Ce poti face daca bebelusul nu este pozitionat corect in burtica

/ / Modificat: 2017-07-25
Ce poti face daca bebelusul nu este pozitionat corect in burtica

Ultimul trimestru de sarcina este cel in care fatul se pregateste sa vina pe lume. In luna a saptea, fatul se pozitioneaza in uter cu capul in jos, astfel incat sa fie pregatit sa vina pe lume. Insa exista si situatii in care pozitia fatului sa nu fie cea de prezentatie craniana, cum este normal, ci sa fie pozitionat anormal.

Fatul trebuie sa se aseze cu capul in jos, cu barbia in piept si cu piciorusele in sus, fiind gata pentru nastere. Este pozitia ideala pentru ca bebelusul sa vina pe lume in mod natural, fara sa fie pusa in vreun fel in pericol nici viata lui, nici viata mamei. Insa la una din 25 de femei pot aparea situatii in care fatul nu se pozitioneaza corect pentru nastere.

Astfel, bebelusul poate sa stea in burtica in pozitie de prezentatie pelviana, pozitie care are mai multe variatii. Bebelusul poate sa aiba funduletul indreptat in partea de jos a uterului si picioarele indreptate spre vagin. O pozitie cu probleme este si prezentatia transversala, atunci cand fatul este pozitionat orizontal de-a lungul uterului viitoarei mame. Si in cazul sarcinilor gemelare pot sa apara probleme, cauzate de faptul ca unul dintre gemeni se aseaza normal in burtica, pe cand celalalt poate sa fie in pozitie de prezentatie pelviana franca. Toate aceste pozitii anormale ale bebelusului in burtica sunt descoperite de catre medicul ginecolog, in urma unor ecografii.

Ce se poate face daca bebelusul nu este corect pozitionat in uter?

Manevra poarta numele de versiune cefalica externa, cand medicul obstetrician va incerca sa intoarca bebelusul prin miscari pe care le exercita asupra abdomenului gravidei. Manevra presupune operatiuni de palpare a burticii pentru a identifica locul unde sta capul bebelusului si piciorusele sale, dupa care urmeaza executarea unor manevre pentru ca fatul sa fie adus intr-o pozitie corecta.

In timpul manevrelor de rasucire, medicul trebuie sa fie atent sa nu execute miscari bruste, pentru ca exista un risc crescut de traume pentru fat. Este nevoie ca inainte de aceasta manevra gravida sa faca o ecografie pentru a fi verificat nivelul de lichid amniotic si daca au mai aparut si alte anomalii. Practica aceasta este contraidicata in mai multe situatii, printre care cele in care deja bebelusul este pozitionat prea jos in burtica mamei, daca nu exista suficient lichid amniotic ori daca uterul se contracta mult prea usor.

Exercitiile fizice ajuta la pozitionara corecta a bebelusului in burtica

Este adevarat faptul ca femeile insarcinate au limite in ceea ce priveste sportul in sarcina, insa aceasta este de ajutor atunci cand nu este practicata in exces. Mersul pe jos este util pentru ca le ajuta pe femeile gravide sa isi indrepte spatele. Pe langa faptul ca inotul este o modalitate excelenta de a te mentine in forma, acest sport poate fi cel mai bun prieten al unei viitoare mamici. Inainte de a te apuca de orice sport, cere parerea medicului tau obstetrician in legatura cu acest lucru, pentru a te asigura ca nu ii vei pune viata in pericol bebelusului tau.

Ridicarea bazinului poate fi, de asemenea, o solutie. Trebuie ca femeia insarcinata sa se aseze pe spate, pe o suprafata inclinata, dupa care sa isi ridice bazinul putin, cu ajutorul unor perne, pozitie in care femeia trebuie sa ramana aproximativ 5-10 minute. Si in cazul acestui exercitiu este important sa ceri parerea medicului tau!

Daca niciuna dintre aceste variante nu functioneaza iar bebelusul nu se pozitioneaza corect in burtica, atunci singura solutie ramane operatia de cezariana, pentru a nu fi pusa in pericol nici viata bebelusului, nici cea a gravidei.

Ce trebuie sa eviti cand bebelusul nu este pozitionat corect in burtica

Femeile insarcinate care se confrunta cu pozitionari incorecte ale bebelusilor trebuie sa evite drumurile lungi cu masina, pentru ca pozitia in scaun nu este una care sa permita relaxare, nu trebuie sa stea intr-o pozitie in care genunchii sunt mai inalti decat pelvisul, dar nici sa stea cu picioarele incrucisate, pentru ca nici aceasta pozitie nu ajuta deoarece reduce spatiul de la inceputul pelvisului.

Taguri Dezvoltarea fatului Sarcina Bebelusul in burtica Sarcina pe saptamani Pozitii fat nastere

Articole recomandate

Citeste si despre