sa se contracte puternic.
Daca se intampla sa apara carcei in timp ce mergi pe strada, e bine sa faci o pauza si sa misti piciorul incet. Dupa ce spasmul violent a trecut, incearca sa mergi pentru a reactiva circulatia.
In general, aceste dureri sunt normale si nu necesita un tratament special. O metoda de prevenire a carceilor in sarcina aplicata cu succes de burtici este intinderea si sprijinirea picioarelor mai sus decat nivelul corpului. Mai mult, cateva minute de miscare in fiecare zi pot face minuni. Facand miscare, vei reusi sa nu iei nici foarte mult in greutate in sarcina, ceea ce va reduce si riscul aparitiei crampelor musculare.
Nu te ingrijora! Majoritatea viitoarelor mamici se confrunta cu carcei, arsuri la stomac, dureri de spate sau sangerarea gingiilor. Acestea sunt cateva mici neplaceri ale sarcinii peste care vei trece cu usurinta daca te gandesti la bebelusul pe care-l vei tine in brate peste putin timp.