Unul dintre cele mai importante teste de sange pe care trebuie sa le faca o femeie atunci cand afla ca este insarcinata este pentru a-si determina grupa de sange si Rh-ul. Ideal este ca ambii parinti sa stie ce fel de Rh au inainte de a concepe un bebelus, insa daca ai ramas insarcinata si nu cunosti aceasta informatie, ar trebui sa fie prima analiza pe care o faci, dupa testul de sarcina pozitiv.
Factorul Rh este o proteina prezenta in celule si are un rol important in sanatatea bebelusului. Toate cele patru grupe de sange (A, B, AB si 0) se clasifica in functie de prezenta sau absenta pe suprafata globulelor rosii a unei proteine care determina factorul Rh. Daca persoana respectiva are aceasta proteina, va avea Rh pozitiv, daca nu o are, va avea Rh negativ. 85% din populatie are Rh pozitiv, iar in cazul unei sarcini, pot aparea probleme doar daca mama are Rh negativ si tatal pozitiv, de aceea este important ca ambii parinti sa cunoasca tipul de Rh pe care il au.
Ce se intampla daca mama are Rh negativ si tatal are Rh pozitiv
Dintre toate combinatiile posibile, probleme in sarcina pot aparea daca mama are Rh-, tatal are Rh+, iar bebelusul mosteneste Rh-ul tatalui, adica pozitiv. In acest caz, sangele mamei poate produce anticorpi, insa este important de retinut ca nu vorbim despre acest risc la prima sarcina, ci la sarcinile ulterioare. Se ia in considerare ca prima sarcina orice sarcina, chiar daca nu a ajuns la termen, adica inclusiv sarcinile pierdute sau avorturile.
La prima sarcina, in mod normal, sangele bebelusului nu ajunge in sistemul circulator al mamei, daca nu exista anomalii genetice. Doar in timpul nasterii sangele mamei si al copilului se pot amesteca si corpul mamei poate incepe sa produca anticorpi pentru a ataca proteinele pozitive care intra in contact cu sangele ei.
Riscurile care pot aparea dupa prima sarcina
In timpul sarcinilor ulterioare, globulele rosii ale bebelusului pot trece in fluxul sanguin al mamei, prin intermediul placentei. Anticorpii mamei pot intra in sangele bebelusului pentru a ataca aceste celule. De aceea este important ca femeile insarcinate care au Rh negativ sa faca periodic teste de sange pentru a se asigura ca nu se intampla acest lucru.
Ce este testul Coombs si cand se face
Testul Coombs este cel care determina prezenta sau absenta anticorpilor anti-Rh. Este un test de sange, pe care mama il face in saptamana a 8-a sau a 9-a de sarcina si care se repeta in saptamana 26 de sarcina. Aceasta analiza detecteaza prezenta sau absenta anticorpilor in sangele mamei, iar medicul care ii urmareste sarcina va sti ce este de facut astfel incat bebelusul sa nu fie afectat.
In cazul in care corpul mamei produce anticorpi, la bebelus poate aparea boala hemolitica, cu o severitate care poate varia destul de mult, de la caz la caz. In timp ce unii bebelusi nu sunt afectati aproape deloc, in cazul altora poate duce la avort spontan sau la moartea bebelusului la nastere sau la scurt timp dupa, daca este o forma grava a bolii. In cazul in care se depisteaza prezenta acestei boli, ea poate fi tratata printr-o transfuzie de sange intrauterina.
Dupa nastere, primele semne care pot sugera incompatibilitate de Rh sunt: ficatul sau splina marite, icter sau anemie. De obicei este necesara o transfuzie, in functie de severitatea bolii.
FOTO: Pixabay.com