Cum sa scapi de simptomele unei sarcini toxice

/ / Modificat: 2011-11-03
Cum sa scapi de simptomele unei sarcini toxice

Atunci cand o femeie gravida prezinta simptomele sarcinii toxice, perioada de sarcina se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Greturile continue, varsaturile si disconfortul general resimtit pe toata perioada sarcinii pot afecta uneori grav starea de sanatate a gravidei. In unele cazuri, se impune chiar internarea in spital. Extrem de rar, cand viata gravidei este pusa in pericol, se recomanda avortul.

Cauze si simptome ale sarcinii toxice

Aproximativ 2 % din femeile insarcinate prezinta simptome specifice sarcinii toxice (hiperemesis gravidarum), printre care se numara:

  • stare generala proasta;
  • greturi permanente;
  • deshidratare;
  • oboseala accentuata;
  • scadere in greutate;
  • tahicardie.

Este adevarat ca aceste manifestari sunt specifice oricarei femei insarcinate, dar in cazul gravidei cu sarcina toxica episoadele de greata sunt violente si continua indiferent de momentul zilei sau trimestrul de sarcina. Aceasta afectiune poate avea numeroase cauze, cum ar fi:

  • varsta mamei (peste 35 de ani);
  • fluctuatii hormonale (cresterea semnificativa a secretiei de estrogen, serotonina sau tiroxina);
  • antecedente in familie;
  • lipsa vitaminei K in organism;
  • greutatea crescuta sau foarte mica a gravidei;
  • disfunctii hepatice;
  • probleme psihice.


Pericolul consta in faptul ca si fatul poate fi afectat de simptomele sarcinii toxice. Pentru ca mama se deshidrateaza si nu se mai poate hrani corespunzator din cauza greturilor, nici copilul nu va mai primi nutrientii si vitaminele de care are nevoie pentru o dezvoltare normala.

Mai mult, daca ai o sarcina toxica si nu te tratezi, poti risca sa nasti prematur, dand nastere unui copil cu o greutate prea mica. Studii recente au demonstrat faptul ca starea fizica proasta a mamei sau stresul prelungit la care se expune aceasta in sarcina pot afecta starea de sanatate a bebelusului. Acesta poate dezvolta diabet, boli cardiace sau afectiuniu neuropsihice.

Cum se trateaza o sarcina toxica

Daca esti insarcinata si crezi ca ai o sarcina toxica, prezinta-te de urgenta la medic. Ai nevoie de ajutor pentru a nu te deshidrata. Medicul iti va recomanda probabil un regim alimentar specific, anti-vomitive si, daca este cazul, vei fi hidratata in spital, prin perfuzii.

Gravida cu sarcina toxica are nevoie de o reechilibrare metabolica fara de care si ea si fatul pot avea de suferit. Majoritatea gravidelor raspund bine la schimbarea de mediu si la tratamentul prescris.  

In general, greturile sunt asociate cu primul trimestru de sarcina. Incepand cu luna a patra, de regula, gravidele incep sa se simta bine, sa ia in greutate si chiar sa aiba un libido crescut. Dar fiecare femeie este diferita si pentru fiecare sarcina este o experienta aparte.

Oricum, atunci cand intampini dificultati in sarcina, trebuie sa te gandesti la copilul minunat pe care urmeaza sa-l nasti, sa te inarmezi cu rabdare si putere si sa nu te descurajezi. Un psihic bun si o gandire pozitiva ajuta intotdeauna. Aceste neplaceri sunt trecatoare si le vei uita imediat ce-ti vei tine bebelusul in brate.

Taguri Sarcina toxica Simptome sarcina toxica Tratament sarcina toxica

Articole recomandate

Citeste si despre