Este cunoscuta relatia simbiotica care exista intre mama si bebelus, inca din perioada intrauterina. Cam tot ce face sau mananca mama influenteaza dezvoltarea fatului. Inclusiv trairile emotionale ale mamei se transmit copilului.
O cercetare recenta efectuata de experti de la Universitatile din New Mexico si Göttingen a aratat ca stresul trait de mama in ultima parte a sarcinii incetineste cresterea in greutate a bebelusului. Acest efect negativ se manifesta atat in perioada intrauterina, cat si in primii ani de viata ai copilului.
Cum se explica incetinirea cresterii copilului? Micutul este dependent de mama si, daca aceasta este stresata, atunci investeste mai putine resurse (inclusiv nutritionale) in fat.
Ce alte efecte mai are stresul mamei asupra bebelusului?
Cortizolul este un hormon care se elibereaza in sange atunci cand suntem stresati. Un grup de cercetatori au masurat acest hormon la 267 de femei insarcinate. S-a observat ca, atunci cand nivelul cortizolului in sangele mamei creste, hormonul stresului creste si in lichidul amniotic.
Un studiu a aratat ca, inca din a 17-a saptamana de sarcina, dezvoltarea creierului celui mic este influentata de emotiile negative ale mamei, acest lucru putand duce inclusiv la scaderea coeficientului de inteligenta a copilului.
Stresul cronic, provocat de pierderea jobului sau de moartea unei rude apropiate, poate duce la nastere prematura sau la tulburari comportamentale si de somn ale copilului dupa nastere.
Stresul pe durata sarcinii creste riscul ca micutul sa sufere de astm sau de alergii, precum si de o serie de tulburari respiratorii.
Ce poti face ca sa nu mai fii atat de stresata pe durata sarcinii?
O doza de stres in legatura cu nasterea care urmeaza este destul de fireasca. Pentru a reduce din tensiune si a te simti mai bine poti, de exemplu, sa tii un jurnal in care sa iti notezi toate temerile tale si toate gandurile negative care nu iti dau pace. De asemenea, poti discuta cu alte viitoare mamici sau cu femei care au trecut deja prin nasteri despre temerile tale. Dar ai grija sa nu te incarci cu prea multe informatii sau povesti despre nastere.
Specialistii recomanda sa manaci sanatos, sa te odihnesti si sa faci miscare in mod regulat (poate fi vorba doar de simple plimbari). Incetineste ritmul si invata sa accepti ca nu mai poti face la fel de multe lucruri ca atunci cand nu erai insarcinata. Si nu ezita sa faci acele activitati care te fac sa te simti bine si te relaxeaza.